Proforma fatura; satılacak malın fiyatı, malın özellikleri ve satış şartları hakkında alıcıya bilgi vermek için tanzim edilen faturadır. Fatura üzerine, fiyatların ne zamana kadar geçerli olduğu, malın teslimi gibi satış ile ilgili şartlar yazılır. Proforma faturayı bir ön anlaşma belgesi olarak düşünebiliriz.
Proforma fatura, alıcı tarafından teslim alınacak mal veya hizmet hakkında bilgi sağlar. Normal faturada ise satıcı tarafından düzenlenmiş, ürün veya ürün veya hizmet için alıcı tarafından ödenmesi gereken miktarı içeren bir belgedir. Proforma fatura, mal veya hizmet için alıcıya taahhüt veren bilgi içerir.
Fakat proforma fatura dediğimiz faturada kanuni hiçbir yükümlülük veya mali herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla tamamen teklif amaçlı, özgürce hazırlanmış ön mektup ve sözleşme niteliği taşırlar. Proforma fatura normal faturanın olduğu gibi resmi bir belge değildir.
Proforma Fatura Kimlere Kesilir? Her ticari işletme proforma fatura oluşturabilir. Proforma faturalar bir mal veya hizmetin teslimatı öncesinde düzenlenerek alıcılara gönderilebilir. Çoğu proforma fatura alıcıya bir satış fiyatı sağlar.
Basitçe söylemek gerekirse, bir proforma fatura, henüz teslim edilmemiş mal veya hizmetleri özetleyen bir ön fiyat teklifi veya tahminidir. Kararlı bir alıcıya önceden verilir ve hem alıcının hem de satıcının sözleşme konusunda aynı fikirde olmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Proforma fatura bir ön fatura olarak da bilinir. Bu faturalar, alıcılar ve satıcılar arasında hazırlanır. Daha sonra ise alışverişin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılır. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ticari alışverişlerinde çeşitli kolaylıklar sağladığı için sıklıkla tercih edilir.
Proforma fatura bir teklif faturasıdır. Hiç bir mali yükümlülük yaratmamaktadır. Bu fatura karşılığı mal sevkiyatı yapılmaz ve para ödenmez. En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır. Firma bu sözleşmeyi yanı faturayı imzaladığında ilgili ürün ile ilgili sözleşmeyi kabul etmiş anlamına gelmektedir.
Proforma fatura özellikle dış ticarette kullanılır, uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilir. Proforma fatura karşılığı hizmet veya ürün verilmediği için ödeme de yapılmaz.
Adından da anlaşılacağı gibi söz konusu fatura, geleceğe yönelik kesilir. Yani bir nevi ön faturadır. Bu faturanın kanunlar önünde herhangi bir geçerliliği yoktur. Proforma fatura kesildiğinde, karşılığında herhangi bir mal ya da hizmet verilmez ya da alınmaz.
Proforma fatura gerçek bir borç alacak ilişkisi doğurmaz. Dolayısıyla bu fatura karşılığında alıcıya ürün ve hizmet verilmez ve satıcı da teklif belgesindeki tutarı ödemekle yükümlü değildir. Yasal düzenleme zorunluluğu olmayan proforma faturanın bir bağlayıcılığı yoktur.
Ticaret ve vergi hukukunda “Proforma Fatura” ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ticari hayatın akışı ve icapları gereği pratikte sıklıkla kullanılan proforma faturayı her firma kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilmektedir.
Proforma Faturada Kaşe Bulunur Mu? Proforma fatura, örnek bir satış sözleşmesi olma niteliği taşır. Bu yüzden proforma fatura örneğinde de satış yapan firmaya ait imza ve kaşe bulunması gerekir.
Proforma fatura kesildikten sonra, proforma faturaya konu olan satış ya da hizmetin gerçekleştirilmesi zorunluluğu yoktur. Şirketler kendi aralarında konuştuktan sonra ilk proforma fatura iptal edilip yerine yenisi de kesilebilir.
Proforma genel olarak faturanın kesilmeden önceki son halini ve detaylarını içerir. Bu evrak genellikle zorunlu olmasa da bazı bankacılık ve ihracat işlemlerinde kesinlikle gerekebiliyor. Yurt içinde de bu dosyayı müşteriniz için hazırlamak, karşı tarafa işinize verdiğiniz ciddiyeti aktarmak için ideal bir yöntemdir.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
Taraflar arasında bir anlaşmazlık durumunda, proforma fatura, işlem şartlarının ve koşullarının belirlenmesinde bir kanıt olarak kullanılabilir. Özetle, proforma fatura, resmi bir belge değilse de, taraflar arasında bir anlaşmanın koşullarını belirleyen bir belge olarak hukuki niteliğe sahiptir.
Proforma fatura ile muhasebe kaydı yapılmaz.
Proforma faturalarının en temel kesilme nedeni, satıcı tarafından alıcıya detaylı bir fiyat teklifi sunmak istemesidir. Bu belge düzenlendiğinde fiyat teklifi sözde kalmaz ve kabul edildiği takdirde sorunsuz bir şekilde geçerli olur.
Proforma fatura düzenlenirken alıcı ve satıcının ürün ya da hizmet üzerinden oluşacak fiyat ve şartları konusunda anlaşabilmesi için tüm bilgiler detaylı olarak verilmelidir. KDV de buna dahildir. Proforma faturada Katma Değer Vergisi (KDV) teklif edilen fiyata dahil ya da hariç ise açıkça belirtilmelidir.
İthalatçı firma da belli miktardaki elma için fiyat bilgisi istedi. Bu ise proforma fatura şeklinde hazırlanarak karşı tarafa sunulur. Ancak proforma faturanın kesinlikle resmi bir değeri yoktur. Dolayısıyla proforma faturalarda herhangi bir taraf mesuliyet altına girmez.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
0031226: e-Fatura Üzerinde Şirket Yetkilisinin İmzası - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Şirketimiz 01.01.2016 Tarihi itibariyle E-fatura mükellefi olacaktır. Kağıt faturaların üzerinde şirket kaşesi ve imza yetkilisinin imzasının bulunma zorunluluğu vardır.
İş sürecinin çok daha etkin ve hızlı bir şekilde yönetilmesini sağlayan proforma faturalar, yurt dışına yapılan klasik ticarette kullanılabileceği gibi, e-ihracat işlemlerinde de kullanılabilir. Böyle durumlarda proforma fatura genellikle dijital olarak gönderilir.
B) Ticari Fatura (The Commercial Invoice)
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri