Dünya üzerine yaşayan canlıların tümü günlerinin bir kısmını aydınlık, bir kısmını ise karanlık olarak yaşarlar. Aydınlık halde yaşadığımız zamana ”Gündüz” karanlık halde yaşadığımız zamana ise ”Gece” denir. Gece ve gündüz oluşumunu sağlayan en önemli olay ise dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüdür.
Güneş sistemi içerisinde dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi çevresinde dönüş yapar. Yaşanan bu olay neticesinde ise gece ve gündüz oluşumu gerçekleşir. Dünya kendi ekseni etrafında gerçekleştirdiği dönüşü 24 saat içerisinde tamamlar.
Dünya'nın ekseninin Güneş'teki yörüngesine dik olmaması dünyanın farklı yerlerinde gece ve gündüz sürelerinin farklı olmasına neden olur. Dünyanın ekseninin yörünge düzlemine 23º27' eğik olması ekvator dışında diğer bölgelerde gece ve gündüz sürelerinin eşit olmamasına yol açar.
Dünyamız küre olduğu için güneşin bulaşmadığı yerlerde gece yaşanır. Ancak dünyamızın güneş ışınları aldığı yerlerde ise gündüz olur. Dünyamız kendi etrafında 24 saat içinde döndüğü için gece ve gündüz oluşur. Böylece gündüz yaşanan yerlerin dışında gece yaşanırken, gece yaşanan yerlerin dışında ise gündüz yaşanır.
Dünyanın kendi etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi etrafında dönerken Güneş'e bakan yüzü gündüzken arkada kalan kısım geceyi yaşar. 1 günlük süre içinde bir kez gündüz, bir kez gece yaşanır. Bu da dünyanın kendi ekseni etrafında bir kez dönüşüne tekabül eder.
İlgili 19 soru bulundu
Kısacası gece ve gündüz oluşumu Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi ile oluşmaktadır. Dünya'nın güneşe bakan tarafında gündüz oluşurken güneşe bakmayan tarafı karanlık yani gece olur.
Dünyanın güneş etrafında dönüşü ile gece gündüz süreleri değişiklik gösterir. Bu büyük yıldız gezegenimizin kuzeyinden güneyine doğru hareket eder. Türkiye'de ve Dünya'da 12 saat gece 12 saat gündüz yaşanır.
Dünya`nın Güneş etrafındaki hareketi sırasında bir yere gelen Güneş ışınlarının açısı sürekli değişir. (Dünya`nın farklı yarıkürelerinde farklı mevsimlere neden olur) • Gece-gündüz süreleri uzayıp kısalır • Mevsimler oluşur.
Küre şeklindeki Dünya'ya güneş ışınları ulaşır ve bir yüzü aydınlık olurken diğer yüzü karanlıkta kalır. Böylece Dünya kendi etrafında döndükçe karanlıkta kalan taraf aydınlanır, aydınlıkta olan taraf ise karanlıkta kalır. Bizler de Okul Öncesi Gece Gündüz Deneyi'nde bir modelleme yaparak bu döngüyü gerçekleştirdik.
Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Gece ve gündüzün birbirini takip etmesinin nedeni, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir.
Dünya kendi etrafında döndüğünden güneşin önüne gelen kısım gündüzü yaşarken, güneşin arkasında kalan yerlerde gece olmaktadır. Dünyanın kendi etrafında dönme hızı hiçbir şekilde değişmediğinden, bir gün 24 saat olarak kabul edilmektedir.
Cisimlerin gölge boyları yıl içinde değişir. Fiziksel çözülme meydana gelir. Gece ile gündüz süreleri arasındaki farkın, Ekvator'dan kutuplara gidildikçe artmasına neden olur.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km'dir.
Ay'ın Dünya'ya yansıttığı ışığın miktarı ise yıldızlardan ulaşan ışığın miktarından yaklaşık 100.000 kat daha fazladır. Bu nedenle Ay -her zaman olmasa bile- belirli konumlardayken gündüz vakti de görülebilir.
Gece Gündüz, 2008 yapımı polisiye, dram, suç ve komedi türündeki Türk televizyon dizisidir.
Bulunduğunuz yerden herkesin sizi rahatça görebildiğinden emin olduktan sonra mum yakılır ve top muma doğru yaklaştırılır. Mumun topa yansıdığı bölümünün aydınlık mı, karanlık mı olduğu sorulur. Daha sonra aydınlık bölümde “gündüz” karanlık bölümde ise gece olduğu söylenir.
Dünyanın ekseni eğiktir, yıl içinde kutupların güneşe en yakın veya en uzak olduğu zamanlara göre güneşin hareket kavisi de gün içinde yükselip alçalır. Kış gün dönümünde Güneş, Kuzey Yarım Küre'de en alçak noktadadır. Yani Kuzey Kutbu, Güneş'ten uzaktır ve kış mevsimi yaşanır.
Yandan baktığımızda Dünya Güneş'in etrafında gördüğünüz şekilde hareket etmektedir. Yörüngede bir tur atması bir yıl yani 365 gün sürer. Bu arada, aynı zamanda Dünya'nın kendi ekseni etrafında da dönmekte olduğunu unutmayın. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü ise 1 günde tamamlar.
Mevsimler ile gece ile gündüzün arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır. Dünya Güneş etrafında yapmış olduğu yörüngesel hareket ile 24 saat, gece ile gündüz oluşmaktadır. Gece ile gündüz oluşurken beraberinde meydana getirdiği olaylarda yer almaktadır. Bu olaydan en önemlisi olan mevsimlerin oluşumudur.
Dünyanın güneş etrafında periyodik olarak ve düzenli şekilde döndüğü çizgi yörünge olarak bilinmektedir. Bu doğrultuda belli bir düzen içerisinde dünya güneş çevresinde dönerken gece ve gündüz süre farklılıkları ortaya çıkar. Bu süre farklılıkları ile beraber ise dört mevsim oluşur.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir. Çünkü aydınlanma dairesi her zaman ekvator çizgisini iki eşit parçaya böler.
Güneş, gün boyunca batıya doğru ilerler, akşam olduğunda da batmaya başlar. Bu sefer doğduğu yerin tam aksinde aşağıya iner. Buna günbatımı denir. Gece, Ay ve yıldızlar olmadan gökyüzü karanlıktır, ta ki ertesi gün Güneş yeniden doğuncaya kadar.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri