Dr. Şeküri, Aspirin'in alınma zamanı ile etkisi ilişkisinin bir araştırmada ele alınıp sonuçlandığını dile getirdi. Yapılan araştırmalara göre aspirinin gece uykudan hemen önce alındığında daha fazla yarar sağlayabileceğinin saptandığını kaydeden Doç. Dr.
Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, 16 yaş ve üstü ergenler ile yetişkinler için 4- 8 saat aralıklarla 1 defada 1-2 tablet olmak üzere günlük maksimum doz 8 tableti (4 g) aşmayacak şekilde kullanılmalıdır. ASPİRİN'i doktorunuza danışmadan 4 günden fazla veya yüksek dozda kullanmayınız.
Aspirinin kanama yapıcı etkisi enterik kaplı (bağırsakta açılır) olması veya düşük dozda alınması ile önlenemez. Kanama riski yüksek hastalar aspirin almak zorunda ise beraberinde mide koruyucu tedavi de verilmelidir.
İlacı her gün aynı saatte almak önemlidir. Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç ya da tok olarak alınabilir. Bir bardak su ile alınmalıdır.
Tabletleri bir miktar su ile tercihen yemeklerden önce ağızdan alarak kullanınız. CORASPIN, uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır. Tedavi sürenize doktorunuz karar vermelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Kalp damar hastalığı riski düşük olanların aspirin kullanmasının anlamı yoktur. Ayrıca, kalp damar hastalığı olmayan 50 yaş altı bireylerde ve klinik olarak kalp- damar hastalığı oluşmamış diyabetik hastalarda koruyucu olur beklentisi ile aspirin kullanılması önerilmez” dedi.
Kalp hastası olmayan kişilerin kardiyovasküler hastalıkları önlemede Coraspin, ikincil korumada çok faydalıdır. Hatta bu ilaç 'Harika İlaç' diye adlandırılmıştır. Ancak birincil korumada aspirin kullanımına dair çok güçlü kanıtlar yoktur. Bu nedenle ancak seçilmiş hastalarda Coraspin kullanımı önerilmektedir.
Aspirinin de arasında bulunduğu antiplatelet ilaçlar, plateletlerin birbirlerine bağlanma yeteneklerini azaltarak pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Aspirin pıhtı oluşumunu engelleyerek arterlerde kalp krizini tetikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu da engeller.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
Doza bağlı; düşük dozlar için 2-3 saat (100 mg veya daha az), daha yüksek dozlar için 15-30 saat. Aspirin ayrıca yüksek risk altındaki kişilerde kalp krizi, iskemik inme ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olmak için uzun süreli olarak kullanılır. Ağrı veya ateş için, etkiler tipik olarak 30 dakika içinde başlar.
Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Aspirin yıllardır doktorlar tarafından hastalara yazılan bir ilaç. Fakat doktorlar hastanın durumuna göre ilacın kanı sulandırmasının faydasını ve riskini hesaplayarak bu ilacı veriyor.
Daha önce sindirim yolu kanaması geçirenler, aktif ülseri olanlar, aspirin dışında kan sulandırıcı kullananlar, kanamaya eğilimi olanlar, ağrı kesici -romatizmal ilaç, ginkgo biloba veya omega-3 alanlar, karaciğer veya böbrek hastaları, ileri yaş, fazla alınan alkol, hipertansiyonu kontrol altında olmayanlar.
Araştırmanın sonunda aspirin verilen grubun ereksiyon fonksiyonlarında çarpıcı bir gelişme görüldü. Katılımcıların yüzde 78.3'ü cinsel ilişkide başarılı olabildiklerini ifade etti.
Yapılan araştırmalara göre aspirinin gece uykudan hemen önce alındığında daha fazla yarar sağlayabileceğinin saptandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri şu bilgileri verdi: “Aspirin kullanmanın amacı kanı sulandırmaktır.
Kan sulandırıcı etkiye sahip olan ve kanın incelmesini sağlayan aspirin damarların tıkanma ve iltihaplanma riskini düşürür. Aspirin kullanımı aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını azaltır. Kan pıhtılaşmasını azaltması ise felçten koruyucu etkiye sahiptir.
Çalışmalar, sağlıklı bireylerde aspirin kullanımının kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmada önemli bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Doktorunuz önermedikçe, kendi başınıza aspirin kullanmamanız, zaten kullanıyor iseniz bunu doktorunuzla tekrar görüşmeniz önerilir.
Aspirin en çok ağrı kesici olarak biliniyor. Kan sulandırıcı özelliği, kan pıhtılaşması riskini azaltıyor. Ancak düşük dozda aspirin kullanımı bile bazı riskleri beraberinde getiriyor. Aspirin kullanımının sindirim sisteminde yol açabileceği kanama ya da ülser, hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Aspirin ve ibuprofen olmak üzere bu ilaçlar damarı genişleten maddelerin salınımını zaltarak tansiyonu yükseltebilirler. Ayrıca özelllikle uzun süreli kullanımda böbreğe hasar vererek tansiyon yüksekliği yaparlar. Bazı tansiyon ilaçlarının etkisini de azaltırlar.
İlaç Diz kireçlenmesi tedavilerinde ilaç olarak ilk tercihler, ağrı kesicilerdir. Parasetamol ve aspirin benzeri basit ağrı kesici ilaçlar, ilk aşamalarda oldukça etkilidir. Romatizma oluşumuna ve ilerlemesine etki eden non- steroid antienflamatuar ilaçlar, yani romatizma ilaçları önemli bir seçenek oluşturmaktadır.
Asprinn ile ovularak temizlenen yüzeyler ise uzun süre lekesiz ve hijyenik şekilde kullanıma hazır olur. Banyo, halı ve koltuk temizliği ile birlikte lekeli kıyafetlerde, yağlı ve inatçı lekeleri olan mutfak yüzeylerinde hızlı sonuçlar verir.
İşte yukarıda sayılan neden veya nedenlerle kan sulandıcı tedavisi altında iken veya bir iki günlük kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini artırmaya başlar ve bu durum ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına yol açar.
Özellikle kalp ve damar hastalıklarında sık sık başvurulan aspirin, kanı sulandırarak damar içi dolaşımı rahatlatır. Kandaki pıhtılaşma faktörlerine de etkisi bilinmektedir. Trombositlere nufüz ederek pıhtının oluşumunu geciktirir.
Öncelikle yanlış anlaşılmalara yol açmamak için şunu söylemeliyiz, mevcut kılavuzlara göre herhangi bir şekilde damar hastalığı yaşamış kişiler hekimlerinin de gözetiminde ömür boyu aspirin kullanmalı!!
Hatta şiddetli göğüs ağrısı olanların hastaneye giderken, zaman geçirmemek için mutlaka aspirin* (500 mg tablet) çiğnemelerinde yarar vardır. Hastanede damardan verilebilen kan sulandırıcı ilaç olan heparin tedavisi de başlatılır.
Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, uzun süreli damar tıkanıklığı tedavisinde günde 3-4 kere 1 tablet, felç önlenmesinde ve geçici felçlerde günde 1-2 kere 1 tablet, yeni kalp krizinin önlenmesinde ve göğüs ağrısında günde 1-2 kere 1 tablet, risk altındaki hastalarda kalp damarlarında tıkanmanın önlenmesinde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri