Sünnetini kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya." denir. Farzını kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya." denir.
Fakat üzerinde çok sayıda kaza namazı olan kişi, geçmiş namazları kaza ederken, “Vaktinde kılamadığım ilk sabah/ ilk öğle/ ilk ikindi/ ilk akşam/ ilk yatsı namazını kılmaya” şeklinde niyet edebileceği gibi “ kılamadığım son sabah/ son öğle/ son ikindi/ son akşam/ son yatsı namazını kılmaya” şeklinde de niyet edebilir.
Ancak vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün zevâlden önce kaza edildiğinde sünneti ile birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/65). Çünkü Hz. Peygamber kılamadığı bir sabah namazını öğleden önce kaza ederken, sünnetiyle birlikte kaza etmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 11 [437-438, 443-444]).
Sabah Namazının kazası için niyet: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk sabah namazının kazasını kılmaya" ya da "son sabah namazını kılmaya."
İlgili 41 soru bulundu
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir.
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Güneş doğduktan 40-50 dakika sonra, güneş tam tepede iken ve güneşin batmasına 40-50 dakika kala kaza edilmez ve bu vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.
Sabah namazı öğleden önce kaza edildiğinde vakit içinde kaza edilmiş olur. Sünnetini kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya." denir. Farzını kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya." diye niyet edilir.
Kaçırılan namazların farzı kılınır. Sabah namazı 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere 4 rekattır. Sabah namazı 2 rekat farzı kılınarak kaza edilir. Sabah namazının kazası kılınırken "Niyet ettim Allah rızası için kılamadığım sabah namazının kazasını kılmaya" diyerek niyet edilir ve namaza durulur.
Niyet edilirken "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan son vakit namazı kılmaya" denilebilir. Veya daha önceki zamanlara ait kazalar kılınacak ise, "Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım namazların kazasını kılmaya" denilir.
Geçmiş namazlara da aynı vakit namazı gibi niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk ... namazını kılmaya diyerek başlanabilir.
Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehy eden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir.
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder.
Bu durumda sabah namazı farzının kazası için en doğru olan vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer. Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir.
Besmele çekilerek duha namazına şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için duha namazını kılmaya.”
Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Bununla birlikte hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.
Kaza namazı, günün her anında herhangi bir vakit namazının öncesinde ya da sonrasında kılınabilir. Örneğin, öğle namazını kaçıran biri ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının kazasını yapabilir.
Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namaz. Bu nedenle camilerde din görevlileri namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u evbâbi'l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu', 18 [1309]).
İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti bittikten sonra 2 veya 4 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır. Diğer nafile namazlar gibi işrak namazını kılanlar bu namazı kuşluk namazından ayrı olarak, kuşluk namazından daha önce kılarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri