Uyku terörü, uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Gece terörü olarak da bilinen uyku terörü, genellikle
Gece terörü, ailede ve iş yerinde yaşanan sıkıntılar, düzensiz beslenme,alkol tüketimi, stres, uyku düzeninin olmaması, bireylerin kendilerine yeteri kadar vakit ayırmaması gibi kişinin yaşam tarzı ve ilişkileri ile ilgili nedenler ile ortaya çıkmaktadır.
Erişkin dönemde görülen gece terörünün genellikle çocukluk başlangıçlı olduğu düşülmekte olup, görülme oranı yüzde 1'e kadar düşer. Genetik, nörolojik (santral sinir sistemi immatürasyonu gibi), psikolojik nedenlere bağlı ortaya çıkar.
Uyku terörü atakları sıksa ve her gece belirli bir saatte oluyorsa, çocuğu ataktan önce uyandırmak bu döngüyü kırabilir. Çocuk atağın beklenen saatinden 15 dakika önce 7 gün boyunca her gece uyandırılır. Bu uygulama, uyku kalitesini etkilemeden atakları durdurmanın en kolay yolu olabilir.
Gece terörü (uyku terörü olarak da bilinir) özellikle 3-7 yaş arasındaki çocuklarda sık rastlanan bir uyku bozukluğu. Bazı uzmanlara göre çocuklarda 12 yaşına, yani ergenlik çağına kadar devam edebiliyor. Bebeklerde daha nadir; 18. aydan sonra rastlanma olasılığı var.
İlgili 41 soru bulundu
Gece terörü hastalığı çoğunlukla ergenlikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ataklar hastalık dönemlerinde de oldukça nadirdir. Eğer bu durum her gün veya birkaç gün arayla tekrarlıyorsa psikiyatr uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmak gerekir.
Gece korkularınız aynı zamanlarda ortaya çıkıyorsa eğer, uyku terörü tipik olarak gerçekleşmeden yaklaşık 15 dakika önce kendinizi uyandırmayı deneyebilirsiniz. Tekrar uyumadan önce birkaç dakika uyanık kalmakta uyku teröründe sıkça kullanılan yöntemlerden biridir.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Uyku terörü yaşayan kişiler korkarak, çığlık atarak ya da ani, kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Kişi bu sırada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellikle zorlukla uyandırılırlar. Kişi uyandığında konfuzyon ve korku hali yaşayabilir.
Uyku terörünün nedeni net olarak bilinmemekle beraber genetik faktörlerin önemli olduğu ya da eşlikçi psikiyatrik hastalıklarla görüldüğü bilinmektedir. Birinci derece akrabalarda görülme riski, ailesinde uyku terörü olmayanlara göre fazladır.
Gece terörü olan çocuklar sıklıkla uykuda yürürler ve her iki atak aynı anda görülebilir. Erişkinlerde yataktan fırlama ve koşma bazen de şiddet içeren davranışlar görülebilir. Toplam atak sadece 1-2 dakika sürer.
Uyku terörü belirtileri özellikle uykunun ilk evresinde kendisini belli eder. Aşağıdaki belirtiler bize gece uyku terörü hakkında bilgiler vermektedir. Gece uyku terörü belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Bu rahatsızlık 1,5 - 10 yaş arası çok sık görülmektedir.
Gece terörü, uykuya daldıktan bir süre sonra korku ve endişe içinde uyanma, çığlık atma ve titreme gibi durumlara yol açan bir uyku bozukluğudur. Kimi zaman yetişkinlerde de gözlemlenebilen bu vaka, en sık bebeklerde ve çocuklarda görülür.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Emzirmek, ona şefkatli bir ses tonu ile seslenmek, sevgi sözcükleri söylemek, elini tutup başını okşayarak sıcaklığınızı hissettirmek onu yatıştıracak ve sakinleşip yeniden uykuya dönemsine yardımcı olacaktır. Gece ağlayarak uyanan bebek acıkmış olabilir!
Uykuda konuşma; genellikle yaşanan stresin, alt beyinde aşırı yığılmaların, yoğun geçen yorgun bir günün, sorunların ve bazı psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Uykuda konuşan kişi; sanki karşısında biri varmışçasına bir konuşma yapar. Bazen çığlık atabilir ya da ağlama olabilir.
Uykuda ağlamak, çoğunlukla endişelenecek bir duruma işaret etmez. Sadece bazı güçlü duyguların işlendiğinin bir işaretidir. Yani üzüntü, öfke veya stresten bunalmış hissediyor; geçmişteki bazı çözülmemiş sorunlar üzerinde çalışıyor olabilirsiniz.
Uykudan korkma hastalığı birçok farklı nedenden kaynaklı gelişebilir. Kesin nedeni tam olarak bilinemese de hipnofobinin gelişiminde rol oynadığı düşünülen en önemli iki faktör uyku felci ve kabuslardır. Bir uyku bozukluğu olan uyku felci, uykudan uyanma esnasında ortaya çıkarak hareket etmeyi zorlaştıran durumdur.
REM uyku Davranış Bozukluğu (RDB), REM uykusu esnasında oluşan, konuşma, gülme, haykırma, yakalama, boşluğa yumruk atma, tekmeleme, ayağa kalkma veya yataktan sıçrama gibi uykuyu bozan veya yaralayıcı potansiyeli olan anormal veya yıkıcı hareketlerle karakterizedir.
Uykuda epilepsi nöbeti geçirmek doğal bir durumdur. Epilepsi ve uyku arasında bulunan ilişkiden kaynaklanır. Beyinde bulunan elektriksel yükler uyku sırasında harekete geçer bu da epilepsi nöbetine sebebiyet verir. Bazı kişilerde epilepsi nöbetlerinin sadece uyku aralığında gerçekleştiği de bilinmektedir.
Uykuda epilepsi yaşandığında, kişiler direkt olarak uykusundan uyanıyor. Uykuya daldıktan sonra sık sık uykudan kalkmak, epilepsi nöbetlerini işaret eden durumlardır. Gün içerisinde hastaların sürekli uykulu olması, uykuda epilepsi nöbetinin yaşandığını işaret eder. Kişiler gün içerisinde yorgun ve bitkin olabilir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Kabus görme
Her yaştaki çocuk kâbus görebilirse de en yaygın olarak 6 yaşın altındaki çocuklar kabus görür. Çocuğunuz kâbus görürse size anlatması için cesaretlendirin, onun yanında olduğunuzu söyleyin ve ona güven verin. Çocuğunuz sakinleştiğinde tekrar uyumasını sağlamaya çalışın.
Uyku felci, halk arasında karabasan olarak bilinen uyku sırasında rüya döneminde kaslardaki fizyolojik felcin uyanınca da bir süre devam etmesidir. Kişinin bilinci kasların atomisiden daha önce açılır ve uyanıkken hareket eder.
İnsomnia, yeterli süre ve dinlendirici uyku uyuyamama hastalığıdır. Hastalığın varlığı süresince uyku saatlerinde düzensizlik, ani gece uyanmaları, uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmada güçlük ve sabah çok erken saatlerde uyanma gibi belirtiler gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri