Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır.
Günümüzde yapılan pek çok araştırma, köpeklerin gelişmiş duyuları sayesinde depremi önceden hissedebilecekleri yönündedir. Köpekler algıları oldukça açık, duyarlı hayvanlar arasındadır.
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Bir köpek, deprem başladığında endişeli huzursuzluk sergileyebilir, titreyebilir veya sakinliğini kaybedebilir. Bazı köpekler titreşimleri algıladığında havlayabilir veya uluyabilir. Ayrıca, panik ve kaçma eğiliminde olanlar da vardır. Bununla birlikte, bazı köpekler depremi hissetse bile nispeten sakin kalabilirler.
Köpeklerin akşam saatlerinde havlaması genellikle bir uyarı anlamına gelir. Köpekler bahçede ya da evin içinde yabancı bir canlı gördüklerinde havlamaya başlar. Gece saatlerinde ise yabancı bir ses işitildiğinde köpekler havlar. Köpeklerin havlama nedenleri arasında denetim eksikliği olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Köpekler bir şey istedikleri zaman sahiplerine bunu havlayarak anlatırlar. Bu bazen acıktıklarını, susadıklarını ya da oyun istediklerini ifade ediyor olabilir. Özetle havlama köpek için en temel iletişim yöntemidir. Fakat her havlama bir istek belirtisi değil bazen kronik bir davranış bozukluğunun habercisidir.
İlgi Çekmek ve Sevilme Amaçlı Uluma
Bunun sebebi; Köpeklerle uzun yıllardan süre gelen dostluğumuz süresince, insanların köpek ulumasına karşı verdiği tepkiden kaynaklanıyor. Uluma hareketi bizim için normal dışı bir hareket olduğu için, köpekler bu durumun farkına vararak ilgi çekme amaçlı olarak uluyabiliyorlar.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.
Yeraltı sularındaki belirtiler
Sudan çürük yumurta veya kükürt kokusu gelir. Suyun tadı normaline göre acılaşır veya tatlılaşır. Depremden 1-2 hafta öncesi yeni kaynaklar meydana gelirken var olan kaynaklarda kuruma görülür. Sudaki karbondioksit, metan ve radon gazında artış görülür.
SÜLÜNLER Japonların yaptığı bir araştırmada sülünlerin depremin ilk küçük sarsıntı dalgalarına karşı olağanüstü hassas olduklarını belirlendi. Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar.
Duygularını ifade etmek. PetHelpful zafer, heyecan, korku, yalnızlık, öfke, üzüntü ve endişe gibi çok çeşitli duygularını ifade etmek için de uluyabildiklerini belirtmektedir. Blue Cross, bazı köpeklerin sahipleri onları evde yalnızca bıraktığında ayrılık endişesi yaşadığını ve genelde uluduğunu açıklar.
Artçı deprem ise, daha büyük bir depremi veya "ana depremi" takip eden günler veya yıllar boyunca aynı genel alanda meydana gelen daha küçük depremlerdir. Genel bir kural olarak artçı depremler, ana deprem anında kayan fayın bir bölümü boyunca yaşanan küçük, yeniden ayarlamaları temsil eder.
Hayvanlar depremi yalnızca saniyeler öncesinde hissedebilir
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor.
Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.
USGS'e göre ”Çok az sayıda insan, depremin merkez üssünden en hızlı hareket eden, daha küçük olan ve daha büyük S dalgalarından önce gelen P dalgalarını hisseder. Ancak daha hassas duyulara sahip birçok hayvan, S dalgaları çarpmadan saniyeler önce P dalgalarını hissedebilir.”
Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir. Gündüz vakti binalarda bulunan hemen herkes tarafından hissedilir, dışarda bulunanların çok azı sarsıntıyı hisseder. Gece vakti bazılarını uykudan uyandırır.
1 ve 2 büyüklüğünde depremler: Bu büyüklükteki depremleri insanlar hissetmezler sadece ölçüm için geliştirilen cihazlar kaydebilir. 3 büyüklüğünde deprem: Kapalı mekanda bulunuyorsanız, evinizin önünden kamyon geçmesi gibi küçük sarsıntılar hissedersiniz.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
Yer altındaki çatlamalar ve kırılmalar nedeniyle oluşan hareketlerin yer yüzeyini sarsmasına deprem denir. Deprem çok kısa süre devam eden yerden gelen uğultu ve gürültüyle birlikte azdan çoğa doğru yükselen bir sarsıntı ile kendisini hissettirir.
Araştırma ekibinden uzmanların belirttiğine göre deprem ışıkları yere yakın mavimsi alevler, ışık küreleri ve yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabilen yıldırımlar şeklinde görülebiliyor ve kısa sürede kayboluyor. Kimi zaman depremin merkez üssünden yaklaşık 160 kilometre uzaktan dahi görülebiliyorlar.
İnsanlar aydınlıkta net görecek şekilde, köpekler ise loş ve karanlıkta net görecek şekilde yaratılmıştır. Gözün retina (sinir) tabakasında loş ışıkta gören ve harekete duyarlı “rod” hücreleri ile renge ve detaya duyarlı kon hücreleri vardır.
Köpeklerin ezan sesini duyunca havlaması, uluması hoparlör ya da ses sistemleriyle desteklenmiş seslere özellikle tepki gösteriyor oluşları olabilir. Sadece ezan sesi değil, ambulans, itfaiye, polis sireni gibi tiz seslere karşı alan savunması olarak uluma davranışı sergileyebilirler.
Ezan ve acil durum araçlarının yaydıkları seslerde de, insanın ayırt edemeyeceği frekanslarda ses parçaları bulunmaktadır. Bu sebeple, bu sesleri duyan köpekler alanlarını korumak adına havlamakta veya ulumaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri