Tıpkı süt gibi yoğurt ve ayran gibi süt ürünleri de hızlıca uyku getirme özelliklerine sahip. Çünkü yoğurdun içinde bulunan laktik asit, hem sinirlerin gevşemesini hem de vücudun rahatlamasını sağlıyor. Bu da kısa sürede uykulu bir hale gelmenize yardımcı oluyor.
İşin sırrı Triptofan'da! Süt ve süt ürünleri, uykuyu tetikleyici madde olan triptofan içerir. Kuruyemişler ve yağlı tohumlar, muz, bal ve yumurta da triptofan kaynakları arasındadır. Akşam yemeğinde yeterli olacak şekilde yemek yemediyseniz, midenizden gelen gurultular yüzünden uykuya dalmanız zorlaşabilir.
Tam bir C vitamini kaynağı olan turpu, gece yatmadan önce yemek ya da suyunu içmek uyku için çok yararlıdır. Kayısı sinirleri yatıştırarak uykusuzluğa iyi gelen bir gıdadır. Kavunun yüzde 95'i sudur ve sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku için faydalıdır. Hindi içeriğindeki triptofan sayesinde sizi rahatlatır.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
İlgili 43 soru bulundu
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
1- Uyku kaçırmak için en çok bilinen ve uygulanan yöntem kahve tüketmektir. Kahvenin her çeşidi uyku kaçırmak için size yardımcı olacaktır. 2- Çay, kola, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de uykuyu açar ve enerji verir.
4-7-8 tekniği yapılabilir
En hızlı şekilde uykuya dalmak için önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın.
Gece uyuyamama gibi durumlar, sevdiklerinizin kaybı, ayrılık ve işsizlik gibi stresli olaylardan kaynaklanabilir. Ancak çoğu zaman belirli bir olay yoktur. İlk uyku bozuklukları genellikle kendi kendine devam eden kaygı ile birleştirilir. Uykusuzluk durumu uyku korkusuna neden olur ve bu da gece uyuyamamaya yol açar.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Eğer gece 3'te aniden uyanıyorsanız, bunun ilk nedeni derin uykudan normal uykuya geçiyor oluşunuzdur. Araştırmalara göre her insan gecede ortalama 6 kez uyanır ve derin uyku sürecinin genel olarak 3 ile 4;30 saatleri arasında sonlanıp, normal uyku sürecine geçildiği biliniyor.
Güne 1 Bardak Su İle Başlayın
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Öncelikle birkaç uyarıda bulunmakta fayda var. İnsan vücudunun herhangi bir alışkanlığı kazanması 2 haftalık bir zaman dilimini gerektirir. Bu yüzden uyku düzeninizi yeniden kazanmanız sadece birkaç günde gerçekleşemez.
Uyku sorunları bir çok psikolojik bozukluğun ortak belirtilerindendir. Örneğin gece uyuyamamak yaygın görülen majör depreyon belirtilerinden biridir. Uyuyamama sorunu yaşayan herkesin majör depresyon tanısı yoktur; bununla birlikte uykuzuluk yaşayan kişilerin yüzde 15-20'sinde majör depresyon yaşadığı görülmüştür.
Uykusuzluk çekenlerde D vitamini eksikliği, D vitamini eksikliği olanlarda uykusuzluk sık görülür.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Kantaron çayı, özellikle de sarı kantaron ile hazırlanan bitki çayları da tıpkı melisa çayı gibi sedatif etkilere sahip. Stres konusunda en etkili doğal destekçiler arasında gösterilen kantaron çayı, sadece stresin azalmasını sağlamakla kalmıyor, strese bağlı uykusuzluk ve baş ağrılarının da azalmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri