Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.
Eğer diş dolgunuz düştüyse, öncelikle hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir. Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgunun düşmesi dişinizde daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Yeme ve içme alışkanlıkları: Geçici dolgu malzemesi, aşırı sert yiyeceklerin veya şiddetli çiğneme kuvvetinin etkisiyle düşebilir. Bu nedenle, geçici diş dolgu uygulaması sonrasında sert ve yapışkan yiyeceklerden kaçınmanız önemlidir.
Diş hekiminizin ikinci seans için vermiş olduğu randevu gününe mutlaka uyunuz. Seanslar arasında geçici dolgu düşerse diş açık kalmamalıdır, hemen diş hekiminize gidip geçici dolguyu yeniletmelisiniz. Kanal tedavisi yapılan dişle sert gıdalar tüketilmemelidir, tüketildiği taktirde dişte kırılma meydana gelebilir.
Geçici dolgu dayanıksız ve kalıcı dolgulara göre koruyuculuğu az olduğu için uzun süre ağız içinde bekletilemez. Eğer uzun süre ağzınızda kalırsa dişlerinizin kırılmasına veya tedavinin başarı oranının düşmesine sebep olur.
İlgili 17 soru bulundu
Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar. Ömrü dolduğunda dolgunun çatlaması ya da düşmesi olasıdır. Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Bir sonraki seansta dişin geçici dolgusu ağrısız bir işlemle çıkarılarak kalıcı dolgu işlemi yapılır.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Geçici dolgu yapıldıktan sonra bir iki gün kadar diş hassasiyeti oluşabilmektedir. Bu sebeple, ilk günlerde çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Dolgu uygulamasının ardından yaşanabilecek ağrı ihtimallerine karşı, diş hekiminiz size ağrı kesici önerecektir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Yanlışlıkla dokulara zarar vermemek adına yeme-içme belirli bir süre yapılmamalıdır. İşlemler sonrasında geçici dolgu ağrısı yaşanabilir. Bu durum dolgunun yeni olduğundan dolayıdır. Ancak dolguyu etkileyebilecek şekilde sürekli olarak asitli, şekerli, aşırı soğuk ve sıcak tüketimlerden de uzak durmak gerekmektedir.
Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir. Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir.
Bazı nedenlerden kaynaklı olarak dişe yapılan dolgular düşer. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığından en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü dolgu düştükten sonra dişte oluşan boşluk kişiye ağrı verir.
Kaplama dişin düşmesi durumunda eczaneden kaplamayı yapıştırmak için uygun bir ürün almak gerekmektedir. Kaplamayı yapıştırdıktan sonra yaklaşık birkaç saat yapıştırıcının kurumasını beklemek gerekir. Reçine içerikli yapıştırıcılar kullanmak kaplamanın tekrar düşmesine engel olacaktır.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Dolgudan Sonra Su İçilir mi? Dolgu işleminden sonra su içiminde herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak, işlem sonrasında sıcak ve soğuk tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Düşen dolguya evde müdahale edebilir miyim? Diş hekimi kontrolünde, dolgu malzemesi uygulamalarında ağızdaki bütün bakteriyel mikroorganizma için tükürükten arındırarak steril bir biçimde işlem yapılır. Bu yüzden dolgu düşmesi durumlarında yapılması gereken en doğru işlem diş hekimine başvurmaktır.
Yine bir miktar tuzlu su ile gargara yapılması geçici olarak ağrıyı rahatlatabilir. Bazı durumlarda hastaya geçici dolgu da denilen, kısa süreli ağızda kalması planlanan diş dolguları yapılabilir. Bu dolgular hassas yapıdadır ve kalıcı dolguya kadar dişin az kullanılması önerilir.
Dolgunun Düştüğünü Nasıl Anlarız
Dişinizde herhangi bir sebep yokken ağrı oluşuyorsa ,aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerde hassasiyet yaşıyorsanız, tedavi edilmiş dişte çatlak ya da girinti fark ederseniz dolgunuzun düştüğünden şüphelenebilirsiniz.
Diş çürüklerinde dolgu tedavisi işlemlerine başvurulmaktadır. Bu işlem sonrasında ise hastalar dolgudan kaç saat sonra yemek yenir sorusunun cevabını aramaktadır. Dolgu yapılan diş uygulamalarından sonra 2 saate kadar yemek yememe önerilmektedir.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri