Daha bitmedi, gece yatmadan önce cep telefonu ışığına maruz kalmak aynı zamanda açlığımızı kontrol eden hormonların ritmini de bozuyor ve obezite riskini arttırıyor. Zor öğrenme, kognitif fonksiyonlarda bozulma ve odaklanma yeteneğimizde de ciddi sorunlar yaratıyor. Yani sosyal anlamda verimliliğimizi iyice düşürüyor.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Süleyman Demirel Üniversitesi yapılan araştarmaya göre cep telefonunun en az 10 santimetre, modemin ise 25 santimetre uzakta tutulması gerekiyor. SDÜ Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.” “Kitap ve sporun olmazsa olmaz…
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
Telefonlarını uzun süre kullanan kişilerin uyku kalitesinin düşük olduğu belirlenen araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar akıllı telefon kullanımı uykuya dalmada güçlük çekme, uyku süresinin azalması ve gündüz yorgunluğuna neden oluyor.
Sabah Telefona Bakmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir? Stres ve Anksiyeteyi Tetikliyor… Amerika'da ünlü psikiyatrist Dr.Nikole Benders-Hadi tarafından yapılan bir araştırmada, sabah uyanır uyanmaz eline telefonu alarak vakit geçirmeye başlayan bireylerde, stres seviyesini sebepsiz yükseldiği tespit etmiştir.
Gözlere çok yakın tutulan tablet veya cep telefonlarının akomodasyon denen yakın görme çabasını arttırarak gözlerde yorulma, şakak ve baş ağrısı gibi şikayetlere yol açabileceği unutulmamalıdır. Bunlara ek olarak; ekran üzerindeki kir ve toz, gözlerde kamaşmayı arttırır.
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir. Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
Siz uykuya dalsanız da telefonunuzun yaydığı elektronik dalgalar uykuya dalmaz ve size zarar vermeye devam eder. Bu dalgaların radyasyon etkisi kalp ritmini, biyolojik saati, stres düzeyini, kanser oluşum riskini olumsuz yönde etkiler.
Bu oran 18-24 yaş arasında %68'e çıkıyor. Ülkemizde uyandıktan sonra direkt akıllı telefona bakma oranı %78 olarak bilinmektedir. Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Zamane insanının sorunlarından birisi de en yoğun ilişki içinde olduğu teknolojik aletlerden biri olan cep telefonu üzerinden kendini gösteriyor: Nomofobia (İngilizce “no-mobile-phonephobia”).
Araştırmayı yürüten Hertfordshire Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Richard Wiseman, bu verileri "aşırı derecede endişe verici" bulduğunu söyledi. Wiseman, "Bu cihazların yaydığı mavi ışık, uyku verici melatonin hormonunu bastırıyor; bu nedenle yatmadan önce ondan sakınmak gerekiyor." dedi.
Telefonun yaydığı led ışık, melatonin salgılanmasını engelliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyonun da uyanıklığa neden olduğunu düşünüyoruz. Radyasyon beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor. Bir yandan radyasyon, bir yandan ışıkla kişinin uykuya dalması zorlaşıyor veya mümkün olmuyor" dedi.
Uyurken giyilen pijama ya da geceliklerin ince, hafif, esnek, tene yapışmayan doğal malzemeden olmasına özen gösterin. Pamuk, Bambu ve Tencel bu konuda etkisi kanıtlanmış kumaşlardır. Bunları tercih edin. Uyku ürünleri için özel olarak geliştirilen serinletici ve ter emici teknolojilere açık olun.
Bilindiği üzere cep telefonları radyasyon yayıyor, radyasyonun vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri ise malum. Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor.
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Sabah 10'dan önce, akşam 10'dan sonra gereksiz konular için arama yapılmamalıdır. Kişilere göre bu saat aralıkları esneyebilir fakat genel ortalama bu şekildedir. Çok önemli bir konu olmadığı sürece fazla samimi olmadığınız kişileri belirli saatlerde aramamalısınız.
2-5 yaş arasındaki çocukların ekran süresi günde toplam 1 saati aşmamalı. 5 yaş ve üzeri çocukların ekran süresi ise günde toplam 2 saat ile sınırlandırılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri