Anca bu bölümdeki en önemli durum, kısırın porsiyonudur. Gece fazla oranda kısır yemek; kilo alımına neden olabilmektedir. Bu yüzden kısırın gece tüketilmemesi, kilo alınmaması adına önemli bir durumdur.
Kısır, içeriğindeki zengin vitamin, mineral, lif ve kompleks karbonhidrat sayesinde diyette de tüketilebilir.
Kısır içeriğinde bulgur, sebzeler, yeşillikler ve baharatlar gibi sağlıklı ve besleyici bileşenler barındıran bir meze veya salata çeşididir. Doğru porsiyonlarda ve dengeli bir beslenme planı içinde tüketildiğinde, kısır kilo aldırmaz.
Ölçülü ve dengeli şekilde tüketilen kısır kilo aldırmaz fakat ölçüyü kaçırdığınız durumda ne kadar sağlıklı şekilde hazırlanırsa hazırlansın, kısır size kilo aldıracaktır.
Ana öğünde yiyecekseniz 4 yemek kaşığı, ara öğünde yiyecekseniz de 2 yemek kaşığı kısır tüketebilirsiniz. Kısır tüketirken yanında ayran içerek sağlıklı bir öğün elde edebilirsiniz. Ayrıca kısırın içerisine metabolizma hızlandıran kimyon, karabiber, nane ve pul biber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
1 tabak kısır ortalama 215 kaloridir. Bu orta boy bir tabağa denk gelmektedir. Bir tabak kısır içerisinde ortalama 10 gram yağ bulunmaktadır. 6 gram protein ve 34 gram karbonhidrat yer almaktadır.
Kısırın 100 gramında 162 kalori bulunmaktadır. Kısırın 1 porsiyonu ( 110 gr ) 178 kaloridir. 1 çorba kaşığı (15 gr) kısır 24 kaloridir.
Bu şekilde ara öğünlerde birkaç yemek kaşığı kısır tüketebilirsiniz. Ancak tüm öğünü kısıra ayırmalı, ekstra bir şey tüketmemelisiniz. Bu şekilde kilo aldırmayacaktır. Ancak ölçüsüz, bol porsiyonlu yenilen kısırın kilo aldıracağı da bir gerçek.
Uzun süre kendisini tok hissetmek isteyenler, gönül rahatlığı ile kısır tüketebilmektedir. Kepek ve lif bakımından zengin olmakla birlikte içeriğinde bolca krom ve magnezyum da bulunmaktadır. B vitaminlerinin hepsi bulunmakta olup sadece B12 barındırmamaktadır. Özellikle içeriğinde B1 vitamini boldur.
Bulgur pirince göre kesinlikle çok daha faydalı olan bir gıdadır. En önemli farkı pirinç kadar şeker içermemesidir. Kısır tam bir bitkisel protein, lif, demir, kalsiyum, potasyum, A vitamini, C vitamini kaynağıdır. İçeriğindeki vitaminler ile bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur.
Yediğimiz besinlerin kalorisini hesaplamaya başlıyoruz. Spor yaparken kaç kalori yaktığımızı önemsiyoruz. Kısacası 1 kilo bile vermek büyük başarıyı temsil ediyor. Peki, 1 kg kaç kalori diye merak ettiniz mi? Yapılan araştırmalara göre 1 kilo 7700 kaloriye eşit olduğu ortaya çıkmıştır.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
Bir tabak kısır 5-6 yemek kaşığından oluştuğundan eklenen malzemeye göre 1 tabak kısır için 150-200 kalori arasıdır diyebiliriz.
Buzdolabında hava teması kesildiğinden dolayı kısır 3 gün kadar bekletilebilir. Ancak 3 günden sonra tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü kısırın tadında değişiklikler meydana gelecektir. Bu da gıda zehirlenmesinin önünü açabilir.
Yağsız ve tuzsuz veya az miktarda yağ ve tuz konulmuş kısır, diyet sırasında tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer alabilir. Elbette kararında tüketilmesi önemlidir.
Bu nedenle kısır da bulgurdan yapıldığında sağlık şikayetlerinize bağlı olarak kısır tüketiminizi ona göre yapmalısınız. Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
İftarda Kısır Yenir Mi? Kısır lif içeriği yüksek sağlıklı bir besindir, uygun porsiyonda tüketilebilir fakat iftar sonrası şişkinlik, hazımsızlık gibi sağlık problemleri yaşayan kişilerin yakınmalarını artırabilir. Bu kişiler iftarda kısırdan kaçınmalıdır. 3 yemek kaşığı kadar kısır 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
Vücuda gereken enerjiyi sağlamak için kaloriye ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekenin üzerinde enerji alımı şişmanlamaya sebep olurken, ihtiyacın altında kalınması ise zayıflatır.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Patatesin tok tutma özelliği sayesinde bu diyet esnasında çok fazla acıkılmaz. İçinde yağ olmadığı için haşlanmış patates kilo da aldırmaz.
Bulgur Kilo Aldırır Mı? Diyet yaparken pirince alternatif olarak tüketilen bulgur, tok tutucu özelliğe sahip olduğu için öğünleri daha kolay atlatmayı sağlar. Protein içeren yapısı ile birlikte sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olduğu için doygunluk verir ve yağ içermediği için kilo aldırmaz.
Kadınların günde yaklaşık 2 bin kaloriye, erkeklerin ise 2 bin 500 kaloriye ihtiyacı olmaktadır.
Kısır veya bulgur salatası; ana bileşeni bulgur, salça, domates, maydanoz ve sarımsak olan, kimi yörelerde (örneğin Antakya) nar ekşisi de eklenerek yapılan Türk ve Kürt mutfağında bir soğuk yemek veya meze türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri