İnşaat çalışmaları Şubat 2004'te başlamış ve projenin tamamlanma tarihi olarak Nisan 2009 olarak ilan edilmiştir. Ancak çalışmalar sırasında ortaya çıkan tarihî ve arkeolojik buluntular nedeniyle gecikmeler yaşanmış ve projenin ilk etabı 29 Ekim 2013'te, ikinci etap çalışmaları ise 12 Mart 2019'da hizmete girmiştir.
Marmaray İstasyonları'nda Zeytinburnu ile Maltepe arasında ise 8 dakika aralıklarla ek tren seferleri yapılıyor. Marmaray durakları ve isimleri ile ilgili detaylar içeriğimizde... Avrupa ve Anadolu Yakası'nı birbirine bağlayan Marmaray Halkalı-Gebze Banliyö Hattı'nın ilk etabı 29 Ekim 2013'te hizmete girmiştir.
70 aylık çalışmanın ardından tamamlanan Halkalı-Gebze hattı 12 Mart 2019 tarihinde açılacak. Hatta banliyö trenlerinin kullanacağı iki hattın yanında hızlı tren seferlerinin yapılacağı bir hat daha bulunuyor.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli düşüncesi ilk kez 1860'lı yıllarda Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. Proje ilk olarak II. Abdülhamid döneminde tasarlanmıştır. Abdülhamid zamanında 1902'de Amerikalı mühendisler Tünel-i Bahri'nin beratını aldılar.
Sultan Abdülmecid tarafından hayal edilen Marmaray'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda yabancı devlet adamının katılımıyla 29 Ekim 2013'te hizmete açılmasının ardından 9 yıl geçti.
İlgili 39 soru bulundu
Marmaray projesinde, batırma tüp tünellerin parçaları Tuzla'daki Devlet Limanlar ve Hava Meydanları'na ait limanda imal edildi. Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Sefer saatleri hafta içi ve hafta sonu aynıdır. Toplam uzunluğu 76,6 km uzunluğu bulunan Marmaray'da Halkalı-Gebze arası toplamda 115 dakika sürmektedir.
Aradan geçen 8 yıllık sürede 600 milyona yakın yolcu taşıyan Marmaray, 5,5 yıl boyunca 5 durakta kıtaları birleştirirken, 12 Mart 2019'dan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Gebze-Halkalı hattında 43 durakta hizmet vermeye başladı.
Marmaray Durak Güzergahı
Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında YHT ve anahat trenlerine hizmet verilmektedir.
Projenin ilk olarak 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildiğini hatırlatan Yıldırım, Marmaray'da en somut adımın 1892 yılında atıldığını ve Sultan 2. Abdülhamit Han'ın bu tarihte proje çizdirdiğini söyledi.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nde (UKOME) alınan karar doğrultusunda Marmaray'a yüzde 36 zam yapıldı. Böylece tam parkur ücreti 7,75 liradan 12,12 liraya yükselmiş oldu. En kısa yoldaki taşıma ücreti se 5,48 lira olarak belirlendi.
Marmaray en uzun mesafe ücreti 21.91 TL'den 33 TL'ye yükseldi. Güncel Marmaray ücretleri şu şekilde; Marmaray'da tam en kısa taşıma ücreti 15 TL, Tam parkur 33 TL.
Mustafa Kemal Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Küçükçekmece ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde İstasyon Caddesi ve Hatboyu Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Birisi Marmaray, diğeri Avrasya Tüneli. Marmaray'ı devlet bütçesiyle yaparken, Avrasya'yı Yap-İşlet-Devret sayesinde AYNI ANDA yapabildik. Sonuç; Marmaray'da: 616 bin, Avrasya Tüneli'nde: 60 bin Günlük Geçiş var.
Marmaray'a ilk vagon!
Marmaray'da kullanılacak toplam 180 vagon Haydarpaşa'ya gelecek ve projenin tamamlanması planlanan 29 Ekim 2013 tarihine kadar burada bekletilecek. Adapazarı'nda bulunan TÜVASAŞ tesislerinde Güney Koreli Eurotem firması ile ortak olarak üretilen vagonların herbiri 200 yolcu kapasiteli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri