Tahmin ettiğiniz gibi, babası veya annesi, eşin rızası olmadan kendi çocuğuna bile kefil olamıyorsa, üçüncü kişilere hiç olamaz. Annesi de kızına kefil olamayacak!
Kanun koyucu eşlerin birbirine kefil olamayacağına ilişkin düzenleme getirmemiştir. Dolayısıyla eşler birbirlerinin borcundan ötürü kefil olabilmektedir. Konuya ilişkin Yargıtay ilamı da şöyledir: “Eşin, borçlu eşe kefil olmak istemesi halinde, kefaletin geçerli olması için eş rızasına lüzum olmadığının kabulü gerekir.
Bu çerçevede çocuğun mallarını vakfedemez, onun malvarlığından önemli bağışlarda bulunamaz ve başkasının borcu için çocuk adına kefil olamaz (TMK m. 342/III, 449)23.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
TMK Madde 449.- Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Bu işlemi vasi bizzat yapamaz, vesayet altında bulunan kişinin bizzat yapması için de izin vermesi mümkün değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Buna göre, babası ev alan oğluna eşinin (yani oğlunun annesinin), annesi, otomobil alan kızının banka kredisine eşinin (yani kızının babasının) rızası olmadan “kefil” olamaz. Tahmin ettiğiniz gibi, babası veya annesi, eşin rızası olmadan kendi çocuğuna bile kefil olamıyorsa, üçüncü kişilere hiç olamaz.
Kefaletten kaynaklanan borçta genel olarak mirasçılara intikal eder. ölüm kefaletten doğan borcu sona erdirmez. Borcun miktarının bir önemi bulunmamaktadır.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Bütün bunlar Yeni Borçlar Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Nedenine gelince, bir kişinin, oğlu bile olsa banka kredisine “kefil” olabilmesi için “eşinin rızası” gerekiyor.
Yaş Sınırı Kefil Olmaya Engel mi? Kefil olabilmek için gerekli olan alt yaş sınırı 18 olmakla birlikte üst yaş sınırı bankanın uyguladığı kredi kullanma üst yaş sınırı ile genel olarak aynıdır.
Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
Kardeş Kefil Olabilir Mi? Evet, kardeş kefil olabilir. Kefil olacak kişinin mevcut borca konu olan maddi yükümlülüğü yerine getirebileceğinden emin olunması kefil olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Kardeşin kardeşe kefil olması için sadece kefil olacak kişinin maddi sorumluluğu alacak durumu olması yeterlidir.
1) Başvuru için TC numarasının yazılı olduğu kimlik ve çalışanlar için maaş bordrosu gerekiyor. Emekliler için e-devlet şifresi yeterli. Başvuranın geliri alacağı krediyi karşılayabilecek durumda değilse kefil gerekebilir. 2) Başvuruda borçlu kredi kartı veya kartlarınızın yanınızda olmasına gerek yok.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
Bu düzenleme ile gerçek kişi kefiller için kefalet sözleşmesinin imza tarihinden 10 yılın sonuna kadarki süreçte kefildir. 10 yılın sonunda kefillik ortadan kalkmaktadır.
Eşin rızası, TBK md. 584 gereği yazılı olarak verilir ve kefaletin adi yazılı şekilde olması yeterlidir. Dolayısıyla, rıza beyanının eş tarafından imzar lanması yeterli ve gereklidir; imzanın noterce onaylanması ise zorunlu değildir.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Banka kredisi için kefillik şartlarını taşıyan herkes kefil olabilir. Kefil olabilmek için kişinin düzenli gelire sahip olması ve bankacılık sisteminde temiz bir sicili olması gerekir. Ayrıca kefilin kredi notunun yüksek olması gerekir. Evli olan kişilerin kefil olurken eşinin imzalı rızasını almaları zorundadır.
Kefil eğer gelecekte doğacak bir borca kefil olduysa, henüz borç doğmadan önce, örneğin borçlunun hesabına henüz kredi tutarı yatmadan önce kefil olmaktan vazgeçebilir. Borç daha doğmadığı için bu durumda kefillikten vazgeçmek kolaydır. Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır.
Kefalet sözleşmesinin geçerli olması için yazılı şekilde yapılması ve kefil tarafından imzalanması lazımdır. Kefalet sözleşmesinde kefil, asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde asıl borç ile birlikte onun yasal ve akdi faizlerinden de sorumlu olmayı taahhüt eder.
496 Abs. 1 hükmüne göre, esas borçlunun ifada gecikmesi, müteselsil kefile başvuru- labilmesi açısından zorunludur. İfada geciken borçlunun, alacaklı tarafından ihtar edilmesi ve bu ihtarın sonuçsuz kalması durumundadır ki, alacaklı mü teselsil kefile başvurabilecektir.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Buna göre kefil, asıl borç ile borçlunun kusur ve temerrüdünün yasal sonuçlarından, dava ve takip masraflarından, rehinlerin tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar ile akdi faizden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri