Tansiyon gün boyunca vücut pozisyonuna, solunum ritmine, stres seviyesine, fiziksel duruma, kullanılan ilaçlara, yenilenlere, içilenlere ve günün saatine bağlı olarak değişir. Tansiyon genellikle geceleri en düşük seviyededir ve uyanma sırasında keskin bir şekilde yükselir.
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
Normal tansiyon değeri erişkin bir insanın dinlenme durumunda 120–80 mmHg (cıva) dir.
Günün saati: Tansiyonunuz genellikle uyanma ve uyku saatleri arasında yükselir ve düşer. Genellikle uyku sırasında en düşüktür, gün boyunca yükselir ve öğleden sonra tekrar düşmeye başlar. Sıcaklık: Tansiyon genellikle soğukta daha yüksek ve sıcakta daha düşüktür.
Düşük tansiyonda da sınır 90/60 mmHg'dir. Tansiyon değeri tansiyon aletiyle ölçüldüğünde 90/60 mmHg'nin altında çıkarsa düşük tansiyon var demektir.
İlgili 19 soru bulundu
Düşük Tansiyon Nedir? Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Dolayısıyla uyku moduna girilmesi gereken gece saatlerinde de melatonin baskılandığından, kan basıncı yükseliyor, kalp hızı artıyor ve uykuya geçilemiyor. Yıllarca buna maruz kalmak, kişide özellikle bazı kronik hastalık riskini artırıyor."
Tansiyonu düşen hastanın zaman kaybetmeden düz bir zemine yatırılması gerekir. Bu, tansiyonun normal değerlere ulaşmasını sağlayabilir. Hastanın tuzlu ayran içmesi de işe yarayabilir.
Holter tansiyon cihazı kan basıncınızı 24 saat boyunca düzenli aralıklarla ölçer. Siz günlük normal hayatınızı yaşarken, efor sarfederken, uyurken ölçülen kan basıncı bize daha gerçekçi bir teşhis olanağı verir ve gerekirse tedavinizi düzenlememize yardımcı olur.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
Tansiyon Neden Düşer? Genetik faktörler, ani hareketler, gebelik, dehidratasyon, kan kaybı, kalp problemleri gibi durumlar tansiyon düşüklüğü görülmesine neden olabilir.
Tiroid sorunları, paratiroid hastalığı, Addison hastalığı adlı böbreküstü bezi yetmezliği, düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve bazı durumlarda diyabet düşük tansiyona neden olabilir. Vücudunuz aldığından daha fazla su kaybettiğinde, susuzluğa bağlı halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk görülebilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Düşük tansiyonun birkaç belirtisi vardır. Bunlar baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, kafa karışıklığı, bayılma ve bulanık görme içerir. Düşük tansiyonu olan kişiler genellikle sersemlik veya baygınlık hissederler. Ayrıca kendilerini zayıf ve yorgun hissedebilirler.
Sağlıklı yetişkinlerde tansiyon genellikle 120/80'den daha düşüktür. Düşük tansiyon değerleri ise kan basıncının 90/60'tan daha az olduğu durumları kapsar. Düşük tansiyon ya da bir diğer adıyla hipotansiyon, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Normal tansiyon değerleri ortalama olarak 120/80 mmHg civarındadır. Bu ölçüm 12'ye 8 şeklinde de ifade edilir. Doğru bir kan basıncı ölçümü elde etmek için en az üç ayrı zamanda ölçüm yapılır ve iki veya daha fazla kan basıncı ölçümünün ortalaması dikkate alınır. Kan basıncı ölçümünün kesinliği, teşhis için önemlidir.
C vitamini özelliği ile şifalı olmaya devam eden limon, yüksek kan basıncını önler. Tansiyon hastalarının gün içinde limonlu su veya içecekler tüketmesi, sağlık açısından etkili olacaktır. Yüksek tansiyona ne iyi gelir ne düşürür diyorsanız evde pratik çözüm arıyorsanız limonlu suyu deneyebilirsiniz.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
Günde en az 2 litre su içmek: Su tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Tuz tüketimini azaltmak: Yüksek tansiyonla ilişkili olan yüksek sodyum alımını azaltmak tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir.
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri