Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
Gebelik nedeniyle hassasiyeti artan vücut yapısı ve genişleyen rahmin yaptığı baskı, ağrıların şiddetli bir şekilde hissedilmesine neden olur. Oluşan ağrıların nedenleri ve şiddetleri hamileliğin süresine bağlı olarak da değişebilir.
Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisit), rahim ağzının iltihaplanması ve tahrişidir. Servisit semptomları vajinite benzer; vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında kaşıntı veya ağrı olabilir. Servisitin olası nedenleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır(bel soğukluğu, klamidya, trichomoniasis ve genital herpes).
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar, Vajina ya da karnın alt bölgesinde basınç hissi, Hafif kanama ve lekelenme, Suyun gelmesi erken doğumun belirtileri arasında gösteriliyor.
Hamilelik ile birlikte rahimde ki büyüme rahimi tutan yuvarlak bağlar denilen bağların gerilmesine neden olur. Bu da hamilelik döneminde karın bölgesinde bir miktar ağrı ya da hafif kramplar yaşanması ile sonuçlanır.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
En sık neden vajinal enfeksiyonlardır. Vajinit, vajinal iltihaplanma veya normal vajinal floradaki değişikliklerin neden olduğu vajina bozukluklarının genel adıdır. Şikayetler vajinal akıntı, vajinal yanma, batma hissi, koku, kaşıntı gibi rahatsızlıkları içerir.
Doğum sancıları tam olarak nerelerde olur sorusu anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorulardan bir diğeridir. Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür.
Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir. Farklı bir deyişle hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumla dünyaya gelen bebekler prematüre bebek olarak tanımlanır.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Sağlıklı gebelik süreci, 40. haftanın sonunda tamamlanarak doğum ile biter. Doğum belirtileri, doğumdan 4 hafta önce kendini göstermeye başlar. Bu belirtilerin ilki bebeğin doğum kanalına ilerlemesi sonucunda anne adayının daha rahat nefes almasıdır.
Jinekolojik nedenlere bağlı; endometriozis (çikolata kisti), rahimde ve yumurtalıkta oluşan enfeksiyonlar, miyomlar, yumurtalık kist rüptürü, daha az sıklıkla da yumurtalık, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri gibi nedenlerle olabilir.
36 hafta hamilelikte leğen kemikleri ve doğum kanalındaki değişikler nedeniyle vajinal batma gibi yakınmalar görülebilir.
35 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve vajina ağrısı yaşamak, genel olarak kaygı yaratacak bir durum değildir; ancak ağrıların yoğunlaşması halinde doktorunuza bu yönde bilgi vermenizde fayda olabilir. Bazı anne adayları, 35 haftalık gebelikte kasılmalar yaşayabileceği gibi hiçbir şey hissetmeyebilir.
Bebeğin yaşama şansı doğum haftası ilerledikçe artar. Örneğin 24. haftada doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşükken 26. haftada doğanların yaşama şansı yüzde 50'dir. 34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı ise daha yüksektir.
Yer değiştirme: Braxton Hicks kasılmaları genellikle karnın üst bölgesinde hissedilir ve bacaklara veya sırt bölgesine yayılmaz. Gerçek doğum sancıları ise genellikle bel bölgesinde başlar ve karnın alt bölgesine doğru yayılır.
Rahim sarkması belirtileri arasında pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, idrar kaçırma, belin alt kısmında ağrı ve vajinadan doku görünmesi gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından uygun tedavi düzenlenir.
Bu kasılmalar giderek düzenli hale gelir. İlk başlarda kasılmalar sırt ya da bel bölgesine etki eden adet sancılarına benzer. Ancak doğum süresi yaklaştıkça bu kasılmalar 1 dakika kadar sürer ve bebeği doğum kanalına doğru iter. Doğum sancıları bir süre sonra her 3-4 dakikada bir hissedilmektedir.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar.
Bu yağlanma, bebeğinizin doğduğunda vücudunun ısı kontrolünü sağlamasına, gelişmesine ve hayatta kalmasına yardımcı olacak. Anne karnında 37 haftalık bebekte akciğerler büyük oranda gelişti. Ve eğer bu hafta doğarsa muhtemelen yardımsız nefes alabilecek durumda. Parmak hareketleri ve kavrama yeteneği daha da gelişti.
Anne karnındaki bebek 37. haftada bir yandan amniyotik sıvı ile nefes egzersizlerini sürdürür. Beyin ve akciğer yapılarının gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da bu zaman diliminde doğan çocuklar gayet normal ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri