3- Öndeki aracı takip ederken, 4- Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, 5- Gündüz görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda, kullanılır. Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur.
tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması mecburidir. Ancak, sürücünün yeterli mesafeyi açık olarak görebildiği ve kendi aracının da yeterli uzaklıktan görülebileceği hallerde, uzağı gösteren ışıklar yerine yakını gösteren ışıklar kullanılabilir.
Dönüş Işıkları (Sinyaller) : Sağa veya sola dönüşlerde, öndeki aracı sollarken, şerit değiştirirken kullanılır. Acil Uyarı Işıkları (Dörtlüler) : Acil durumlarda kullanılır. Stop Işığı (Fren Lambası): Frene basıldığında kendiliğinden yanar. Geri Vites Işığı : Araç geri vitese takıldığında kendiliğinden yanar.
Far yükseklik ayarı, araçta kullanılan far türüne göre değişiklik gösterir. Genellikle kısa huzmeli farların aydınlatma yüksekliği yaklaşık 10-15 metre, uzun huzmeli farların aydınlatma yüksekliği ise yaklaşık 30 metre olarak ayarlanmalıdır.
Kuyruk lambaları
Arka lambaların sadece aracın arkasında kırmızı ışık vermesi gerekir ve farlar her yandığında yanacak şekilde kablolanmıştır. Bu, arkanızda seyahat eden sürücülerin orada olduğunuzu ve ne kadar ileride olduğunuzu anlamalarına yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Aracın hem önünde hem de arkasında yer alan park lambaları, araç park etmiş haldeyken yanar. Farlar ile karıştırılmamalıdır. Park lambaları araçlarda sürüş sırasında yanmaz. Sadece park halindeyken araçların görünür olması, park halinde bulunuyor olmalarını işaret eden lambalar olarak kullanılır.
Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar.
Gece sürüşlerinde sürücü çok daha erken yorulur, bu nedenle daha sık mola vermesi gerekebilir. Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir.
Mavi kontrol lambası uzun farın açık olduğunu gösterir.
Uzun Farların Kullanılması Gereken Alanlar
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
3- Öndeki aracı takip ederken, 4- Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, 5- Gündüz görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda, kullanılır. Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur.
Uzağı Gösteren Işıklar
Sürücüler, geceleri, yakın ilerisi görülmeyen kavşak,dönemeç ve tepe üstlerine yaklaşırken, yakın ve uzağı gösteren ışıkları ardı ardına ve sıra ile yakarak gelişlerini haber vermek zorundadır.
Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir. Araçlar için kırmızı ışık yandığı zaman yayalar için yeşil ışık yanmaktadır. Araçlar için yeşil ışık yandığında ise yayalar için kırmızı ışık yanar ve araçların geçmesini beklemeleri gerekir.
Kısa mesafe koşuları veya sprintler, atletizm karşılaşmalarında 60, 100, 200 ve 400 metre mesafelerinde yapılan koşuların genel adı. Bu mesafede koşan atletlere sprinter denir. Hız koşularında parkur her koşucunun koşu süresince dışına çıkmaması gereken kulvarlara ayrılmıştır.
a) Uzağı gösteren ışıklar (uzun huzmeli farlar):
Yerleşim birimleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması zorunludur.
Kısa farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta kısa farlar 25 metreyi aydınlatır. Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir.
Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor. Ancak arızanın nerede olduğu tam olarak belirtilmiyor. Arka sis, park, fren, plaka lambası ya da iç aydınlatma kısımlarından birinin arızalı olduğunu gösterir.
Uzun farları kısa farlardan ayıran en büyük özellik ise kısa farların gündelik hayatta kullanılabilecek aydınlatma ölçülerine sahip olmasının yanında uzun farların sadece ihtiyaç duyulduğunda ani aydınlatmalarda kullanılır.
Böylece aracın durmakta olduğu diğer sürücülere bildirilmiş olur. 4- Kaza yapmış ya da durulmaması gereken yerlerde durmuş araçlar diğer araçları ve yayaları uyarmak için dörtlü lambalarını yakarlar. Bu anormal bir durumun olduğunu, diğer trafik unsurlarının dikkatli olması gerektiğini gösterir.
Kötü görünürlükte, her zaman kısa huzmeli farlarınız açmalısınız. Bu her zaman için, yani alacakaranlıkta, karanlıkta veya yağmur, sis veya kar gibi kötü hava koşulları sonucu meydana gelen olumsuz görüş koşullarında geçerlidir. Bir tünelden geçseniz bile, her zaman kıza huzmeli farınızı açmalısınız.
Geri vites lambası, beyaz bir ışık sinyali, araba, traktör, kamyon, tramvay ve diğer taşıtlarının arkasında bulunan bir fardır.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
LED araba farı avantajları:
Halojen fara göre en büyük avantajı ise beyaz ışık vermesidir. Özellikle gece, sisli ve yağmurlu havalarda araba kullanırken halojen lambanın sarı ışığı yerine beyaz LED ışık çok daha kaliteli bir görüş açısı sağlar. LED araba farı çok daha güçlü bir ışık verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri