Kıtmir duası, halk arasında nazar duası olarak ta bilinir. Daire şeklinde ayet ve isimler yazılarak ortaya kıtmir adının yerleştirilmesiyle yazılmaktadır. Bunun sebebi duanın diğerlerinden ayrı tutulmak istenmesidir. Bu "Allah'ım Ashab-ı Kehf hürmetine kelbi bile uzun süre muhafaza ettin.
Kıtmir, katmir, ketmir; yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir. Cennet'e gideceğine inanılan hayvanlardan biridir.
Kıtmir, Ashab-ı Kehf ya da Yedi Uyuyanlar olarak bilinen ve cennetle müjdelenen kavmin yanında bulunan köpeğin adıdır. Kitmir Duası da Kehf Suresinin 18. ayetinde yer alır. Duaların kabul edilmesi arzu edilen işlerin gerçekleşmesi için her gün mutlaka okunması tavsiye edilir.
şifa bulurlar. – Suhulet-i haml için Ashab-ı Kehf'in isimleri yazılıp, doğum anında anne adayının üzerinde bulundurulursa, bi-inayetillâhi teâlâ doğum kolaylaşır.
Kıtmir insanlar tarafından cennete gitmesi beklenen ve buna inanılan Eshab-ı Kehf'in köpeğinin adıdır. Eshab-ı Kehf ise yedi uyurlar olarak da anılmaktadır. Kuranı Kerim'de Kehf Suresinin 18. ayetine yer verilmektedir. Kıtmir kelime anlamı olarak hurma çekirdeğinin ortasındaki zara da denmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Kehf suresinin bu ayeti, Kur'an'ın 295. sayfasında yer alırken, köpeğin ismi olduğu iddia edilen "kıtmîr" kelimesinin geçtiği ayet 435. sayfadadır.
Köpekleri Kıtmir ile birlikte bu yedi genç ölümden kurtulmak için verilen süreden faydalanarak kaçarlar ve bu mağaraya sığınırlar. Allah tarafından kendilerine 300 yıl süre bir uyku verilir.
KITMİR DUASI 7 TEKRAR Kıtmir duası ile dua eden kişi istediği şeye en kısa zamanda kavuşur - YouTube.
Hz. Peygamber ve müminleri rüzgârla korudu. Ashab-ı Kehf'i de mağara ile korudu. Bu kıssa; Allah'ın birliğine, Allah'ın yardımının hak olduğuna, ölümden sonra yeniden diriltilmenin hak olduğuna, zulme ve zalime karşı mücadele etmenin gerekli olduğuna, insanın helal rızık istemesine delildir.
Eshab-ı Kehf Mağarası, Kuran-ı Kerim'in Kehf Suresi'nin 9-26. Ayetleri'nde anlatıldığı gibi, Allah'a inanan ve yaşadıkları devrin zalim ve müşrik kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş adlı yedi gencin ve köpekleri Kıtmir'in 309 yıl uyudukları mağaradır.
Kıtmir; İslâm dünyasının, Taberî'den tutun da Mevlânâ Celâleddîn'e kadar birçok âlim ve edibin övgüyle ve hürmetle bahsettiği köpeğin adıdır. Kıtmir, menkıbelere konu olmuş yedi uyurlar olarak da bilinen Ashâb-ı Kehf'in yoldaşıdır, aynı zamanda bekçisidir. Onları arkalarından takip ederek mağaraya kadar gitmiştir.
Hristiyanlar tarafından kabul edilen hikâyedeki bu mağara, Türkiye'nin Selçuk ilçesindeki Efes antik şehrinin yakınlarındaki Panayır Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Bu mağaranın üstüne bir kilise yapılmış hâli, 1927-1928 yılları arasındaki bir kazıda ortaya çıkarıldı.
Yalova'nın Termal ilçesine bağlı Yenimahalle'de kangal cinsi Kıtmir adlı köpek, tek batında 17 yavru doğurdu.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Kıtmir, Kuran-ı Kerimde de bahsi geçen Eshab-ı Kehf ile beraber bulunan köpeğe verilen isimdir. Halk arasında ve başka uluslarca da bilinen bu hikayeye aynı zamanda yedi uyurlar ismi de verilmektedir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinde bulunan küçük şekildeki zara da bu isim verilmektedir.
Eshab-ı Kehf, mitolojik tanrılara inanışın gücünü kaybettiği dönemde, tek tanrıya inandıkları için eziyet gören Hristiyan 7 gencin sığınıp, 309 yıl uyuduğu mağara.
İzmir ili Selçuk ilçesinde Yedi Uyurlar Mağarası bulunmaktadır. Yedi Uyurlar yüzyıllar boyunca Anadolu da yaşayan ve din kitaplarına da girmiş bir öyküdür.
Sünni İslam'a göre kıyamete yakın bir dönemde Deccal ile mücadele etmek için gelecek, İslam'ı dünyaya hakim kılacak kişi. İsa Mesih de yeryüzüne inerek mehdiye yardım edecek.
Yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf'in kıssası, Kuran-ı Kerim'in 18. suresi olan "Kehf Suresi"nde anlatılmaktadır. Kıssanın geçtiği yerle ilgili olarak da çeşitli rivayetler mevcuttur.
La ilahe illallahul melikül hakkul mubin. Muhammedün Resullullahi sadikul va 'dil emin. Ya Rabbi Ya Rabbi Ya Hayyu Ya Kayyumu Ya Zel Celali vel ikram.
Yedi Uyurlar Mağarası Kur'an'da 18. Kehf (=Mağara) Sûresi'nin 17. âyetinde geçer. Burada bahis konusu gençlerin isimleri verilmemiştir. Uyku süresi 300 yıl + Şemsî – Kamerî farkı 9 yıl = 309 yıl olarak geçiyor.
Duanın Türkçe anlamı; Yüce Allahın ismi ile hareket ederim. O Yüce Allah ki Onun mübarek ismiyle hareket edildiğinde gökte ve yerde hiçbir şey onu okuyana zarar vermez. Arapça yazılışı; Bismillahillezi la yedurru measmihi şeyun fil ardi Vela fissema ve hüvessemiyyul aliym.
Kur'an-ı Kerim'de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf'ten bahsedilir. Kehf Sûresi'nin, 18. ve 25. ayetlerinde, "Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar." denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.
Medine yahudilerinin Peygamber'e sorulmasını istedikleri ilk soru Ashâb-ı Kehf'le ilgilidir. Bu sebeple onların Hz. Îsâ'dan önce yaşadıkları ileri sürülmüştür. Nitekim Ebü'l-Hasan el-Mâverdî bu gençlerin Hz. Îsâ'dan önce yaşadıklarını söylemektedir (Aʿlâmü'n-nübüvve, s. 36).
Doğum tarihi bilinmeyen şair, Elbistan'da âlim-kadı yetiştirmede dikkat çeken Yemlihâ-zâde ailesine mensuptur. Kadılık makamında görev yapmış ve 1294/1877 yılında Kayseri kadısı iken vefat etmiştir. Mevlevî olan şair, Arapça ve Farsçaya çok hâkimdir. Özellikle Arapça yazdığı metinler ve şerhler dikkat çekicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri