Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
Bu sebeple tütünün belirli iklim ve toprak şartları altında yetiştirilmesi gerekir. Kumlu-tınlı, humuslu ve su tutmayan topraklarda iyi yetişir. Ege bölgesi (Akhisar, Söke,Manisa,Denizli,Eşme civarı). Karadeniz bölgesi (Erbaa, (Bafra, Samsun, Amasya, Trabzon civarı).
FAO verilerine göre tütün üretiminin, 1997 yılına kıyasla 2003 yılında 2,6 milyon ton azalma ile 6,3 milyon tona gerilediği görülmektedir (Tablo 1). Dünya'da en fazla tütün üretimi yapılan ülke Çin olup, dünya üretiminin % 38'i bu ülkede gerçekleştirilmektedir.
Kalite açısından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'ndeki tütünler de yüksek kaliteli iken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki tütünler nispeten daha düşük kalitelidir. Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
Türkiye'de üretilen 68 bin 224 ton tütünün 17 bin 112 tonu Denizli'de üretilmiştir. En fazla tütün üretimi yapılan il Denizli olurken Denizli'yi 15 bin 998 ton ile Manisa, 8 bin 798 ton ile Adıyaman illeri takip etmiştir” diye konuştu.
İlgili 42 soru bulundu
1-Tütün Tavsiyesi
Piyasada en iyi tütün olarak geçen Drum, Golden Virginia, George Karelias, Old Holborn gibi ithal tütün markaları zor bulunuyor. Bu arada 2022'de piyasaya sürülen NST touch blue denemeye değer.
Tütünün, hem il genelindeki en önemli tarımsal ve ticari ürünü hem de en büyük sanayi kolunu oluşturduğu Samsun, bir dönem Türkiye'nin en önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olan tütün sektöründeki gelişmelerin etkisine bire-bir açık olacak düzeyde, tütüne endeksli bir ekonomik yapılanma içerisinde olmuştur.
"Türkiye, tütün üretimi yapan ülkeler arasında 10'uncu, oryantal tütün üretimi yapan ülkeler arasında da birinci sırada yer almaktadır. Günümüzde tütün yaklaşık 60 bin çiftçinin geçim kaynağını oluşturan temel bir tarım ürünü haline gelmiştir.
Tütün, Solanaceae familyasının Nicotiana cinsindeki birçok bitkinin adıdır. Başta Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleri olmak üzere, dünya genelinde bilinen 70'den fazla tütün türü bulunmaktadır.
Verim Ortalamaları (kg/da)
Dekara verim ilk yıl 62.0-104.5 kg/da arasında deği- şirken; ikinci yılda 50.5-111.0 kg/da arasında değişmektedir.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Bu sonuca göre Türkiye için 400 yılı aşkın bir tütün geçmişi bulunmaktadır diyebiliriz. Osmanlı İmparatorluğu'nda ziraati ilk olarak Makedonya, Kırcaali, Yenice'de başlamış, Anadolu'da ise Bursa, Avunya (Agonya)3, Söke, Foça ve Akhisar'da ilk defa ekimi yapılmıştır (Mercimek, 1999: 11).
Tütünün anavatanı Amerika Kıtasıdır. Dünya Amerika kıtasının keşfiyle tütünü tanımış ve tütün bu kıtadan önce Avrupa'ya getirilmiş, daha sonra buradan bütün dünyaya yayılmıştır.
Agro-endüstriyel atıklar, inorganik gübre kullanımına alternatif yollar sunmaktadır. Yüksek organik madde ve düşük toksik element içeriği nedeniyle tütün atığının, bir toprak düzenleyicisi olarak kullanımı mümkün görülmektedir.
Türkiye 2020 yılında 51 bin 845 ton tütün ihracatına karşılık, 115 bin 459 ton tütün ithal etti. 2020 yılında 279 milyon dolarlık ihracata karşılık 562 milyon dolarlık tütün ithalatı yapıldı. Tütünle ilgili bir diğer önemli veri ise Türkiye'deki tütünün ne kadarının yerli ne kadarının ithal olduğu.
Ülkemizde İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Malatya, Bitlis ve Tokat illerinde olmak üzere tütün mamulleri üretimi halen 8 fabrikada yapılmaktadır.
Tütün ekiminin geçici olarak yasaklanması: Madde 5 - Hastalık ve zararlı böcek tahribatı sebebiyle ürünün niteliği bozulan alanlarda Tarım Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlıklararası Tütün Kurulunun karariyle tütün ekimi geçici olarak yasak edilebilir.
2020 verilerini esas alan sonuçlara göre Türkiye'de tütün ürünleri kullananların oranı yüzde 30,7. Erkeklerde oran yüzde 42,1; kadınlardaysa yüzde 19,2. Rapor, 2000 yılından itibaren ülkelerde tütün kullanım oranının kadın ve erkekler arasında nasıl değiştiğini gösteriyor.
nereden baksanız fabrikada üretilmiş sigara elde hazırlanmış sigaraya göre 4-5 kat daha zararlıdır. diğer bir konu tütünün yararlı alanlarda kullanılmasıdır.
Bugüne dek, tütün kullanımına dair en erken bulgu, 3 bin 300 yıl önce Alabama eyaletinde bulunan bir pipoya dayanıyordu. Arkeologlar bu keşfi, Wishbone adı verilen kazı bölgesinde yaptı.
Türkiye'de üretilen 79.081 ton tütünün 13.543 tonu Denizli'de üretilmiştir. 2020 yılında en fazla tütün üretimi yapılan il 17.301 ton ile Adıyaman olurken, üçüncü 13.489 ton ile Manisa olmuştur. Tütün, 4733 sayılı Tütün Kanununa göre 2002 yılından bu yana yazılı sözleşme esasına göre üretilmektedir.
İki tütün çeşidinin de kendi için farklı özellikleri bulunuyor. İlk kez tütüne başlayacaklar ya da içtikleri tütünden memnun olmayanlar Bitlis tütünü mü Adıyaman tütünü mü diye merak içinde oluyor. Adıyaman tütünü tartışmasız Türkiye'de en kaliteli tütünler arasında gösteriliyor.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Puro, sigaradan çok daha zararlı bir tütün mamulüdür. Pasif içicilik yoluyla en çok çocuk ve bebeklere zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri