Parlak ışığa ve özellikle mavi ışık kısmına maruz kalma hormon dengemizi etkiler. Vücutta hormonlar kişinin kendisini nasıl hissettiğini ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler. Mavi ışık kısmı gün ışığında nispeten yüksekken gece önemli ölçüde azalır.
Fakat karanlık mod gözleriniz için daha mı iyi? Karanlık mod, her ikisi de gözlerinize zarar verebilecek parlamayı ve mavi ışığı başarıyla azaltır.
Night Shift temel olarak mavi ışık emisyonunu azaltır. Bunun yanında kırmızı yeşil tonlarının karışımıyla yumuşak tonlu bir sarı ışık yayar. Night Shift iPhone kullanımında göz yormayan bir seçenek sunar. Özellikle geceleri uyumadan önce telefonda fazla zaman geçirenler için bu özellik kullanışlıdır.
Bilgisayarınızda Ayarlar > Sistem > Ekran > Gece Işığı bölümünden ister elle mavi ışık filtresini açabilirsiniz, isterseniz de belirli bir saatte ya da konumunuza göre günbatımında mavi ışık filtresinin devreye girmesini, gündoğumunda ise devre dışı kalmasını ayarlayabilirsiniz.
Uyku Döngüsü Bozulabilir
Ayrıca insan gözü mavi ışığı filtrelemekte yeterli değildir ve maruz kaldığımız mavi ışığın tamamı gözün sinir tabakası olan retinaya ulaşmaktadır. Bu yüzden 'aşırı mavi ışık maruziyeti' uzun dönemde kalıcı retina hasarı oluşturabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Mavi ışık filtreleri, ekranın görünürlüğünü etkilemeden bu cihazlardan yayılan maviışık miktarını gözlerinize ulaşmasını azaltıyor. Gece ışıkları için loş kırmızı ışıklar kullanın. Kırmızı ışığın sirkadiyen ritmi değiştirmesi ve melatonini baskılaması daha az olası.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Yatmadan önce kitap okumak, zihni yatıştırmanın ve huzurlu bir gece uykusuna hazırlanmanın etkili bir yolu. Ama artık birçok kişi Kindle veya iPad gibi cihazlardan kitap okumayı tercih ediyor. Oysa akıllı cihazların yaydığı mavi ışığın uykuyu bozduğu bilinmekte.
Mavi ışık ve göz yorgunluğu her zaman birbirine bağlı olmayabilir. Belirli ışık kaynaklarına uzun süre baktığınızda gözlerde kuruluk ve ya batma oluşması her zaman mavi ışığa bağlanamaz. Göz yorgunluğu gözyaşı kanallarını ve gözün kayganlığını etkileyerek gözlerinizi yorar.
Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur. Gün içerisinde de maruz kaldığımız mavi ışık sayesinde gün boyu daha zinde, daha dikkatli oluruz bir işe odaklanma süremiz de artar.
Gece boyunca mavi ışığa maruz kalmak, vücudun biyolojik saatini olumsuz etkileyerek uyku kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor. Gözü yoran ve melatonin hormonunu baskılayarak uyku kalitesini etkileyen mavi ışık, LED lambalarda, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerden yoğun olarak yayılıyor.
Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Night Shift'e gidin. Aynı ekranda Night Shift'in otomatik olarak devreye gireceği saati seçebilir ve renk sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.
Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, sağlıklı bir uyku için ortamın tamamen karanlık olması gerektiğini belirterek, "Özellikle çocukların odalarına kesinlikle gece lambası önermiyoruz.
Gece modu, ekranın parlaklığını ve renk sıcaklığını optimize ederek mavi ışık emisyonunu en aza indirir. Bu, gözlerinizi korur ve uyku kalitesini artırabilir. Göz sağlığı uzmanları, mavi ışığın uzun vadede zararlı etkilerine dikkat çekiyor.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Mavi ışıktan kaçışın imkânsız olduğu günümüzde her gün kullanılan tablet, bilgisayar, telefon, yapay ışık kaynakları ve güneşten gelen ışınlar için mavi ışık filtreli gözlük tavsiye edilir.
Dijital ekranlara çok yakın bakan ve bu ekranlar karşısında çok fazla vakit geçiren çocuklarda mavi ışığın gözün ön ve arka çapını arttırmasıyla miyop hastalığının görülme olasılığını eskisine oranla çok fazla arttırdığı gözlenmiştir. Mavi ışığın verdiği zararlardan birisi de uyku düzeni bozukluğudur.
Uyku için en ideal yatak odası rengi "mavi"
Göz retinası ve ilişkili olduğu gangliyon bağlantıları adı verilen özel sinir hücreleri özellikle mavi renge duyarlıdır. Maviyi gördüğünde beyne huzurlu bir ortamda olduğun iletisi gider, nabzın düşer, güvende ve rahatlamış hissedersin.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır. Kullandığınız cihazların mavi ışık filtreleme özelliği varsa bu özelliği kullanın. Yatmadan bir süre önce bu cihazlar ile etkileşiminizi durdurun.
Yatak odasında en önemli kriter sakin ve dinlendirici bir ortam oluşturmaktır. Yatak odasındaki duvar, mobilya, eşya, perde, aksesuar rengi bir bütünlük içinde olmalı ve kişiyi huzurlu hissettirmelidir. MAVİYLE DİNGİNLİK: İyi uykunun rengi olan mavi huzuru çağrıştırmada en etkili renklerdendir.
Uykuyu kolaylaştırmak ve gece boyunca rahat bir uyku sağlamak için kırmızı, turuncu veya hafif yeşil tonlarında, aydınlatma gücü ayarlanabilir lambalar tercih edilmelidir.
Yumuşak pembe, mavi, lavanta, mint yeşili gibi pastel renkler, bebeğinizin odasında sakin bir atmosfer oluşturabilir. Bu renkler, bebeklerin sinir sistemini yatıştırarak uyku düzenlerini destekler. Ayrıca, pastel tonlar, odanın genel atmosferini yumuşatır ve rahatlatıcı bir ortam yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri