21 derece ideal sıcaklık olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği rakamlardır. Odalarda bu sıcaklık 18 dereceye kadar düşebilir. Bağıl nem oranı için belirlenen rakam %50 olurken, nem oranının %60'ı geçmesi önerilmez. %40 ile %60 arasında değişen nem oranları ideal kabul edilir.
Genel olarak oda nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen sayılardan olmalıdır. Yüzde 40'ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.
İdeal ortam sıcaklığının kapalı mekanlarda 20-22 derece, nem oranının ise % 40-50 arasında olması gerekmektedir.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır. Bir termo-higrometre (resimde) nemin yanı sıra sıcaklığı da ölçecektir.
Bebek odasında ideal hava koşulları nelerdir? Oda için ideal hava koşulunu, belirli bir sıcaklık veya nem düzeyinden ziyade bir aralık olarak düşünün. Bebeğiniz için en sağlıklı oda sıcaklığı 16 - 20°C (60,8 - 68°F) arasıdır, nem seviyesinin ise %40 - 60 aralığında tutulması idealdir.
İlgili 44 soru bulundu
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
22 ve 23 derece sıcaklıklarda uzun kollu bir pijama ve hafif bir uyku tulumu kullanabilirsiniz. 24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır.
İnsan sağlığı için sağlıklı yaşam ortamı %35 ile %50 (ortalama %45) nem içermelidir. Nem oranı %30'un altına indiğinde burun, solunum yolu gibi organların yüzeyleri kurur. Özellikle, burun ve boğaz kuruluğunu hissedebilirsiniz.
Nem oranını 70 olarak gösteren bir alanda yüksek nem olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği söylenebilir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Evdeki nem oranı nasıl düşürülür gibi sorulara karşı verebileceğimiz en basit cevap havalandırma yöntemidir. Evinizde yüksek nem oluşmasının nedeni biraz da havasızlık kaynaklıdır. Bunun için evinizi düzenli olarak havalandırın. Tüm pencereleri açarak evinize temiz hava girmesini sağlayın.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Yüksek ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem (80-100) bunalma hissine neden olur ve kişinin çalışma gücünü düşürür. Düşük ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem ise üşüme ve ürperme hissi verir.
Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Ev içinde bebek, insanlar için sağlıklı ideal nem %55 civarı olmalıdır. Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Doğu Anadolu'da Malatya ve Van'da düşük neme sahip olan illerdir. Nemin az olması bu yörede yaşayanların çok daha rahat hissetmelerine yol açar. En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
Bebeğiniz için ortam sıcaklığı 1 aylıktan sonra uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece yeterlidir. Bu sıcaklıklarda bebeğinizi iki kat giydirebilirsiniz. Mesela bir body ve tulum giydirmek oldukça idealdir.
Yurt dışı kaynaklarda 18-21 derece aralığı uygun sıcaklık olarak önerilebilmektedir. Bu sıcaklıklarda bebek iki kat giydirilir. Örneğin bir bady ve tulum, bu kadar. Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır.
25 derecede ise bebeğinizin daha hafif ve rahat kıyafetler giydiğinden emin olmalısınız. Kıyafetlerin pamuklu, açık renkli ve ince olmaları daha doğru olacaktır. Bu sayede bebeğinizin hem terlemesini önleyip hem de rahat etmelerini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri