Gece yeme sendromu sırasında hedef, öncelikli olarak gün içindeki beslenme planını dengeye sokmak olmalıdır. Bunun için gece yemeye neden olan stres faktörlerinden uzak durmaya çalışılmalıdır. Sonrasında ise fazla yemeye neden olan besinler sofradan kaldırılmalı, mümkünse evde de bulundurulmamalıdır.
Gece yeme bozukluğu sendromunun tedavisinde tipik bir yöntem yoktur. Genellikle farmolojik ve psikolojik tedaviler uygulanır. Bilişsel davranışçı terapi ve çeşitli psikolojik tedavi uygulamaları, ışık tedavisi, serotonin gerialım inhibitörleri(SSGI) gibi çeşitli tedavi seçimleri söz konusudur.
Gece yeme ataklarının oluşmasının sebeplerinin başında, bireyin sabah tok uyanmak istemesi yatmaktadır. Uyku düzensizliği, hormonal dengesizlikler (açlık kan şekeri dengesizliği vb.), psikolojik sorunlar, depresyon, anksiyete ve düzensiz beslenme atakların yaşanmasında rol alan diğer etkenlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Acı Biber, Zencefil ve Tarçın
Zencefil açlık hissini bastırma da etkinken tarçın kan şekerini düzenleyici etkisi ile ön plana çıkmaktadır. İştah kesici şifalı bitkiler arasında en sık kullanılan iki bitki tarçın ve zencefil kullanılarak hazırlanan çaylar da iştahı kapatıcı etki gösterir.
Yeme Bozukluklarının altında yatan sebepler; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler ile ilişkilendirilmektedir. Genel olarak adolesan ve genç kadınları etkiliyor gibi görünse de her yaşta ve her cinsiyette kişinin yeme bozukluğu olabilir.
Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri
Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir.
Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Akşam yemeğinden yaklaşık 20-25 dakika kadar sonra yenilen elma da yenilenlerin eritilmesini sağlayabilir. Elma hazmı kuvvetlendireceğinden bağırsakların çalışmasını sağlar. Bu da yemeklerin eritilmesine kolaylık sağlayacaktır. Akşam yemekleri ardından bir bardak soda içimi de mideyi hafifletecek ve rahatlatacaktır.
İnceliğe önem verilmesi, şişmanlamaktan korkulması ve bunun yanında evde bol yiyecek içecek bulunması kişilerin yeme bozukluğuna sahip olması için zemin hazırlar. Yeme bozukluğu, sağlıksız yeme alışkanlıklarının gelişmesine neden olan bir dizi psikolojik durum olarak tanımlanabilir.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz.
Ülkemizdeki bazı bölgelerde gece yatmadan önce yenilen yemeğe “yat geber ekmeği” veya “uykuluk” denildiğini biliyoruz.
Unutmayın gündüz yeterli beslenen 6. ayını doldurmuş gelişimi iyi olan bebeklerin gece beslenmesine ihtiyacı yoktur.
Gece yeme sendromu, sık uyku kesintileri ile beraber meydana gelen bir yeme bozukluğudur. Bu kişiler, yemek yemeden uyuyamayacaklarını düşünerek, gecede en az birkaç kez uyanabilirler. Ayrıca akşam yemeğinden hemen sonra atıştırmalıklarla yemeye devam edebilirler.
Tedavi: İlaç tedavisi: SSRI'lar, topiramat, imipramin, amitriptilin, trazodon, naltrekson.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri