Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Yünlüler kaç derecede yıkanır sorusu bu durumda önemlidir. Bu kıyafetlerin doğru derecede ve programda yıkanması için bazı tüyoları bilmek gerekir. Makineye atılan yünlü kıyafetler hassas oldukları için 30 derecede yıkanması doğru bir yöntemdir.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın yumuşaması için yünlülere uygun bir çamaşır yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanarak hem kazaklarınızın toz toplamasını hem de elektriklenmeyi önlemiş olacaksınız.
Eğer makinede yıkarsanız, çıktığında çekmiş olabilir. Bazı yünlü triko ürünler boya verebilir, solma yapabilir. Bu yüzden koyu tonlu modelleri ilk önce soğuk suda bekletmeniz size avantaj sağlar.
1. Trikolarınızı elde ya da makinada ise narin yıkama programında 30 derecede yıkayın. 2.Trikoları yıkarken yün deterjanı kullanın. Çamaşır makinalarının sıkma programları trikoların çekmesine, pamuk karışımlı ürünlerin ise kendilerini bırakmalarına sebep olur.
İlgili 33 soru bulundu
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Triko kumaş, yün ve pamuk ipliklerinin örülmesiyle elde edilen kumaşa verilen isimdir. Örgü makinesinde üretilen bu kumaş türünün çok farklı çeşitleri de bulunur. Örgü şekilleri triko kumaş çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar.
Tekstil sektöründe yoğun bir şekilde kullanılan triko kumaşlar dört mevsim rahatlıkla giyilebilir. Yapısı itibari ile rahat bir kullanım sunan triko kumaşlar özellikle kış mevsiminde vücudu sıcak tutarlar. Havayı hapseden triko kumaşlar özellikle kış aylarında da çok sık kullanılmaktadır.
Daralan Triko Nasıl Genişletilir? Bazı kumaşlar yıkama talimatlarına uygun olarak yıkanmazlarsa, çekme yapabilmektedir. Genişletilmesi için, yıkanan giysi ütü masası üzerinde çok hassas bir şekilde ütülenmesi sayesinde istenen esnekliğe kalıcı olarak kavuşturulabilir.
Triko kumaş sizi yazın serin, kışın sıcak tutar. Triko kumaştan üretilen giysilerinizi, yıkama talimatlarına uygun şekilde kullanır ve doğru bakımı uygularsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Siyah renkli kıyafetlerimizi terslerini çevirerek makineye atın. Böylece renkleri solmayacak ve yıpranmayacaklardır. Daha sonra deterjan gözüne deterjanı, yumuşatıcı gözüne de yumuşatıcıyı ekleyin. Ardından makineyi 40 dereceye ayarlayın.
Yün giysiler yıkanırken normal deterjan değil rendelenmiş sabun ile yapılmalıdır. Rendelenmiş sabun ilk önce sıcak suyun içerisinde eritilir ve sonra da yıkama işlemi uygulanır. Ancak yıkama öncesinde giysiler mutlaka ters çevirlmelidir.
Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Triko elbiseler kış aylarında tercih edilir çünkü sıcak tutar. Triko elbiseler, özellikle daha rahat ve günlük giyim için uygun olan birçok farklı stile, kesime sahip olabilir. Şifon elbise ise ince ve hafif bir kumaştan yapılmış elbisedir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir çünkü serinletici bir etkiye sahiptir.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Yün trikoları ters yüz ütülemek en iyisidir. Giysiye ütüyle sadece hafif bir baskı uygulayınız. Ağır baskı giysinin parlamasına yol açabilir. Trikonun yanmasını önlemek için ütüyü trikonun üzerinde çok uzun süre bırakmayınız.
Her triko kıyafet için ayrı bir yıkama talimatı olsa da 30 derece ısıda yıkamak hemen hemen hepsi için ortaktır. Triko kumaşlı kıyafetlerinizi makinede yıkarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise makinenin devridir.
Esneyen ve bollaşan trikolarınızı düzeltmek için sirkeli su yöntemini de kullanabilirsiniz. Triko kazaklarınızı yıkadıktan sonra önce ılık suya, sonra da bir miktar sirkeli suya batırın. Ardından asmadan, serdiğiniz havlu üzerine kurumaya bırakın. Trikolarınız eski haline geleceklerdir.
Beyaz Sirke ve Saç Açıcı Krem
Yarım bardak kadar beyaz sirke, 62 ml kadar saç kremi ve göz kararınca suyu güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışıma daralan kıyafetinizi bırakıp yarım saat kadar bekletin. Daha sonra durulayın, sonunda kıyafetinizin genişlediğine şahit olabilirsiniz.
Çelik penye kumaş, pamuklu ve likralı yapısı sayesinde oldukça rahat bir kumaştır. Esnek yapısı vücudun özgürce hareket etmesini sağlarken, pileleri ve hafif kalın dokusu vücudu kısıtlamaz. Kış aylarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş, pamuklu yapısı sayesinde kışın sıcaklığı muhafaza eder ve terletmez.
Triko kumaşlar genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde kullanıma uygun kumaş çeşitlerinden biridir. Triko kumaşlarınızı yazın giymek yerine kışın giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak yün ve pamuk içermeyen triko kumaşlar da mevcuttur. Bu tür kumaş çeşitlerini sıcak havalarda tercihinize göre kullanabilirsiniz.
Fransızcadan (tricotage) dilimize girmiş ve kelime anlamı “örgü” olan triko, 1900'lü yılların başında örgü makinesi icatlarının yoğun olduğu dönemde, çorap imalatında kullanılan makinelerin boyutları genişletilerek farklı desenlerde üretilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri