-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
B. Seçkin Yayınevi 2022) 101. Elektronik Tebligat Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu ve İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği'nde yer almış bulunmaktadır7. Genel haczi yoluyla takip bakımından itiraz süresi kural olarak, ödeme emrinin tebliğinden itibaren borçluya yedi gündür.
Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar.
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? Borç kanunda gösterilen süreler içinde ödenmez veyahut itiraz edilmezse icra işlemi kesinleşir. Kesinleşme sonrası borçlunun mallarına haciz konulabilecektir.
Vergi dairesi kamu alacaklarına ilişkin olarak alacağın vadesi geldiğinde ve borçlu olan tarafın bu vade süresinde borcunu ödememesi durumunda bir ödeme emri düzenler. Bu bildirim borçlu tarafa yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde borçların ödenmesi istenir.
İlgili 29 soru bulundu
Yazımızın konusu ''örnek 7'' ödeme emri düzenlenen, uygulamada ''adi takip'' olarak da adlandırılan ilamsız icra takipleridir. İİK'ya göre, ilamsız icra takibine ilişkin takip talebini ve varsa eklerini alan icra müdürü, ''örnek 7'' ödeme emri düzenler ve borçluya ödeme emri gönderir.
İlamsız icra takibi, alacaklının icra müdürlüğüne başvuru yapması ile başlar. İcra müdürlüğü, borçluya ödeme emrini tebliğ eder. Borçlu, ödeme emrine karşı 7 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz edilmemesi halinde, alacaklı, haciz işlemleri başlatabilir.
İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar. -Sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitiş saatinde son bulur.
İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar. Karar ilgilinin yüzüne karşı verilmişse, 7 günlük itiraz süresi tefhim (öğrenme) gününden itibaren işlemeye başlar.
Borçlu, borcunu 10 gün içinde ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödemelidir. Borçlunun, takibin konusu olan senet kambiyo senedi vasfına sahip değilse beş gün içinde İcra Mahkemesine şikayet etmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Tatil günlerinde (resmi tatil ve hafta tatili) hiçbir icra takip işlemi yapılamaz. Ancak bu kuralın üç istisnası vardır: Haciz yapılabilir. Muhafaza tedbirleri alınabilir.
İlamsız İcra Takibine İtiraz
Borcun varlığına, vadesinin gelmediğine veya önceden ödenmiş olduğu gibi konularda itiraz mümkündür. Her durumda uygulanan itiraz süresi ise 7 gün olarak uygulanır. Kimi durumlarda ilamsız icra takibinde ayrıca itiraz süresi belirtilebilir ve bu süreler geçerli olur.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
Sayın meslektaşım talimatlarda süre 10 gün. Ancak uygulamada icra dairelerinde farklılıklar olabiliyor. Nadiren de olsa süresi geçen talimata göre işlem yapan daireler var. Mümkün olmadığı takdirde talimat üzerinde tarihi yeniletip,imzalatabilirsiniz.
Borçlu birden fazla ise, her borçluya ayrı ödeme emri tebliği gerektiğinden, her borçlu için ödeme emrine itiraz süresi de ayrı ayrı başlar. Borçlu yedi gün dolmadan itirazı olmadığını bildirirse, takip kesinleşir; artık bundan sonra borçlu itiraz süresi dolmasa da itiraz edemez.
İcra Takibine İtiraz Süresi
İcra takibine itiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde, icra dairesine, yazılı veya sözlü olarak bildirmek zorundadır.
(1) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. (2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Tebligat Kanunu, Resmi Ve Adli Tatil Günlerinde Tebligat, m. 33 - Resmi ve adli tatil günlerinde de tebligat caizdir. MADDE 3 - A) Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar.
Kanunda bu yönde herhangi bir sınırlama yer almamaktadır. Bu sebeple tebligat mesai saatleri dışında, gece, resmi tatil günlerinde, bayramlarda, adli tatilde veya hafta sonu yapılabilir. Muhatap veya muhatap yerine tebligatı almaya yetkili olan kimse tebligatı almaktan bu sebeple kaçınamaz.
Takibin Başlaması
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Ödeme Emrinin Tebliğinden Sonra Takibin Durumu
Borçlunun ödeme emrine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz etmesi ile icra takibi durur. Takibe devam etmek isteyen alacaklı itirazın hükümden düşürülmesi yollarına başvurmalıdır. Borçlunun yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmemesiyle icra takibi kesinleşir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ödeme emrine tebligatın size ulaştığı tarihten 7 gün içerisinde itiraz etmek zorunda olmanızdır. 7 Gün içerisinde itiraz etmediğiniz takdirde icra dosyası kesinleşecek ve haciz aşamasına geçilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri