Bu araştırma, Ulvi Cemal Erkin'in solo piyano için bestelemiş olduğu Beş Damla (1931) ve Duyuşlar (1937) adlı eserlerinin armonik, melodik, dokusal ve formal açıdan incelenmesini kapsamaktadır.
Besteciliği meslek olarak seçen ilk müzikçilerimiz “Türk Beşleri” olarak anılır. Eserleri: 7 opera, 3 müzikal, 1 radyo içi skeç, 5 sahne müziği, film müzikleri, ”Bebek”, ”Karagöz”, “Enstanteneler”, 12 piyano eşlikli halk türküsü, piyano ve yaylılar için konçertolar, koro eserleri, Cumhuriyetin 10.
Ulvi Cemal Erkin
Piyano Konçertosu (1942), Köçekçeler (süit, 1943), Birinci Senfoni (1944-46), İkinci Senfoni (1948-51), Keloğlan (bale, 1950), Sinfonietta (yaylı çalgılar orkestrası için, 1951) ve Konsertar Senfonisi (piyano ve orkestra için, 1966).
Eserleri Türkiye dışında da sık sık yorumlanan Ulvi Cemal Erkin, yapıtlarını seslendiren Çek Filarmoni Orkestrası, Colonne Orkestrası ve Paris Radyo Senfoni Orkestrasını konserlerinde bizzat yönetti. Başarılı sanatçı, 15 Eylül 1972'de, 66 yaşında iken, kalbine yenik düşerek Ankara'da hayata veda etti.
Ferhunde Erkin, 1932 yılında, Musiki Muallim Mektebi'nde tanıştığı, "Türk Beşleri" grubunun bir üyesi olan besteci Ulvi Cemal Erkin'le evlendi.
İlgili 15 soru bulundu
Ferhunde (Remzi) Erkin (8 Temmuz 1909, İstanbul – 11 Temmuz 2007, Ankara), Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir. Yirmi iki konçertonun Türkiye'de ilk seslendirişini yapmıştır.
Erkin, opera dışında hemen bütün formlarda yapıtlar vermiş verimli bir bestecidir. Besteciliğin yanı sıra orkestra şefliği, piyano öğretmenliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında açılan müzik kurumlarında yöneticilik yaparak “müzik devrimi”nin sevilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda öncülük etmiştir.
1943 yılında Ulvi Cemal Erkin halk danslarından oluşan “Köçekçe” adlı eserini büyük orkestra için bestelemiştir. Bu eser, ilk defa Ankara Radyosu'nda Dr. Ernst Preatorius yönetimindeki orkestra tarafından seslendirilir.
Atatürk döneminde içlerinde Cemal Reşit Rey, Ekrem Zeki Ün, Ulvi Cemal Erkin, Cezmi Erinç, Necil Kâzım Akses, Hasan Ferit Alnar, Cevad Memduh Altar, Ahmet Adnan Saygun, Halil Bedii Yönetken, Nurullah Şevket, Bayan Afife gibi isimlerin de yer aldığı çok sayıda müzisyen yurt dışına eğitim almak üzere gönderilmiştir.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
Batı müziği yapısı içerisinde klasik Türk müziği ve Türk halk müziğinin renklerini kullanmayı amaçlamışlardır. Türk beşleri olarak adlandırılan bu sanatçılar Atatürk tarafından yurt dışına gönderilmiştir. Gönderilme amacı oradaki sanatı ve kültürü öğrenip Türkiye'ye uyarlamak olmaktadır.
Cemal Reşit Rey, Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses… Çağdaş müziğimizin ilk kuşağı, “Türk Beşleri” olarak anılsalar da aslında bir grup değil, beş münferit besteciden oluşuyor. Dr. Orhan Veli Özbayrak, bu ilk kuşağın bugüne uzanan etkilerini anlattı.
Çok sesli müziğimizin öncülerinden olan Cemal Reşit Rey, Türk Beşleri olarak anılan bir grubun üyesidir. Besteciliği kadar eğitimci, piyano pedagogu, piyanist, orkestra yöneticisi ve İstanbul Şehir Orkestrasının kurucusu olarak Türk müzik tarihine geçmiştir.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik - 10 Kasım 1938, İstanbul), Türk Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Askeri dehası, devlet adamlığı ve yöneticilik alanında gösterdiği başarılar ile tüm dünyada saygıyla anılan bir liderdir.
Ali Rıza (1839, Selanik - ?, Selanik), Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.
Osmanlı devleti döneminde köçeklik geleneği de erkeğin kadın kılığında kadın gibi dans etmesidir.
Köçek, Anadolu'da yaygın olarak “kadın kılığına girmiş erkek dansçı” olarak bilinir. Bu haliyle Osmanlı saray çevresinde belirerek günümüze değin varlığını koruduğuna inanılan bir dans biçimi ve icracısını betimler.
Kastamonu'da Köçeklik Geleneği - TRT Avaz - YouTube.
Alnar, 1955-1960 yılları arasında Opera'nın Genel Müzik Müdürü olarak görev yaptı. 1961'de emekli oldu ve eşiyle Viyana'ya yerleşti. Bu tarihten sonra Münih Filarmoni, Viyana Senfoni, Sttugart Radyo, Atina Senfoni, Sofya Senfoni gibi orkestraları konuk şef olarak yönetti.
Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kurulmasında rol almış, 1948'de bu kurumun müdürlüğünü yapmış, iki kere Ankara Devlet Opera ve Balesi müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen ilk 11 sanatçıdan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri