Salata kilo vermeye yardımcı olabilir; fakat bunun için kişinin diyetini düzgün yapması ve egzersizini düzenli uygulaması şarttır. Akşam ve gece salata yemek de bu bağlamda düşünüldüğünde ve günlük kalori ihtiyacınızın fazlasını aldığınız takdirde, kilo almanıza neden olabilir.
Obezite Doktoru Dr.Fevzi Özgönül, geceleri salata ve meyve tüketilmemesi önerisinde bulundu. Dr. Fevzi Özgönül, “Gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Çünkü salatalığın içeriğinin yüksek oranı sudur. Bu sebep ile salatalık yüksek kalorili bir besin değildir. Gece açken yenilen salatalık diğer fazla kalorisi bulunan yiyecekleri yemeyi önleyeceği için gece açlık ataklarında tercih edilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Kişi günlük enerji ihtiyacını karşılayacağı kadar besin tükettiği takdirde akşam yemek yeme ile kilo almazken, fazlasını tükettiği takdirde kilo alabilmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar gece yemek yemek ile sabah kahvaltı yapmak arasındaki sürede bireylerin 500 kaloriden fazla aldığı belirlenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Salatalık, su oranı oldukça yüksek ve kalori değeri düşük olan bir besindir. Kilo vermek veya mevcut olan ideal kiloyu korumak amacıyla uygulanan diyet programlarında oldukça sık ve bol miktarda kullanılabilen bir yiyecektir.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Yatmadan önce tartılmak konusunda diyetisyen görüşü? Yatmadan önce tartılmak, sizi her zaman yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür. Tartıda göreceğiniz rakam gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin yansıması olacaktır. Bu da sabah aç karnına tartıldığınızda 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza neden olur.
Salata, kalorisi düşük yiyeceklerle yapıldığı zaman kilo aldırmaz. Fakat durum tam tersi ise kilo almanıza neden olabilir. Bunun yanında soslu, yağlı ve tuzlu salatalar da kilo almanıza neden olabilir. Bu durum salatanın yanında ne yediğinize de bağlıdır.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Beslenme uzmanlarının önerdiği salata diyeti, oldukça düşük kaloriden oluşmaktadır. Yağ yakımını hızlandıran, ödemlerin atılmasını kolaylaştıran bu diyet sayesinde 2 haftalık bir süreçte ortalama 5 kilo kadar verebilirsiniz.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Peki, düşünmekle kilo verilir mi? Albany Üniversitesi Psikoloji ve Davranışsal Nörobilim Yardımcı Doçent Ewan McNay'e göre cevap koca bir “Evet”. McNay, beynin, sadece şeker glikozu ile çalıştığını, yoğun tempolarda daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunu ve çok fazla enerji harcayarak kalori yaktığını söylüyor.
İştahı kapatmada en iddialı olan yiyeceklerden biri de yine diyetlerin başrolünde bulunanlarından salata. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan besin lifleri sayesinde midenizi uzun süre aç kalmaktan koruyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.
Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını arttıran grelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanıyor ve bunun sonucunda şişmanlık riski artıyor. Şişmanlık ise beraberinde başka hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor.
Çok fazla uyumak vücudun çalışma hızını azalttığı için hızlı kilo artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda hareketsizlik de önemlidir. Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde belirli bir enerji yakımı gerçekleşmediği için kilo sabit kalarak yağ artışı gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri