Tiroid nodüllerinin belirtileri aşağıdaki gibidir; Boyunda dolgunluk ve şişkinlik. Boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Ses kısıklığı ya da çatallanması Nefes almada ya da yutmada güçlük.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Tiroid boyun bölgesinde “adem elması” olarak tanımlanan bölgenin altında bulunur. Normal boyutunda iken ne gözle görülebilir ne de elle hissedilebilir.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Ultrason sırasında nodülün masum olduğu anlaşılır ise bir yıl sonra tiroid ultrasonu ile takibi yapılmaktadır. Ancak nodülün boyutu üç cm, düzensiz, çevre dokular ile ilişkileri temiz değilse, nodül içinde aşırı kan ve kaotik kan akımı varsa bu gibi durumlar tehlikelidir.
Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Tiroid bezi içerisinde kitle veya yumru olması durumu olarak tanımlanan tiroid nodülü, sıklıkla iyot eksikliği nedeniyle oluşuyor. Küçük tiroid nodülleri belirti vermezken büyük nodüller ses kısıklığına ya da kalınlaşmasına, nefes darlığına ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor.
Tiroid bezlerinin değişik şekilde büyümesine guatr denir. Nodül ise tiroid bezinin içinde tiroid dokusundan farklı olarak bir yumru şeklinde anormal doku büyüklüklerine nodül denmektedir.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Klinik olarak kalp çarpıntısı yani taşikardi aşırı terleme çabuk sinirlenme ve heyecanlanma saç dökülmesi ve cildin sürekli nemli gözükmesi başlıca belirtiler olarak sayılabilir. Bunun yanında zaman zaman ishal görülebilir. Ancak en önemli bulgulardan bir tanesi hastanın iştahının açık olmasına rağmen kilo vermesidir.
Tiroit şiş ve basmakla duyarlıdır. Bu sırada ölçülen kan çökme hızı saatte (sedimantasyon hızı) 50mm'den yüksek bulunur. Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Bazı tiroid hastalıklarında (Sessiz lenfositik tiroidit , Subakut tiroidit gibi) tiroid bezi kalıcı olarak tahrip olmadığı için oluşan hastalık geçicidir dolayısıyla hipotiroidi de geçici olabilir.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Yapılan testler tüm sağlık kuruluşlarında aynı şekilde yapılmaktadır. Kamu hastaneleri ve özel hastanelerden alınacak olan hizmet neticesinde raporların sonuçlanması halinde uzman hekimler tarafından değerlendirilir.
Tiroit bezinin az çalışması sonucu kil alma, az yemek yemeğe rağmen kilo alma, soğuktan çok rahatsız olma, ciltte kuruluk, saç dökülmesi gibi bulguların yanında kalp hızında yavaşlama, ödem gibi şikayetlerle ortaya çıkar.
Tiroid nodüllerinin çoğunluğu iyi huyludur. Bununla beraber bazı nodüllerde istenmeye etkiler görülebilir.Büyük nodül ve multinodüler guatrlarda bazen nefes darlığı, yutma zorluğu, öksürük, ses kalınlaşması gibi bası belirtileri görülebilir.
Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodüller çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olabilir. Nodül içine kanama olursa ağrı hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri