Yatmadan önce yoga yaparak bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu tazeleyecek birçok fayda elde edebilirsiniz. Akşamları yapılan yoga anda kalmanıza yardımcı olduğu kadar derin ve dinlendirici nefes almayı, fiziksel farkındalığı ve iyi uyku deneyimi geliştirmenize yardımcı olur.
Genel olarak sabah veya akşam erken saatlerde yoga pratiği önerilir.Yoga yapmak için en iyi zaman, kahvaltıdan önce sabah ilk iş olarak başlamaktır.
Pratikte ilerledikleri zaman yoga her gün yapılmalı. Her gün beş veya 10 dakika yoga yapmak haftada bir veya iki saat yoga yapmaktan daha faydalıdır.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Başlangıç olarak haftada bir kez eğitmen ile yapılması önerilir, kendi çalışmalarınızı haftanın 6 günü 1 defa 3- 30 dk arasında ne kadar vaktiniz varsa, yapmak yararlıdır. Günde 2 defa yapmanın sağlıklı olduğu söylenmektedir. Tabii ki ne kadar disiplinli ve düzenli yaparsak bizim için o kadar sağlıklı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Bir saatlik yoga çalışması 244 kalori yakar. Bu, hızlı bir yürüyüşle yakacağınız kalori miktarına denktir; ama yürürken kalp ve akciğerlerinizi kullanırsınız ve önemli ölçüde yağ yakarsınız. Yoga pek iyi bir kardiyovasküler egzersiz; ya da yağ yakmada etkili bir aktivite değildir.
Yani özetle Yoga bir spor değildir. Çünkü Yoga'da sporu tanımlayan rekabet unsuru yoktur. Hatta Yoga'nın fiziksel pratik içeren tek kolu Hatha Yoga'dır. Hatha Yoga dışındaki yoga dallarında, karma yoga, mantra yoga, raja yoga vb. asana vurgusu yok bile denilebilir.
Su – Yoga dersleri sonrası vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak önemlidir. Bol miktarda su içilmelidir. İsteğe göre C vitamini almak açısından suyun içine birkaç limon damlatılabilinir. Taze Meyve Suyu – Ders sonrasında taze sıkılmış meyve suları vücudunuzun daha da canlanmasını sağlayacaktır.
Evde yoga yaparken tek başına olmanıza gerek yok, grup halinde de yoga yapmak mümkün. Sadece sessiz bir ortam, temiz hava (kapalı alanlarda pencereleri açarak bol oksijen sağlamalısınız) ve tüm uygulamaları yapabileceğiniz mat veya halı ile kaplı, uygun ölçüde bir alana ihtiyacınız var.
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
Yogaya başlamadan önce aç karnına olmakta da fayda var. Aktivite boyunca yapacağınız pek çok farklı hareket midenizi rahatsız edebilir veya kramp girmesine sebep olabilir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için yogadan önce yalnızca su içmeniz tavsiye edilir.
Yoga kalori yakmanızı sağlar ve bunu yaparken de kaslarınızı şekillendirir. Yoga disiplininin sunduğu beyin, beden ve ruh üçlemesi, stres derecenizi düzenlemenizi sağlar. Bu da yemek konusunda size gerçekten yardımcı olacaktır. Daha bilinçli ve daha kendinizden emin bir beslenme sistemine yoga sayesinde geçebilirsiniz.
Her ne kadar haftada 2 ila 5 defa yoga yapılması ideal olsa da eğer yoga pratiğinde tecrübeniz varsa, her gün çok yoğun olmayacak şekilde yoga yapmamanız için bir neden yok. Hatta tam tersi, düzenli yoga pratiğinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir çok yararı olduğu biliniyor.
Bu yüzden yüz yogası yaparken, teknikleri mutlaka bir profesyonelden öğrendiğinize emin olun. Sabah uyanınca 7 dakika boyunca yapacağınız bu hareketlerle hem daha genç bir görünüme hem de ışıl ışıl bir cilde sahip olabilirsiniz.
Kilo verdiren yoga hareketleri arasında daha fazla yağ yakılan ve kimi kaynaklarda zayıflama yogası olarak geçen vinyasa yoga ve güç yogası akış hareketleri en etkilileri olarak biliniyor. Bu iki yoga akışı hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanının mükemmel bir karışımını sağlayan hızlı tempolu akıştır.
Uyku öncesi yapacağınız yoga hareketleri sayesinde uykuya dalmanız kolaylaşacak ve gece boyu bebekler gibi uyuyabileceksiniz.
Yoga yapmaya başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapmalısınız.
Yoga, vücudunuzu uzun süre koruyan, kaslarınızı çalıştıran, sizi esnek tutarak, genç kalmanıza yardımcı olan çeşitli duruşlara sahiptir. Vücudunuz yaşlandıkça, günlük ağrılar,eklem ve sırt problemleri ve krampları vücudunuza yerleşebilir. Yoga bu ağrıların bir kısmını hafifletebilir.
Yogadan sonra duş almak için en az bir saat bekleyin. Enerjinizi bedeniniz, kaslarınız, hücreleriniz emsin… Bekleyin!
Spor yaparak zayıflamak istiyorsanız yoga doğru bir seçimdir. Aklınızda yoga zayıflatır mı diye bir soru varsa burada cevaplamış olalım; düzenli olarak yoga yapmak sizi olmanız gereken kilo dengesine getirir. Ancak yoga türleri arasında bikram yoga zayıflama sürecinizi hızlandırır.
Ayrıca temel yoga hareketleri kalp atış hızınızı artırabilir ve yağ yakımını hızlandırabilir. Bu uygulamayı düzenli olarak yaparak formunuzu koruyabilir ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilirsiniz.
Yoga beslenmesi vejetaryen ağırlıklıdır
Bu yüzden ıspanak, semizotu gibi yeşil yapraklı besinler, bol vitamin içeren meyveler, yüksek lifli, Omega 3 ve folik asit açısından zengin besinler tercih edilebilir. Karşıt olarak da acı biber, soğan, sarımsak gibi uyarıcı ya da gaz yapan besinlerden de uzak durmak gerekir.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Yoga hangi hastalıklara iyi gelir? Diye merak edenler için sıraladık; Fibromiyalji, kireçlenme, migren, astım, anksiyete, diyabet, uyku sorunları gibi pek çok hastalığa iyi gelir.
Beslenme Uzmanı-Diyetisyen Hülya ÇAĞATAY: “Yoga, pilates gibi vücutta harekete neden olan, kasların uzunlamasına çalışmasını sağlayan bu egzersizler vücutta sıkılaşmaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri