Gece yaşanan burun tıkanıklığının temel sebebi burun içinde yer alan burun etlerinin yatar pozisyonda içlerinde daha fazla kan biriktirmesidir. Ayakta ya da oturur durumda bu konkalarda yani burun etlerinde daha az kan birikmesi görülür. Dolayısıyla geceleri gündüzlere oranla daha fazla burun tıkanıklığı gözlemlenir.
Çünkü, burnunda tıkanıklık olan kişiler kolay nefes alamaz. Nefesin zor alınması sonucunda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığının gece yaşanması ise özellikle uykusuz kalmanıza neden olabilir. Gece burun tıkanıklığı olan kişiler rahat bir uyku uyuyamaz ve güne oldukça yorgun başlayabilir.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
İlgili 41 soru bulundu
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Hareketler
Dilinizin ucunu ağzınızın iç kısmının en yükse noktasına değdirmeniz gerekiyor. Orta ve işaret parmağınızı birleştirin. Kaşınızın tam ortasından itibaren ileriye ve geriye doğru hareket yapın. Bu hareketleri 20 saniye yapın.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Sol burun deliğinizi kapatıp, sağ burun deliğinden nefes verin, Tekrar sağ burun deliğinizden nefes alın, Sağ burun deliğinizi kapatın sol burun deliğinden nefes verin, Dönüşümlü nefes alma-verme işlemine en az 3-5 dakika devam edebilirsiniz.
- Uyurken yastığın yüksek olması önemlidir. - Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir. - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Bunun yanında pek fazla karşılaşılmadık bir durum olsa da psikolojik nedenler burun tıkanıklığına sebebiyet verebilir. Bunların sonucu olarak burun tıkanıklığı kişilerde olarak baş ağrısı şikayetlerini beraberinde getirir.
Nemli hava burun tıkanıklığına iyi gelir. Odanızda kaloriferin üstüne bırakacağınız bir bardak su havanın nemini koruyacaktır. Ayrıca odanın nemli olmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığınıza çözüm olabilir.
Çocuklarda Gece Burun Tıkanıklığı
Gece saatlerinde ortaya çıkan burun tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı, grip gibi viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşur. Gündüz saatlerinde burun akıntısına yol açabilen bazı enfeksiyonlar, gece saatlerinde hızla tıkanıklığa neden olabilir.
Sıcak veya ılık bitki çayları tüketmek burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur. Burun tıkandığında baharatlı yiyecekler tüketmek sinüslerin açılmasını sağlar. Mentol, okaliptüs ve/veya kafur içeren merhemler burun tıkanıklığının giderilmesinde faydalıdır.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Sabahları boğazda meydana gelen ağrıların ve burun tıkanıklıklarının en temel sebepleri arasında soğuk algınlığı gelmektedir. Öte yandan sigara tüketimi de bu tür şikayetlerin temel sebeplerindendir.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Aile hekiminiz genellikle semptomlarınızdan ve burnunuzun içini inceleyerek sinüziti teşhis edebilir. Şiddetli veya tekrarlayan sinüzitiniz varsa, sizi ileri değerlendirme için kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına yönlendirebilirler.
Papatya: demlenmiş papatya suyunu koklamak mukusu yumuşatacak ve burun kanallarınızı açacaktır. Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak tıkanıklığı etkili bir şekilde açıyor. Lavanta yağı: kaynayan bir suya damlatacağınız 2-3 damla lavantayı belirli aralıklarla koklamak burun tıkanıklığınızı geçirecektir.
Alerjik hastalıklarda 4 tane belirti vardır. Burunda kaşıntı, hapşırma, burunda nezle gibi akıntı ve sürekli burun tıkanıklığı hissi. Kaşıntı, hapşırma ve akıntı şikayetleri mevsimsel alerjik hastalarda daha baskındır. Burunda sürekli oluşan tıkanıklık ise yıl boyu devam eden alerjik durumlarda görülür.
Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler.
Alerjik Burun Tıkanıklığı Belirtileri
Burun da tıkanıklık meydana gelir, kişi zor nefes alır. Gece burun tıkanıklığı meydana geldiği takdirde uyku düzeninde bozulma olur ve günlük yaşam kalitesi düşer. Kişi kendini sürekli yorgun ve uykusuz hisseder. Burunda sürekli devam eden kaşıntılar meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri