12.000 m'yi aşan yüksekliklere ulaşabilen kümülonimbus türü bulutlar şiddetli yağış ve fırtınalara sebep olabilir. Güneş battığı ve hava kararmaya başladığı halde bulutların hâlâ aydınlık olduğu bu olağan dışı durumun sebebi gece parlayan (noctilucent) bulutlardır.
Sıcaklık yeterince düşük olduğunda su buharı toz parçacıkları üzerinde donar ve buz kristallerini oluşturur. Güneş de onları aydınlattığında bu buz kristalleri güneş ışığını daha iyi yansıtır. Bu da geceleri gökyüzünde parlayan bulutları görme imkanı ortaya çıkarır.
Yoğun bir bulutta her bir ışık zerreciği çok sayıda damlacığa çarpabilir. Bunların her biri sonunda girdiği yere yakın bir noktadan dışarı atılır. Yani bulutun rengi aslında ışığın ona verdiği renklerin karışımıdır. Gün ışığı genelde beyaz olduğu için bulutları beyaz görürüz.
Gökyüzünde yükseklere çıkıldıkça hava soğuduğundan havadaki su buharı yoğunlaşır ve küçük damlacıkları oluşturur. Damlacıklar bir araya gelerek bulutları oluşturur. Bulutların içindeki küçük damlacıklar bir araya geldikçe büyür ve yağmur damlalarını oluştururlar.
Güneş ışınları gün doğumu ve gün batımına yakın, atmosfere daha dar bir açıyla girerler. Bu açıdan kaynaklı ışınlar atmosferde daha çok yol alır. Bu sırada kısa dalga boylu ışınların çoğu saçılır ve bize daha uzun dalga boylu ışınlar ulaşır. Bu ışınlar da kırmızı, turuncu ve sarı olanlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Gökyüzü ve atmosferdeki olağandışı olaylar
Bulut: Depremden bir ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar. Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
Bu bulutlar oluşmak için su buharı, toz ve çok düşük sıcaklıklar yeterlidir. Sıcaklıklar yeterince düşük olduğunda, su buharı toz parçacıkları üzerinde donarak buz kristallerini oluşturur. Güneş bu buz kristallerini aydınlattığında, gece gökyüzünde parlayan bu bulutlar görünür hale gelir.
Hava kütleleri olarak tanımlanan bulutlar, canlı varlıklar değillerdir. Çünkü, yapılarında yaşamsal hiçbir fonksiyon yoktur. Nefes alma, beslenme, sindirme, boşaltma, üreme ve çoğalma gibi faaliyetlerin hiçbirine bulutlarda rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden cansız varlıklardır.
Etrafınızı saran bir buluta dokunamazsınız. Çünkü bu havaya dokunmaya benzer. Ancak o esnada tıpkı havayla temas ediyor oluşunuz gibi bulutla da temasa geçmiş olursunuz.
Nefofil: Bulutları Çok Sevmek
Nefofil, bulutları çok seven, bulutlara baktığında çok mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir. Bu insanlar bulutlu havalarda çok mutlu olurlar ve açık havaları pek sevmezler çünkü bulutlar onlar için vazgeçilmezdir.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Deprem bulutu nedir
Deprem meydana gelmeden önce yeraltı kaya katmanlarındaki çatlaklardan, fay hattı boyunca gaz çıkışı oluyor. Bu gaz, gökyüzüne yükselip soğuk havayla karşılaşınca yapay ve ince uzun bulutlar oluşuyor.
Yani taa yükseklerdeki havanın içinde de su buharı vardır. Ancak yukarılara çıktıkça hava soğur. Soğuyunca da su buharı yeniden su damlacıkları hâline gelir. Bu su damlacıkları öyle minik ve hafiftir ki yere düşmez.
Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür'dür. Güneş'e en yakın gezegen olması sebebiyle ondan çok az uzaklaşır ve sürekli alacakaranlığa denk gelir.
Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar. Su damlacıkları o kadar küçüktür ki, havada asılı kalırlar.
Gökyüzü geceleri siyah görünür çünkü güneşten gelen ışık kısıtlıdır ve dünyaya ulaşan ışık miktarı çok azdır. Ay ışığı dünyaya ulaşsa da, güneşin ışığına göre çok daha azdır ve yetersizdir gökyüzünün rengini değiştirmek için.
Bulutların hareketi rüzgarın hızına bağlıdır. Rüzgar havadaki bir miktar bulutu sürükler bu yüzden hareket ettiklerini, hareket ederken şekillerinin değiştiğini görürüz. Ancak bazen duruyorlarmış gibi gözlemleriz.
Bilimsel araştırmalara dayandırılan haberde metreküp başına 0.5 gram yoğunluktaki, 100 kilometreküplük ortalama bir bulutun ağırlığı 50 milyon kilogramı buluyor. Böylesine bir ağırlık oldukça geniş bir alana dağılmış olduğu için bulutları gökyüzünde süzülürken görebiliyoruz.
Nitrojen dioksit varlığından kaynaklanan sarımsı bulutlar bazen yüksek hava kirliliği olan kent bölgelerinde görülür. Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer. Geniş, gelişmiş fırtına bulutları ile bu kan-kırmızısı bulutlar oluşturabilir.
Geceleyin gökyüzüne baktığınızda, karanlık ancak tamamen siyah olmayan bir renk görürsünüz. Yıldızlar bir tarafa, geceleri gökyüzünün kendi ışıltısı vardır. Bu ışık kirliliği değil, atmosferin doğal ışıltısıdır.
Evet, büyük bir bölümü boştur; ancak uzayda binlerce ışık yılı boyuta ulaşabilen çok sayıda gaz ve toz bulutu vardır. Örneğin 9.800 ışık yılı büyüklüğündeki Smith Bulutsusu gibi… Bu tür kozmik yapıların varlığı, uzayın büyük ölçekte bakıldığında boş olmadığı anlamına gelmektedir.
Dünya'dan 1300 kat büyük gizemli bir gökcisminin su bulutlarıyla kaplı olduğu bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri