Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Açık ya da paketli olarak satılan zeytinler, çeşitli gıda markaları tarafından toplanıp farklı biçimlerde işlenmesi ile mutfaklarımıza gelmektedir. Bu şifa kaynağı lezzetli besin, içinde tuz bulundurduğu için çabuk bozulmaktadır. Bu sebeple zeytin ürünlerini düşük gramajlarda satın almanız yararlı olacaktır.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Kahvaltı sofralarının, ramazan ayının, poğaçaların, ezmelerin ve daha birçok yerin, masanın olmazsa olmazı olan siyah zeytinler, doğal ve canlı bir besin olduğundan zaman içinde bozulabilmektedir. Bu bozulmaların önüne geçilebilmesi mümkün değildir ancak bozulma süreleri düzenlenebilmektedir.
Çekirdek ile etli kısmın kolay bir şekilde ayrılması gerekir. Eğer zeytin çekirdeği ile etli kısmı kolay ayrılıyorsa satın aldığınız zeytin doğal ve taze anlamına gelir. Kolay ayrılmayan zeytinlerin ise bayat olma ihtimali yüksektir. İnce kabuklu ve taze zeytinler genelde tadıldığı zaman tazelik hissi uyandırır.
Zeytinin bozulmasının birkaç nedeni şudur : Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması, bulunduğu kabın yeterince temizlenmemesi, zeytinin yıkanması.
Siyah zeytinin tüm lezzetini koruması ve uzun bir süre boyunca tüketilebilmesi için doğru şekilde saklanması gerekiyor. Siyah zeytin yerleştirilen kabın içerisine bir miktar kaya kuzu eklenmesi, siyah zeytinlerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Zeytinlerin yumuşaması da, saklanmasıyla ilgili bir konudur.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'e göre günde kaç adet zeytin yemeliyiz: “Sağlığınızı düşünüyorsanız, her gün bir avuç zeytin tüketin. Sadece kahvaltıda değil salata, yemek ve ara öğünlerde de zeytin yiyebilirsiniz.”
Zarar Şekli
Zeytin sineği, ülkemizdeki hemen hemen bütün zeytin alanlarında bulunan ve zeytinin ana zararlısı olan bir böcektir. Dişiler, yumurtalarını öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerinin 0.5–1.0 mm derinliğine yumurta koyma borusu ile V şeklindeki yarığa bırakır.
5 Litrelik Bidona Siyah Zeytin Kurma
Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin. Bu şekilde kurduğunuz zeytinler ortalama 4 ile 6 ay içerisinde yemeğe hazır hale gelecektir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinlerin suda eriyebilir maddeleri osmoz yoluyla suya geçer. Böylece salamura fermantasyon için gerekli olan şeker, protein vb. maddelerce zenginleşir ve mikroorganizma faaliyetlerine elverişli bir ortam oluşur.
Neşe Şenol tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Bozulmaya başlayan zeytinlerinizi, çekirdeklerinden ayırıp Koroplast Buzdolabı Poşeti'yle buzluğa koyun. Zeytinli kurabiye ve poğaça yapmak için kullanabilirsiniz.
Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanır.
Kırılan zeytinler tercih edilen şişe ya da bidonlara doldurulur.Üzeri taşmayacak şekilde su ile doldurulur.Sonra kapağını kapatıp beklemeye alınır.Zeytinlerin suyu hergün değiştirilir.Bu işlem 10-15 gün kadar tekrarlanır.Burada ki amaç zeytinin acılığının gitmesini sağlamak.Daha sonra tatlanmış mı diye bakıp tuz ilave ...
Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın. Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın. Siyah Zeytin 2 ayda olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri