Nelson'a göre bu hücreler en çok (en kolay saçılan) mavi ışığa, duyarlı. En az duyarlı olduğuysa, (en az saçılan, görece uzun dalgaboylu) kırmızı ışık.
Kalınlaşmış cilde nüfuz ederek cilt hücrelerini güçlendirmeye destek olan kırmızı ışık, cilt kuruluğunun önlenmesi ve aknenin tahrip ettiği cilt dokularının onarımında rol oynuyor. Kırmızı ışığın insan sağlığındaki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, yatak odasında rahatça kullanılmasını öneriyoruz.”
Öte yandan uzmanlar gece lambasının ışığının kırmızı ya da kırmızıya yakın bir renkte olmasını önermektedir. Mavi ya da beyaz ışık veren gece lambalarının uyku düzeni üzerine olumsuz etkileri olduğu da belirtilmektedir.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
390 nm ve daha kısa dalga boyunda olan UV ışıkların insan gözü ve cildine zararlı olduğu bilinmektedir. Tartışma konusu olan 390 nm ve daha uzun dalga boyundaki bizim mor ve mor mavi olarak algıladığımız ışık yayımlarıdır. Tabii dalga boyu uzadıkça zararlı etkileri azalmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Ali Kutlu, “Melatonin mutlu olmanın altyapısını oluşturan en önemli moleküldür. Melatonini eksik olan insanın mutluluğu da eksiktir. Bu yüzden geceleri yatak odalarında gece lambalarının solgun kırmızı ışık olması tercih edilmelidir. Çünkü bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir” dedi.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Sorumuza dönelim. Soruda da belirtildiği gibi gece lambası 1 saatte 6 kuruş elektrik harcamaktadır. Gece lambası günde 6 saat kullanılmaktadır. Saatte 6 kuruş elektrik harcayan gece lambasının 6 saatte kaç kuruş elektrik harcadığını bulmak için 6 kuruşu 6 ile çarpıyoruz.
Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya ya da kırmızıdan yeşile değişmek üzere olduğunu, Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
2021 yılı trafik cezalarına göre kırmızı ışıkta geçmenin cezası yayalar için 162 TL, araçlar içinde 314 TL olarak belirlendi. Bu cezaların yanı sıra kırmızı ışıkta geçtiği tespit edilen sürücülerin ehliyet puanlarından 20 puan düşülecek.
Kırmızı ışık, yaşlılık lekelerini, ciltteki diğer renk değişikliklerini azaltmaya yardımcı olur. Vücudun doğal yenilenme sürecini uyarır. Kolajen üretimi aktive edildiğinden, cilt hücrelerinin yenilenmesi de etkin hale gelir ve renk eşitsizliğinin kaybolmasına destek olur.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
Gece uykusu önemlidir. Çünkü karanlıkta büyümeyi sağlayan hormon salgılanmakta. Gece içinde büyümeyi sağlayan hormon en az 2-3 kez pik yaparak büyümeye olumlu yönde etki etmekte. Gece geç yatan çocuk sabah 10.00'a kadar uyusa bile o boy uzaması için gerekli hormon pikini yakalayamaz.
Gece boyunca yeterli uykunun alınmaması durumunda, kişilerde enerji eksikliğinden kaynaklı beyin fonksiyonlarını ideal şekilde kullanamama problemleri doğabilir. Unutkanlık sorunları ise gün boyunca peşimizi bırakmaz ve hem kariyer hem de sosyal hayat içerisinde eksik kalınmasına neden olabilir.
Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar. Bu mavi ışık gözlerimizin kısa sürede yorulmasına, kamaşmasına sebebiyet verdiği için gözlerimiz zarar görmektedir.
Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Kitap Okuma Lambası Işık Rengi Ne Olmalıdır? Kitap okuma lambası göz sağlığını koruması açısından mutlaka yumuşak tonlarda beyaz renk yaymalıdır.
Mavi Işığın Zararları
Ekran ışığı olarak da bilinen bu ışığın göze ve vücuda zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur.
İçecekler arasında kafein değeri en yüksek olan ve uykuyu en fazla kaçıran içecek kahvedir. Kahve, içerdiği kafein sayesinde uykuyu açmasıyla beraber, aşırı tüketilmesi durumunda başka sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir. Bu yüzden günlük kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Araştırmayı yürüten Hertfordshire Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Richard Wiseman, bu verileri "aşırı derecede endişe verici" bulduğunu söyledi. Wiseman, "Bu cihazların yaydığı mavi ışık, uyku verici melatonin hormonunu bastırıyor; bu nedenle yatmadan önce ondan sakınmak gerekiyor." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri