Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Ayrıca bağ evi gibi yapılar mutlaka ruhsat alınarak inşaat edilmelidir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Araziyle ilgili gerekli cins değişikliği işleminin yapılması halinde imar şartlarına uygun şekilde inşat yapılabilir hale gelmektedir. Tapuda bağ, bahçe olarak yer alan arazinin arsaya dönüşme işleminin yapılmasıyla birlikte arazi içine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İmar yönetmeliğinin belirlediği bu şartlar ile bir ailenin oturması için bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta veya bu tesislerin müştemilat binaları tarla üzerine yapılabilmektedir.
Bu koşullar da üst ölçek planı olmayan iskân dışı alanlarda bulunan parsellerde tarımsal yapı içeren bağ evi için inşaat alanı katsayısının %5'ten fazla olmaması, yapı inşaat alanları toplamının da hiçbir koşulda 250 m2'yi geçmemesidir.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
İmar Kanunu'nun 27. maddesi; belediye ve mücavir alanlar dışında kalan köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda ruhsatsız ev yapabilme imkanı verir.
Öncelikle ister 1 dönüm tarlanız olsun, ister 2 dönüm eğer tarlanıza bağlı belediyeden ev yapma izni edebilirseniz, yapabilirsiniz. Belediye sizin tarlanıza ne kadarlık bir inşaat yapabileceğinizi de söyler. Bu bilgiye göre de evinizi istediğiniz tarzda yapabilirsiniz.
– Burdan da anlaşılacağı gibi 2 -3 dönüm tarlalara ev yapılamıyor. – Yaparsanız ve tespit edilirse tutanak tutulup ceza kesilebilir. – Ama tarlanız 5500 m2 ise oraya 250 m2 bir yapı koyabilirsiniz.
Tarlaya ev yapmak için izin nereden alınır? diye soruyorsanız, ilk adım olarak söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye gidilmelidir. Tarlanın tapusu dahil, tarla ile alakalı tüm belgeler alınır. Eğer tüm bu işlemleri tarlanın sahibi haricinde biri yürütecekse vekaletnamesi istenir.
Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Köyde imar izni İmar Müdürlüğü'nden almak gerekmektedir.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yani bu kurallara bakıldığında 5 dönüm tarlası olan bir kişi tarlasının 200 metrekare alanına inşaat yapabilir. Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor.
Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
İskan, inşaatın yapıldığı ve ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da valiliğe bağlı olan İl Özel İdaresi'nden alınabilir. İskan almak için yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket edilmesi gerekir. Ruhsat ve eklerde belirtilen uygunlukta tamamlanan yapılara iskan verilir.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Bu kuralların bir listesi aşağıda sıralanmıştır: -Yapılacak olan evin inşaatı, genel olarak arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. -Yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri