geberin, Allah hepinizin belasını versin” biçimindeki. sözlerin beddua teşkil edip bir kimsenin onur, şeref ve. saygınlığınırencide edebilecek söz ve davranış
Günlük yaşamda aşağılayıcı, incitici olsa da, karaktersiz, bela, herif, kukla, öl, geber, ukalalık yapma, adam değilsin, erkeksen yaparsın, cahil, aç gözlü, kurnaz, basit, köylü, eşkiya, adam değilsin, edepsiz, defol, korkak, artist, serseri, sevimsiz, yobaz, terbiyesiz, canavar, geber, mal, üç kağıtçı, korkak, hain, ...
Mahkeme, Yargıtay içtihatlarına göre, 'terbiyesiz', 'cahil' gibi ifadelerin kişilerin onur, şeref saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp kaba söz niteliğinde olduğunu belirttiğine atıfta bulunarak, Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'nin verdiği bir kararda, 'soytarı' sözünün hakaret oluşturduğunu hükmettiğine vurgu yaptı ...
Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Şaklaban hakaret değilmiş demek ki.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. Hakaret fiilinin ihmal suretiyle işlenebileceği de kabul edilmektedir. Örneğin mağdurun sözüne cevap vermemek, uzattığı eli sıkmamak bu kapsamda değerlendirilmektedir.
“Yalaka, G.. Kılı Olmuşsun” Cümlesi: Her ne kadar “yalaka” kelimesiyle günlük hayatta sıklıkla karşılaşılsa da Yargıtay tarafından somut olay da değerlendirilerek hakaret suçunun unsurlarının oluştuğu kabul edilmiştir.
''Kapa çeneni, psikolojik sorunun var herhâlde, sen hastasın, hastaneye git, dengesiz, kadına bak ya'' demesi hakaret suçunu oluşturmaz.
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2007/ 7431, sayılı kararında da belirtildiği gibi, “Sanığın müştekiye söylediği 'seni valiye şikâyet edeceğim' biçimindeki sözleri, yasal bir hakkı kullanılacağının ifade edilmesi mahiyetinde olması nedeniyle suç oluşmaz.
“Gerici Yobazlar” şeklindeki sözler onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmaz. Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesinde düzenlenmiştir.
el Cevab: Hakları ihlal edilen şahıs hakkını helal etmeyebilir. Etmediği takdirde manevi açıdan da maddi açıdan da oluşan hakları dünya da veya ahirette kendisine iade edilecektir. Bir insana atılan bir haksız tokatın hak helal etmesi aynısıyla olsa bile yine hakkı ihlal edilen insanın hakkı iade edilmiş olmaz.
Örneğin, sosyal medya yoluyla kendisine “Şerefsiz ” denildiğini öğrenen bir kişinin de karşı tarafa bir gün sonra “Kanı Bozuk ” demesi halinde karşılıklı hakaret suçu meydana gelir.
Kişiye onu toplum nazarında küçük düşürmek amacına yönelik olarak belli bir siyasi kanaatin isnat edilmesi halinde de hakaret suçu olu- şur. Örneğin, bir kişiye “faşist”, “komünist” veya “mürteci” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur.
Bedduanın Esas İtibarıyla Hakaret Teşkil Etmeyeceğine Dair Kısa Bir Sonuç Sonuç olarak, “Allah belanı versin” söylemi Türk Ceza Kanunu 125. Maddesi kapsamında hakaret suçunu oluşturmamaktadır. Bu söylem ancak, “beddua”, “kaba hitap tarzı”, “nezaket dışı” şeklinde isimlendirilebilecektir.
Örnek vermek gerekirse bir kimseye “şerefsiz”, “namussuz”, “adi herif”, “hayvan”, “köpek”, “aptal” vb. şekilde söylenen sözler hakaret suçunu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgunun, kişinin ruhsal, fiziksel veya psikolojik durumuna istinaden söylenmesi de hakaret suçunu oluşturur.
“Senin Ailen Senin Bu Çirkef Halini Biliyor Mu” Sözlerinin Hakaret Suçunu Oluşturmayacağı Özet: “Senin ailen senin bu çirkef halini biliyor mu” biçimindeki sözler kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olup hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaz.
“Beceriksiz herif, meziyetsiz, karaktersiz” sözleri hakaret suçunu oluşturmaz. (Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 2015/42880 E. 2017/11006 K.) “Dinsiz imansızlar” sözleri hakaret suçunu oluşturmaz.
Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Sanığın söylediği 'sana ne lan sen kimsin ben istediğim yere gider istediğim yerden çıkarım bana kimse karışamaz' şeklindeki sözler 'sövmek' olarak da değerlendirilemez. Sanığın kullandığı en ağır söz olan 'lan' kelimesi de Türk Dil Kurumu'na göre 'sövmek' olarak kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri