Yapılan testlerle de kanıtlandığı üzere gece modu cihazların ve uygulamaların aydınlık modda kullanımıza kıyasla çok daha az şarj tüketiyor ve arayüz olarak da kullanıcılar tarafından çok beğeniliyor.
Genel olarak Android kullanıcılarının dışarıda olmadıkları sürece parlaklığı yüzde 30 ile 50 arasında tutmaları sebebiyle bilim insanları, karanlık modun batarya tasarrufu konusunda abartıldığını, parlaklık yüzde 30 ile 50 seviyelerinde tutulduğunda sadece yüzde 3 ile 9 arasında tasarruf sağlandığını söyledi.
Koyu temalar genellikle tam siyah olmuyor, tam siyah olursa ekran süresi uzayabilir, tam siyahta OLED ekranlar pikselleri tamamen kapatıyor, karanlık olursa herhangi bir etkisi olmaz hatta karanlık olduğu için parlaklığı normalden daha çok açmak isteyebilirsiniz, bu durumda daha çok şarj yer.
Karanlık mod pil ömrünü uzatıyor
Aynı süre zarfında koyu modun açık olduğu iPhone XS'in ise daha %30 şarjı vardı. Bu da koyu modun iPhone'lar üzerinde %30 pil tasarrufu sağladığını ortaya koyuyor.
Karanlık modun birçok faydası olsa da gözleriniz için daha iyi olmayabilir. Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır. Ancak, karanlık bir ekran kullanmak, göz bebeklerimizin bilgi almak için daha fazla büyümesini gerektirir.
İlgili 20 soru bulundu
Karanlık mod, cihaz ekranlarından yayılan ışığı azaltmak için kullanılır. Sadece siyah beyaz kullanmak zorunda değilsiniz, arayüzün okunabilmesi için renkler arasındaki kontrast oranlarının yeterli olduğundan emin olmalısınız. Karanlık arayüzler göz yorgunluğunu en aza indirir ve genellikle minimalist ve zariftir.
Karanlık mod hem görsel bir farklılık yaratacak, hem gece ve az ışıkta kullandığınızda gözlerinizi yormayacak hem de pil tasarrufu sağlayacak. Ancak maalesef tüm iPhone telefonlar karanlık mod ile pil tasarrufu yapamayacak.
Toparlayacak olursak; kesinlikle telefonunuz şarj olurken telefon ile oyun oynamamalısınız veya ağır bir işlem yapmamalısınız. İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz.
Telefonunuzu gece uyurken şarj etmek cihazınızın ömrünü de kısaltıyor. Telefonların tam olarak şarj olması genellikle iki saat kadar sürer, ancak gece prize takıldıklarında ortalama sekiz saat veya daha fazla süre açık kalırlar. Bu, pilin maruz kaldığı ısı miktarını artırır ve sonuçta kullanım ömrünü kısaltır.
iPhone'unuz şarj olurken biraz ısınabilir. Yazılım, pilinizin ömrünü uzatmak için, pilin çok ısınması durumunda aygıtın yüzde 80'in üzerinde şarj olmasını engelleyebilir. iPhone'unuz soğuduğunda şarj olmaya devam eder. iPhone'unuzu ve şarj aygıtınızı daha serin bir yere götürmeyi deneyin.
En çok şarj yiyen uygulamalar arasında Snapchat' de var. Skype uygulamasında görüntülü konuşmak, yazışmak da pilin ömrünü büyük ölçüde etkiliyor. Youtube'da zaman geçirmek,videolar izlemekte pili azaltıyor. Hava durumu uygulamaları pilin gücünü tüketiyor.
Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Ancak son yapılan araştırma bu söylentileri yalanlıyor. Purdue Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, çoğu insanın günlük yaşamlarında telefonlarını kullanma şekli göz önüne alındığında, karanlık mod pil ömrünü gerçekten çok fazla etkilemiyor.
Açık veya karanlık modlar arasında geçiş yapmak nihayetinde kişisel tercihe bağlıdır. Rahat, rafine ve gece görüntüleme estetiğinden hoşlanan kullanıcılar, Dark modu tercih edebilir; daha aydınlık ve kolay anlaşılabilir bir deneyim için ise Light mod kullanılabilir.
Bununla birlikte, parlaklık seviyeleri ne kadar yüksek olursa, karanlık mod kullanıldığında güç tasarrufunun o kadar yüksek olacağının altını çiziyorlar. Yüzde 100 parlaklıkta, aydınlıktan karanlık moda geçmek ortalama yüzde 39 ila 47 pil gücü tasarrufu sağlayabiliyor.
Zira bu bataryalar, şarj sırasında bir miktar sıcaklığa yol açabiliyor. Fakat bu mesele de yeni akıllı telefonlarda batarya tamamen şarj olduktan sonra bataryanın güçten kesilmesiyle çözülmüş durumda. Kısacası telefonunuzu bütün gece şarja takılı bırakmaya çekinmeyin; zira bataryanıza zarar vermiş olmayacaksınız.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Pil kapasitesi yüzde 100'e ulaştıktan sonra cihaz, enerjiyi pil üzerinden çekmeye başlar. Batarya yüzde 99'a düştüğünde ise tekrar şarj etme işlemi başlar ve gece boyunca bu sürekli tekrar eder. Bunun sonucunda, küçük de olsa bir yıpranma olacaktır.
Bu durumu zaten Apple'ın telefon pillerine sadece iki sene garanti vermesinden anlayabilirsiniz. Eğer telefonunuzun pili iki sene içerisinde %80 seviyesinin altına inerse Apple garanti kapsamında pilinizi değiştirmektedir.
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
Apple, pil kapasitesi %80 ve üzeri olan herhangi bir iPhone'u pil açısından en iyi durumda olduğunu kabul ediyor.
Pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebileceğinden, aygıtınızı 35°C üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamanız özellikle önemlidir. Aksi takdirde piliniz, aygıtınıza normal şartlardaki kadar uzun süre güç sağlayamaz. Aygıtı çok sıcak ortamlarda şarj etmek, pile daha da fazla zarar verebilir.
Pillerin her gün sıfıra kadar düşürülüp daha sonra yüzde 100'e kadar şarj etmek bu pillerin ömrünü olumsuz olarak etkiliyor. Apple da diğer akıllı telefon üreticileri gibi iPhone'ların pilini yüzde 40 ila 80 arasında tutmamızı öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri