Cinsel birleşme olmaz ve döllenme gerçekleşmezse, adet kanaması geç meydana gelmiş olur. Kısaca genel olarak adetleri sürekli düzenli olan bir kadının bir adeti geç başlarsa o ay geç yumurtlama olduğu tahmin edilir. Adet gecikmiş olur. Ancak geç döllenmenin kadın açısından hissedilen bir belirtisi yoktur.
Bu eylem, genellikle bir sonraki adet döneminden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir.
Döllenmiş yumurta döllenmeden 7-10 gün sonra rahim içine ulaşarak rahim iç tabakasına kendini implante eder, yani yerleştirir. Bu süreçte anne adayında hafif bir kanama olabilir. Zaman olarak beklenen adete yakın günlerdir. Nadiren beklenen ve gerçekleşmeyen adetten birkaç gün sonradır.
Her kadında adetin 14. gününde yumurtlama olmuyor, her kadının döngüsü 28 günde bir değil bu nedenle değişiklik gösterdiğinde ne zaman döllenme olduğunu bilemeyebiliriz. Ultrasonla baktığımızda gebelik haftasında bir uyumsuzluk varsa bu duruma kabaca geç döllenme diyebiliriz.
Stres, hormon ilaçları, miyom, polip oluşumları, pelvik enfeksiyonlar, polikistik over sendromu, hipofiz bezinden kaynaklanan sorunlar gibi birçok etken adet düzeninde olumsuz etkiler yaratır. Adet tarihinin beklenenden daha ileri bir tarihte olması, geç döllenmenin oluşması için en uygun ortamı da hazırlar.
İlgili 18 soru bulundu
Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında tüp bebek tedavisinde geç tutunma olarak tanımlanmaktadır. Geç tutunma olarak tanımlanan bu durumun tüp bebek tedavisinde görülme riski aslında normal yollar ile gelişen gebelik ile hemen hemen aynı orandadır.
Halk arasında genellikle üstüne görme olarak adlandırılan yerleşme kanaması, döllenmeden sonraki 10 ile 14 gün arasında meydana gelmektedir. Adet tarihinden ise yaklaşık 4-5 gün önce yerleşme kanamasının meydana geldiğini ifade edebilmek mümkündür.
Hamileyken regl olunmaz. Gebelikteki kanamanın farklı nedenleri vardır. Kanama nedeni gebelik haftasına göre farklılık gösterebilir.
Yaygın olarak sorulan, erken adet olma hamilelik belirtisi olabilir mi veya hamilelik belirtilerinde erken adet olur mu soruları, hayır olarak yanıtlanır.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir.
Adetten hemen önce hamile kalınır mı? Çiftler adet döneminden 1 gün önce yaşadıkları cinsel ilişkide de gebelik olmayacağını düşünebilir. Ancak adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişkiyle vücuda giren spermler 3 gün boyunca rahim içinde canlı kalabilir ve doğurganlık özelliğini koruyabilir.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Normal bir döngüdeki adette, adetin ilk 5-6 gününde girmiş olduğunuz ilişkiden hamile kalma olasılığınız yok denecek kadar azdır. Fakat uzayan bir adet döngünüz varsa ve özellikle 10. günden sonra bu sürede bir ilişkiye girdiniz ve sizin yumurtlamanız da erken oldu işte o zaman gebe kalma ihtimaliniz var.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Adetleri düzenli olan kadınlarda yerleşme kanaması adet zamanından birkaç gün önceki sürece denk gelir. Kan miktarı daha az, rengi daha koyu ve kanama süresi daha kısadır. Soluk pembe veya soluk kahverengindedir. Çok canlı kırmızı renktedir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri