Devreye aldığımız finansman paketi kapsamında, kişi başı 1.250.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor ve finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Paket ile vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmeleri için önemli bir kolaylık daha sunmuş oluyoruz" denildi.
Örnek iş olarak 10 daireli 6 katlı (bodrum katlı), her katın 200 m2 olduğu bir kentsel dönüşüm projesinin 2023 yılı inşaat maliyetleri için döviz bazlı yaklaşık minimum 1m2 maliyet için 450 $ (Dörtyüz elli amerikan doları) kabul edilebilir.
Konut yapım kredisinde ilk konut için hak sahibinin ödeyeceği faiz yüzde 0.79, devlet katkısı yüzde 0,70 olacak. Daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon TL'ye kadar yüzde 0,89 hak sahibi ödeyecek, yüzde 0,60 devlet katkısı olacak. Vade, konut kredileri için 10 yıl, işyeri kredileri için 7 yıl olacak.
2023 taşınma yardımı miktarı, 1500-6000 TL arasında değişebilir. Yapılacak yardım miktarı taşınma mesafesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşınma yardımı hem belediyeler hem de devlet tarafından yapılır. 2023 taşınma yardımı miktarını alabilmek için ilgili kurumlara başvuru yapmalısınız.
İlgili 21 soru bulundu
Kentsel dönüşüm kredisi maksimum 1.250.000 TL'dir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Farklı adreslerde yer alan iki ev için ayrı ayrı kira yardımı alınabilmesi ise daimi ikamet şartı sağlanamayacağından mümkün değildir.
Kira yardımı bedeli, şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanmaktadır. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.
Ortaya çıkan masraf, yıkımdan sonra inşa edilecek konut projesine ve yapılacak binanın büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor. Kentsel dönüşümlerde konut sahipleri isterlerse kendi olanakları dahilinde veya anlaşma yaptıkları müteahhit firma ile ev yaptırabiliyorlar. Bu durumdaki ödemeleri kendileri yapmaktadır.
Devlet desteği ile alınacak kentsel dönüşüm kredisinde konutlar için %4, iş yerleri için %3 faiz indirimi uygulanır. Enerji verimliliği yüksek binalara ise daha yüksek faiz indirimi yapılır. Konutlarda, enerji kimlik belgesinde yazan enerji sınıfı B ise %4.5, A ise %5 faiz indirimi uygulanır.
Kentsel dönüşüm için yıkımına karar verilmiş binadaki mülk sahiplerine TOKİ tarafından yapılmış evler veriliyor. TOKİ anlaşmasını tercih etmeyen ev sahipleri içinse yıkılan dairenin bedeli için nakit ödeme yapılabiliyor. Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hakkında. Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
2023 E-DEVLET KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Şartları sağlayan vatandaşlar kira yardımı için e-Devlet kapısından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ise ödemeler başvurudan sonraki 15 gün içinde kişinin banka hesabına yatıyor.
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak ikamet etmekte olan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilir. Kiracılara yapılacak kira bedeli yardımı 2 ay kadardır. Bu yardımdaki ücret tutarı konutun yer aldığı şehrin kira ortalamalarına göre hesaplanır.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak.
Ev sahibi riskli yapı olmadığı halde kentsel dönüşüm talebi ile kiracısını tahliye etmek isterse hukuka aykırı bir talep içerisinde olur. Yargıtay kararları riskli yapılar için tahliyeyi uygun görmektedir. Bina için riskli yapı kararı alındığında kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmamaktadır.
Ev sahibi kentsel dönüşümde yenilenen evini yeniden kiraya verecekse, ilk olarak eski kiracıya teklifte bulunması gerekiyor. Ancak yeni kira bedeli değişebilir, bunu da ev sahibi belirleyecektir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri