Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Kahverengi kan rengi ne anlama gelir? Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Bir kadının adet kanamasında 80 mililitre üzerinde kanama yaşaması normalin üzerinde olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının fazla olduğunun anlaşılması için ise adette kan miktarının daha önceki kanamalardan fazla olması, kansızlık oluşturması gibi ölçüm unsurları söz konusudur.
Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25'inde görülebilir.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir.
Bu kalınlaşmış kan ve dokunun rahatça dışarı atılmasına yardımcı olmak için vücudunuz kan pıhtılaşmasını önleyen maddeler salgılar. Ancak kan akışınız vücudunuzun bu pıhtılaşmayı önleyen maddeleri üretme yeteneğinden daha hızlı ve yoğunsa adet döneminde kan pıhtıları oluşur.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
Üstüne görme yani yerleşme kanaması genellikle akıntı şeklinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle adet kanamasından çok farklı olarak yoğun bir şekilde gerçekleşmez. Yerleşme kanamasının rengi genellikle çok açık ve pembeye yakındır. Ancak yerleşme kanaması, bazı kadınlarda yoğun bir şekilde görülebilmektedir.
Daha çok halsizliği olabilir. Cinsel istek bir miktar bunlara bağlı azalabilir. 🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Adet kanaması ortalama 2 ila 7 gün arasında sürecektir. Bu süreler arasındaki adet kanaması normal kabul edilebilir. Bir kadının adet kanaması 1 gün sürüyorsa altında yatan nedenleri öğrenebilmek adına bir uzmana başvurmak gerekebilir. Adet görmeye başlamış bir kadının döngüsünü yakalaması 1-2 yıl sürebilir.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur.
Bazı sağlık problemleri de regl kanaması miktarını değiştiren faktörler arasında yer alır. Regl kanamasının en yoğun olduğu dönemler genellikle ilk günleridir.
Stres ara kanama yapar mı? Adet döngüsü aslında hassas bir hormon dengesine dayanır. Stres, adet dönemleri arasında lekelenmeye neden olabilir.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri