Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
Bu genellikle gün içinde ayaklarda veya bacaklarda ödeme bağlı biriken sıvı tutulmasından kaynaklanır. Uyumak için uzandığınızda, yerçekimine bağlı olumsuzluk ortadan kalkınca ödem alanlarındaki sıvı damarlarınıza tekrar döner ve böbrekleriniz tarafından süzülerek aşırı idrar üretimine neden olur.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi sık idrara çıkmaya neden olabilen hastalıkların başında böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, Parkinson, MS, bel fıtığı gibi hastalıklar yer alır. Özellikle sadece erkeklerde görülebilen bazı hastalıklar da sık idrara çıkmaya neden olabilen belirtiler gösterebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Gece Kaç Defa İdrara Çıkmak Normaldir? Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
İlhan, aşırı idrara çıkmakla birlikte görülen çok su içmenin aslında vücudun susuz kalmamak için kendini koruma refleksi olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: “Aşırı idrara çıkmanın en sık sebebi şeker hastalığı olduğu için öncelikle şeker hastalığı açısından doktoruna başvurmalıdır.
Yatmadan 2 saat öncesi ve yatma arasında sıvı kısıtlanmalı ve yatmadan önce tuvalete götürülmelidir. Gece altını ıslatıyorsa yattıktan 2 saat sonra uyandırılarak tuvalete götürülür.
Normal bir erişkinin 6-8 saat idrar çıkmadan uyuması gerekir, ancak kişi uykudan uyanıp 2 veya daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsa bu normal değildir ve bir doktora gitmesinde fayda vardır.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Şeker hastalarında sık görülen mesane sorunları
Mesane ve sfinkterin (idrarı tutmaya yarayan kapakçık) sinirlerinin şeker hastalığına bağlı olarak zarar görmesi (diyabetik nöropati) Kandaki şeker seviyesinin yükselmesi. Kanda yükselen şeker idrarla atılır ve beraberinde fazla miktarda idrar çıkışına neden olur.
Nefroloji : Gece sık sık idrara kalkma. El, ayaklarda ve gözlerde şişme. İdrar yapmada bozukluklar.
Önceden kalan idrar lekesi ise ve yeni oluşan ve fazlalığını aldığınız idrar lekesinin üzerine lekeyi kapatacak şekilde karbonat döküp bir gece bekletin. Bir gün sonra karbonatlı kısmı süpürgeniz ile alın ve yine karbonat ve oksijenli suyu karıştırıp bu karışımla nemli hale getirdiğiniz bez ile yatağınızı silin.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Virüs ya da bakterilere bağlı diğer hastalıklar: İnfluenza gibi virütik hastalıklar ya da bazı bakteriyel hastalıklar sabah ishaline neden olabilir. Hamilelik: Hamilelikte değişen hormon düzeyleri sabah ishali yapabilir. Stres: Aşırı stres bağırsak hareketlerinde değişime ve sabah ishaline neden olabilir.
Sık idrara çıkmaya neden olabilen aşırı aktif mesanenin (AAM) nedenleri şunlardır: mesane, omurga ve pelvis gibi alanlarda yaralanmalar. inme ve multipl skleroz (MS) gibi nörolojik durumlar. mesaneye ekstra baskı uygulayan aşırı kilolar.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
Bu sendromda mesane tam dolmasa bile idrar boşaltma hissi gelişir. Hastalığın en yaygın belirtilerinden biri gündüz idrara çıkma ihtiyacındaki artıştır. Normal şartlarda günde 4 ila 8 kez idrara çıkmak normal sayılır. Bundan daha fazla idrara çıkma durumlarında AAM sendromundan bahsedilebilir.
Hem ebeveynler için hem de çocuk için kolaylaştıran bir ürün olan alıştırma külodu herkesin beğenisini kazanır. Bu ürün ile çocuğunuz artık normal külot giydiğini düşünüp tuvalet ihtiyacı hissettiğinde size söylemeye başlar. İhtiyacını söylemese bile bez gibi emici yapısı sayesinde içerisinden sıvı sızdırmaz.
Gaitayı kontrol edebilme yeteneği en erken 18. ayda, idrar kontrolü ise 24. ayda gerçekleşir. Kızlar tuvalet eğitimine, erkeklere göre bir kaç ay daha erken başlayabilirler. Bu nedenle çocukların bu yaşlardan önce tuvalet eğitimi için zorlanmaları yanlış olur.
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Bol su içmenin en faydalı olduğu organlardan biri böbreklerdir. Su, böbreklerde biriken ürik asit, keratin gibi maddelerin seyreltilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Bol su içmek böbreklerin temizlenmesini sağlarken az su içmek zararlı maddelerin böbreklerde birikmesine, idrar akışının yavaşlamasına sebep olur.
Mide ekşimesine neden olur
Yemeklerle birlikte su içmek midenizi genişletir ve tıpkı çok yemek yemişsiniz gibi gibi mideniz üzerindeki baskıyı artırır. Bu da sağlığınızı kötü etkileyip reflü riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri