Parasomniler genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi otonomik belirtilerin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır.
Her yaştan bireyde zaman zaman görülebilen bir sorundur. Ancak özellikle 5 ay-6 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir, çocuklarda görülme oranı ise %88'dir. Ergenlik döneminden sonra daha az görülse de, yetişkinlik döneminde de parasomnia yaşayan kişiler bulunmaktadır.
Erişkinlere oranla çocuklarda daha sık rastlanan bir durumdur ve yaş arttıkça görünme sıklığı azalır. Stres, bazı ilaçlar ve uykudaki solunum bozuklukları uyku terörünü tetikleyebilir.
Uyku terörü nedir sorusunun cevabı merak konusu olabilir. Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
İlgili 30 soru bulundu
Erişkin dönemde görülen gece terörünün genellikle çocukluk başlangıçlı olduğu düşülmekte olup, görülme oranı yüzde 1'e kadar düşer. Genetik, nörolojik (santral sinir sistemi immatürasyonu gibi), psikolojik nedenlere bağlı ortaya çıkar.
Gece terörü hastalığı çoğunlukla ergenlikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ataklar hastalık dönemlerinde de oldukça nadirdir. Eğer bu durum her gün veya birkaç gün arayla tekrarlıyorsa psikiyatr uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmak gerekir.
Gece terörü (uyku terörü olarak da bilinir) özellikle 3-7 yaş arasındaki çocuklarda sık rastlanan bir uyku bozukluğu. Bazı uzmanlara göre çocuklarda 12 yaşına, yani ergenlik çağına kadar devam edebiliyor. Bebeklerde daha nadir; 18. aydan sonra rastlanma olasılığı var.
Uyku terörünün nedeni net olarak bilinmemekle beraber genetik faktörlerin önemli olduğu ya da eşlikçi psikiyatrik hastalıklarla görüldüğü bilinmektedir. Birinci derece akrabalarda görülme riski, ailesinde uyku terörü olmayanlara göre fazladır.
Çünkü son yıllarda en fazla yaşanan değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Böyle durumlarda ise nörolog uzmanına başvurmak gerekir. Nöroloji üzerinden ilgili uzman doktor dahilinde, gerekli teşhis ve tetkikler gerçekleşir. Böylece uyku bozukluğunun önüne geçme şansı elde edilebilir.
Gece terörlerinin tedavisi yoktur, ancak çocukluk çağında başlayan uyku terörü hastalığı büyüdükçe durma eğilimi gösterir. Fakat ileri yaşlarda olan uyku terörü için kesin olarak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Yine de uyku terörüne karşı bazı önlemler alınması travmalara karşı koruyucu olacaktır.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Emzirmek, ona şefkatli bir ses tonu ile seslenmek, sevgi sözcükleri söylemek, elini tutup başını okşayarak sıcaklığınızı hissettirmek onu yatıştıracak ve sakinleşip yeniden uykuya dönemsine yardımcı olacaktır. Gece ağlayarak uyanan bebek acıkmış olabilir!
Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir. Müslümanlık inancında da bu saatlerde cinlerin biz insanların boyutunda en aktif olduğu zaman olduğu söylenir.
Gece terörü, uykuya daldıktan bir süre sonra korku ve endişe içinde uyanma, çığlık atma ve titreme gibi durumlara yol açan bir uyku bozukluğudur. Kimi zaman yetişkinlerde de gözlemlenebilen bu vaka, en sık bebeklerde ve çocuklarda görülür.
Örneğin: Her gece saat 3 ile 5 arasında uyanmak, vücudunuzun karşılık gelen kısmındaki enerjilerin engellendiğini veya zayıf olduğunu gösteren bir işarettir. Eski Çin tıbbına göre, bu zaman dilimi safra kesesinin enerji meridyeninin aktif olduğu zamandır.
Uykuda ağlamak, çoğunlukla endişelenecek bir duruma işaret etmez. Sadece bazı güçlü duyguların işlendiğinin bir işaretidir. Yani üzüntü, öfke veya stresten bunalmış hissediyor; geçmişteki bazı çözülmemiş sorunlar üzerinde çalışıyor olabilirsiniz.
Kabus görme
Her yaştaki çocuk kâbus görebilirse de en yaygın olarak 6 yaşın altındaki çocuklar kabus görür. Çocuğunuz kâbus görürse size anlatması için cesaretlendirin, onun yanında olduğunuzu söyleyin ve ona güven verin. Çocuğunuz sakinleştiğinde tekrar uyumasını sağlamaya çalışın.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
Uykudan korkma hastalığı birçok farklı nedenden kaynaklı gelişebilir. Kesin nedeni tam olarak bilinemese de hipnofobinin gelişiminde rol oynadığı düşünülen en önemli iki faktör uyku felci ve kabuslardır. Bir uyku bozukluğu olan uyku felci, uykudan uyanma esnasında ortaya çıkarak hareket etmeyi zorlaştıran durumdur.
REM uyku Davranış Bozukluğu (RDB), REM uykusu esnasında oluşan, konuşma, gülme, haykırma, yakalama, boşluğa yumruk atma, tekmeleme, ayağa kalkma veya yataktan sıçrama gibi uykuyu bozan veya yaralayıcı potansiyeli olan anormal veya yıkıcı hareketlerle karakterizedir.
Çocuğun kabus gördüğünde onu sakinleştir ve yanında olduğunu hissettir. Ayrıntıları hatırlıyorsa gördüğü rüya hakkında konuşması için onu cesaretlendir. Korkularını küçük görme, bu rüyalar onun için çok gerçek. Onu sarılarak, öperek, hatta gerekiyorsa yanında yatarak rahatlat.
Uykuda sıçrama durumu uykuya dalarken beynimizin bedenimizdeki kaslarımıza ani, kısa süreli elektrik uyarıları göndermesi sonucunda oluşur ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Buna parasomni adı verilmektedir. Vücudun belli bölgesinde kasılma hareketi, düşme hissi, ağlama hissi, şaşkınlık hissi olabilir.
Telaşlanmayın, çocuğunuzu uyandırmayın. Çocuğunuzu kollarınıza almayı denedin, reddederse, sakin olun, zorlamayın. Odasının kapısından onu gözlemleyin. Genellikle, çocuklar kendiliğinden sakinleşirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri