Amnion suyu ise sürekli olarak dışarıya sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak ya da hafif sarımtırak bir renkte olur. Su kıvamında, kokusuz ya da tatlı kokulu bir yapıya sahiptir. Bu su, sızıntı gibi damla damla ya da aşırı fışkırma biçiminde gelebilir.
Gebelikte su gelmesi önemli ve acil durumlardan biridir, bazen akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir, şüpheli durumlarda acilen doktora başvurulması gerekir. Vajinal akıntı küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkarken amnion suyu sürekli olarak dışarı sızar.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
Bazı hamile kadınlar vajinal akıntıyı ya da tuvalete giderken olabilen idrar kaçırmayı su gelmesi ile karıştırabiliyor. Oysa bu durumlarda hissedilen ıslaklık çok hafif düzeydedir ve arkası gelmez.
Hamilelikte vajinal akıntının en önemli nedeni genişleyen vajina durvarından kaynaklı beyaz veya şeffaf bir akıntının gelmesidir. Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir.
İlgili 42 soru bulundu
İlk etapta idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırılabilir, ancak burada da şayet biraz beklendiğinde ıslaklık devam ediyorsa suyun gelip gelmediğinden emin olunabilir. Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir.
Amniyon sıvısı genellikle şeffaf ya da açık renkli berrak bir sıvıdır ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. İçinde bebeğin cildini kaplayan kremsi yapılar olan verniks kazeoza da bulunabilir. Ancak, eğer amniyon sıvısının rengi açık sarı ise ve amonyak kokusu varsa, bu sıvı idrar olabilir.
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir.
Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir. Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur. Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Doğal ve sağlıklı kabul edilen normal vajina akıntısı; aşıntı yapmayan şeffaf ,beyaz kokusuz, kaygan ve ıslak bir akıntıdır. Ölü hücreleri, bakterileri dışarı atan vajinanın sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olan normal vajinal akıntı her gün çamaşırları kirletmez ve tedavi gerektirmez.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır. Gebelik süresince böbreklerde normalden fazla kan süzülür.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Gebelik sırasındaki normal akıntı; beyaz renkte, berrak, biraz yapışkan ve kokusuzdur. Bazen bu akıntı, iç çamaşırınız veya günlük pedinizde sarımsı renkte görünür, bu da sorun değildir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Beyaz, süt kıvamında ve hafif kokulu bir akıntı normal kabul edilirken, sarı veya yeşilimsi renkte ve kötü kokulu bir akıntı enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra, gri renkte veya balık benzeri bir kokuyla birlikte olan akıntı, bakteriyel vajinozun bir belirtisi olabilir.
Amniyon sıvısı, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur ve genellikle 38. – 41. haftalarda dışarı atılır. Gebelikte su gelmesi olayı tüm anne adaylarında farklılık gösterir. Bazılarında doğum suyu azar azar gelir bazılarında birdenbire şiddetli şekilde gelir.
Anne karnında bebeğin etrafını saran sıvıya, amniyon sıvısı denir ve çok sayıda görevi vardır; Enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Bebeği, travmalardan korur (mesela ani darbeler ve karnınızı çarpma sırasında) Bebeğin rahim içinde rahatça hareketini sağlayarak, kas iskelet sistemi gelişimine yardımcı
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
NE YAPILMALI: Eğer suyunun geldiğini düşünüyorsanız mutlaka muayene olmalısınız.Sızıntı tarzındaki gelişler muayene sırasında doktor tarafından gözlenebilir.Bazı testler (turnusol kağıdı koymak)ile tespit edilebilir. 37.Haftadan sonra gelmişse 24 saat beklenebilir, doğum genellikle kendiliğinden başlar.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri