Gece yolculuğu gündüzün aksine biraz daha zordur. Görüş seviyemizin düştüğü ve alan derinliği konusunda sorun yaşamamız ve yorgunluk, kaza risklerini de beraberinde getiriyor.
Yola çıkmadan önceki gece 7-8 saatlik uyku, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. -Gece yarısı ile sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur.
Sürücülerin gündüz ile gece araba kullanmanın avantajları konusunda tereddüt yaşadığına işaret eden Tekin, "Uzun yol sürüşlerinde araçla gece yola çıkmak her zaman daha avantajlıdır. Gece yola çıkılması halinde sürücü bir önceki gün iyi dinlenmelidir.
Ancak uzun farların karşıdan gelen araç sürücüsünün gözün almaması için özen gösterin ve yoğun trafikli yollarda bunu yapmayın. Karşıdan gelen ve uzun farları yanan aracın ışığına ise dikkatinizi kaptırmayın zira göremediğiniz bir noktada, farı dikkat çekmeyecek bir başka araçla karşılaşma riski mevcut olabilir.
Öncelikle aracınızın ışıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Aracınızın farları gerektiği gibi yanıp yanmadığını kontrol etmeli ve kontrol sonrasında gece yolculuğuna çıkılmalıdır. Ayriyeten de cam ve ayna bakımlarını yapmalı ve temiz olduğuna emin olmalısınız.
İlgili 15 soru bulundu
Ayrıca gece araç kullanmak daha tehlikelidir. Gündüze kıyasla gece araç kullanma ölümcül kazaları üç kat daha arttırıyor. Karanlıkta yol görüşü gündüze göre daha kısa olur. Önümüzde daha az yol görüyoruz, bu da sürücülere tepki vermeleri ve durmaları için daha az zaman veriyor.
“Allah Resûlü yolculuğa çıkmak isterse, çoğu kez perşembe günü çıkardı.” buyrulur. Böyle yapmanın faziletli olduğunu âlimlerimiz bildirmişlerdir.
Gece saatlerinde yolculuk yaparken: Yorgunluk ve karanlık dolayısıyla görüş mesafesi daralabilir, derinlik algısında azalma oluşabilir. Karşıdan gelen araç farları veya sis gibi sebeplerle ani görüş kayıpları yaşanabilir. Yolculuğa çıkmadan önce uykuyu iyice almış olmak güvenli bir sürüş deneyimi sağlar.
- Tek başına yolculuğun veya evde kalmanın dinî-dünyevî açıdan birçok sakıncası vardır. - Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), ümmetini her konuda uyarmış ve onlara en uygun olan tavır ve davranışları göstermiştir. - Geceleyin tek başına yolculuğa çıkmak veya evde kalmak sünnete uygun değildir.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
Seyahatiniz sırasında güvenliğiniz her şeyden önce geldiği için yol boyunca her zaman emniyet kemerinizi takın. Ayrıca arabada birlikte seyahat ettiğiniz kişilerin de emniyet kemerlerini taktığından emin olun. Gideceğiniz yol kısa da olsa uzun da olsa emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin.
Sorunun cevabı kesinlikle tipo. Ben broadwayle birkaç kez uzun yola çıktım. Sizi çok hırpalar ve yorar. İndiğiniz zaman kütük gibi olur kendinizi toparlamanız bir günü bulur.
Zeytin, peynir, yumurta ve domates gibi besinler, rahat bir yolculuk için son derece uygundur. Özellikle yumurtanın tok tutucu özelliği, daha rahat bir yolculuk yapmanıza aracılık eder. Seyahat öncesinde isteyenler kendilerine sandviç şeklinde de bir beslenme alternatifi yaratabilir.
Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları yada sadece su tercih edilmelidir. Öte yandan çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Yolcu yolculuğa çıkmayana değil yolculuğa çıkan kişiye denir.
Rivayete göre, peygamber efendimizin yola çıkmadan önce “Allâhümme innî e'ûzü bike min va'sâi's- seferi ve keâbeti'l-münkalebi ve'l-havri ba'de'l-kevri ve da'veti'l-mazlûmi ve sûi'l-menzari fi'l-ehli ve'l-mâli.” duasını okuduğunu söylenmektedir.
Karanlıkta araç sürme eylemi gerçekleştirirken gece farlarının açık olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Dış aydınlatmanın yetersiz olduğu yollarda karşıdan araç gelmediği durumlarda uzun farların açılması karanlıkta güvenli sürüş tekniğinizi artırır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri