Bunun nedeni çoğu zaman kol üzerinde yatmış olmaktır. Bunun nedeni üzerine yatılmış olan kolda sinirler üzerine baskı oluşmasıdır. Pozisyonla ilişkili bu uyuşukluk, karıncalanma şikayeti sinirin uzun süre baskı altında kalması sonucu meydana gelir. Kişinin pozisyonunu değiştirmesi ile dakikalar içinde düzelir.
Kan akışının kısıtlanması sonucu yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeniyle oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar gözlenebilir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı gelişir.
El ve kol uyuşmasından şikayeti olan hastaların hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurması gereklidir. Hastalığın sebebi bulunduktan sonra sebebe yönelik olarak medikal tedavi, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Sol kol uyuşmalarının tedavisi ise; düzenli egzersizler yaparak, sıcak kompres uygulayarak, balık tüketerek, gerekli vitaminlerden yeterli düzeyde alarak, istirahat ederek ve alkol ile sigara kullanımı azaltarak yapılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Endişeli anlarda, panik atak hâlinde, kaygının yoğun olduğu durumlarda, korkulu zamanlarda ve kötü haber alındığında tüm vücutta uyuşmalar hissedilebileceği gibi bölgesel noktalarda da psikolojik uyuşma yaşanabilir. Duygu yoğunluğu azaldıkça şikâyetlerin zamanla azaldığı gözlemlenmiştir.
Uyuşmanın sıradan ve geçici nedenleri olabileceği gibi kalp krizi ve felç durumuna da işaret edebilir. Sol kol uyuşmasında yoğun bir karıncalanma hissi yaşanır.
Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma sıklıkla, nöropati dediğimiz kol-bacak-el ve ayaklara giden sinir hastalıklarında görülüyor. El ve ayaklarda karıncalanma ile toplumun yüzde 10'unda karşılaşılıyor.
Sıklıkla el uyuşmalarına sebep olan nedenler ve hastalıklar şöyledir: Örgü örme, yer silme, bez sıkma, halı silkeleme, sürekli mouse ve klavye kullanımı gibi tekrarlayan el bileği hareketleri ile bilek bölgesinde median sinir basısı sonucu oluşan karpal tünel sendromu en sık görülen el uyuşması nedenlerindendir.
Kol zayıflığı için en yaygın görülen nedenler yaralanmalardır. Ayrıca kasın az kullanılması ya da belirli kas düzensizliklerinden kaynaklanan kas kaybı, omurgadaki sinirlerin sıkışması ya da buna yapılan baskı ve en son olarak da belirli kalıtsal sorunlar da kollarda güçsüzlüğe neden olabilir.
El uyuşmasını gidermek için, ellerin çok fazla kullanılması gerekir. El ile yapılacak bir iş bulunuyorsa, sürekli olarak yapılmamalı ve ara verilerek yapılmalıdır. Bileklerin zorlaması ellerin daha fazla uyuşmasına neden olacaktır. Ellerin kullanımı azaltılmalıdır ve mutlaka ağır işlerden uzak durulmalıdır.
Uzun Süre Hareketsiz Kalma
Elinizi başınızın altına koyup sırt üstü yatma gibi bir pozisyonda uzun süre sabit kalmak kolda iğne batması ve uyuşma hislerine yol açabilir. Koldaki sinirin basınç nedeniyle ezilmesi veya sinirlerin yanındaki kan damarlarının ezilerek dolaşımın bozulması buna sebep olabilir.
Sinsi gelişen kalp krizi; göğüs ağrısı olmadan her iki kolda veya sadece sol ya da sağ kolda ağrı ve uyuşma belirtileriyle de karşımıza çıkabiliyor. Ağrı ve uyuşma genellikle sol kolda gelişiyor. Bunun nedeni ise kalp ile ilişkili olan sinirlerin aynı zamanda sol kol ile de bağlantılı olması.
El ve ayaklarda uyuşma hissi sinir sıkışması, aşırı kullanım, stres, vitamin eksikliği, nörolojik hastalıklar, ilaç yan etkisi, şeker hastalığı gibi nedenlerle oluşabilir. El ve ayaklarda uyuşma rahatsız edici bir his olsa da çoğunlukla geçicidir ve ciddi olmayan nedenlere bağlı gelişir.
SOL KOL NEDEN UYUŞUR? Sol kolda karıncalanma ve uyuşmanın önde gelen nedenleri sinir sıkışmaları, boyun fıtıklarına bağlı olarak sinir hasarlanmalarıdır. Elin ilk 3 parmağına ve dördüncü, yani yüzük parmağının 3. parmağa bakan yarısına gelen sinirlerinin el bileğinde sıkışması karpal tünel sendromu olarak bilinir.
Magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını anlamanızın bir diğer yolu da el, ayak, kol ve bacaklar başta olmak üzere, kaslarınızda ve eklemlerinizde oluşan ağrılar, uyuşmalar, karıncalanmalar.
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Vücutta gerçekleşen uyuşmalara nöroloji bilimi bakmaktadır.
Evet. Psikolojik problemler vücutta uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilmektedir.
anksiyete belirtilerinin başlıcalarındandır. Tüm bunların sonucunda da el, kol, dudak ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, çizgili kaslarda kasılma ile karakterizedir. Bütün kaslar kasılmış adeta keman yayı gibi olmuştur. Bunlardan boyun kası işin içine girerse gerilim tipi baş ağrısı meydana gelir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Sol kolda uyuşma hissine göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, kolda – çenede veya sırtta ağrı, bulantı ve kusma gibi şikayetler eşlik ediyorsa kalp krizi düşünülmelidir. Kendinizin veya yakınınızın kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız hemen ambulansı aramalısınız.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri