Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Bebeğinizin bezi çok ıslandığında veya kaka yaptığında bez değişikliği için bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğiniz, gece uykusunda kaka yaptıysa, loş ışıkta, mümkünse uyarıcı olmadan yatağında bezini değiştirebilirsiniz.
Bir bebeğin altının günde ortalama günde en az 6-7 kez değiştirilmesi gerekebilir. Hatta yenidoğan döneminde ı bebeklerin daha sık kaka yapıyor olmasından bu sayı fazlalaşabilir. Altı temiz olan bebekler daha rahat ve huzurlu olurlar ve daha az pişik sorunu yaşarlar.
Bebeğinizin bezini kirlendikten sonra mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir.
Bu işlemi bebeğinizin altını her temizlediğinizde uygulayabilirsiniz. Pişik kremini, doğal içeriği sayesinde pişik tedavisi boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Önemli olan, bu aşamalar sırasında bebeğin en az 10 dakika altının açık kalarak hava almasının sağlanmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir. Günümüzde tek kullanımlık bebek bezleri yaygın kullanılmaktadır.
Bebek bezi markası değiştirmek pişik yapabilir, çünkü her markanın farklı malzemeler ve kimyasallar içerebilir.
Çocuğun Altını Sadece Annesi Değiştirmelidir.
Çalışan annelerde ise, bakıcı dışında, yani bakıcı ve anne dışında, kimse çocuğun altını değiştirmemelidir.
Buna göre teorik olarak bebek bezlerini de ayrıştırmadan çöpe atmak SAĞLIKSIZ ve İLLEGAL bir işlemdir. Ne yazık ki günümüzde sokaklarda, parklarda, yerlerde, yol kenarındaki çöp kutularında kullanılmış tek kullanımlık bebek bezlerine rastlamaktayız.
Bebekler, altları kirlendiğinde bu ıslak ve rahatsız durumdan kurtulmak için ağlarlar. Bazı bebekler altları değiştirilirken de huysuz olurlar. Bunu nedeni cildine değen soğuk havanın yarattığı histir. İlk zamanlarda zorlansanız da kısa bir süre sonra, onun altını daha profesyonel bir şekilde değiştirmeyi öğrenirsiniz.
Birçok yeni annenin en büyük sorunlarından biri olan alt temizleme bu yazımızla sorun olmaktan çıkıyor. Bebeklerin alt temizliği suyla şayet su bulunamıyorsa nemli yahut ıslak bir bez, pamuk türü bir materyalle yapılmalı ve ardından kurulanmalıdır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğinizin altındaki bezinin yapışkanlarını açın. Bebeğinizin ayak bileklerini tek elinizle hafifçe tutun ve popsunu hafifçe havaya kaldırın. Bezi üst kısmından tutarak aşağıya doğru çekin. Bebeğinizin poposunu yavaşça yere bırakın.
- Kaka: Gece vakti kaka yapmak bebeğini çok rahatsız edebilir. Özellikle de kabızsa! Eğer böyle bir durum söz konusuysa beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapılması gerektiğini anlamalısın. Ek gıdaya başladıysa daha lifli gıdalar vermek iyi bir fikir!
Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda 3 yaşında gündüz idrar kontrolü, 4 yaşında gündüz ve gece kaka kontrolü ve 5 yaşında gece idrar kontrolü sağlanılmış olmalıdır. Çocukların gece idrar tuvalet eğitimini kazanmaları ve kuru bir gece geçirebilmelerinin sağlanabilmesi için geniş bir zaman aralığına sahiptirler. Bu 2 yaş ile 6 yaş arasıdır.
Külot bez kullanımı özellikle yürümeye ve ayakta durmaya başlayan çocuklarda kolaylık sağlasa da, yenidoğandan itibaren tercih edilebiliyor.
İlk başlarda günde 7-8 kere bez değiştirilmesi normaldir. Daha sonraları bu sayı günde 4-5 beze düşer.
Bu da her idrar yaptığında bezin değiştirilmesi gerektiği anlamına ortaya çıkarmaz. Eğer bebeğiniz her idrar yaptığında bezini değiştirirseniz bez masrafı ve gereğinden fazla bez kullanımına sebep olursunuz. Bu sebeple de gün içerisinde özellikle ilk aylarda 7-12 adet arasında bez değiştirilmelidir.
(Ömer Nasuhi Bilmen, Hukuku İslamiye, II/93) Bu yaşa gelinceye kadar bakması ise haram değildir. Bu yönüyle bir babanın kız çocuğunun bezini değiştirmesi ve onu üzerinde hiçbir şey yokken yıkaması caizdir, haram değildir.
2. çocukluk evresinden itibaren, çocuğun gelişimine göre 8 yaşa kadar yalnız banyo yapmayı öğrenmiş olması gerekir. babası annesi yok. Kızı artık kendi yıkanabilecek bir yaşa gelene kadar yaptırabilir tabii.
Erkek bebekler içinse önce anüs çevresini, sonra pipisini çekmeden yavaşça kaldırarak pipisinin altını ve hayaların etrafını en son da pipisini yukardan aşağı doğru temizleyebilirsiniz. Bebeğiniz kakasını yaptıysa alt temizliğini ılık su ile yıkayarak da yapabilirsiniz.
Pişik, bebeğinizin bez bölgesinin çevresinde kırmızı veya pürüzlü görünen sık karşılaşılan bir iltihaplı cilt türüdür. Bebeğinizin bez bölgesi tahriş olmuş ve kırmızı görünüyorsa muhtemelen pişiktir. Cilt aynı zamanda biraz kabarmış ve dokunduğunuzda sıcak olabilir.
Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, menenjit, idrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı, obezite, kansızlık, ortakulak iltihabı, bronşiolit gibi hastalıklar daha az görülür. - Alerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur.
Sızıntılar genelde bezin mühürleme alanı yaratmanın daha zor olduğu arka tarafında yaşanır. Sızıntı olduğunda bezi suçlamak normaldir fakat pek çok durumda bezin boyutunun yanlış olması veya bezin doğru takılmamış olmasından ötürü meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri