Yine geçici dolgu acil dental tedaviler gerektiğinde de uygulanabilir. Geçici dolgu dayanıksız ve kalıcı dolgulara göre koruyuculuğu az olduğu için uzun süre ağız içinde bekletilemez. Eğer uzun süre ağzınızda kalırsa dişlerinizin kırılmasına veya tedavinin başarı oranının düşmesine sebep olur.
Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır. Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir.
Geçici Dolgunun Bakımı
Nazik Fırçalama: Dişleri nazikçe fırçalamak, dolgunun erken düşmesini önleyebilir. Dolgu Düşerse: Eğer dolgu düşerse, acilen diş hekimine başvurmak gerekir çünkü açık kalan diş yapısı bakteri invazyonu için risk oluşturur.
Geçici dolguların ömrü birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Bu nedenle, geçici diş dolguları kalıcı bir çözüm sağlamak için mümkün olan en kısa sürede kalıcı bir dolgu ile değiştirilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
Kanal tedavisi sırasında hastaların yemek yerken zorlanmamaları amacıyla yapılan dolgu yapıldıktan kısa süre sonra donar ve katılaşır. Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar.
Yanlışlıkla dokulara zarar vermemek adına yeme-içme belirli bir süre yapılmamalıdır. İşlemler sonrasında geçici dolgu ağrısı yaşanabilir. Bu durum dolgunun yeni olduğundan dolayıdır. Ancak dolguyu etkileyebilecek şekilde sürekli olarak asitli, şekerli, aşırı soğuk ve sıcak tüketimlerden de uzak durmak gerekmektedir.
Her tedavi aşamasında dişin iyileşmesi için bir süre beklenmesi gerekebilir. Bu nedenle geçici dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise geçici dolgudan sonra ağrı yaşanabilmektedir. Diş tedavisinin devam eden sürecine bağlı olarak geçici dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir.
Diş Dolgusu Düşmesi Sonrası Ağrı
Dolgunun düşmesi, dişinizdeki hassasiyeti artırabilir ve çiğneme veya sıcak-soğuk yiyeceklerin tüketimi sırasında ağrıya neden olabilir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Geçici dolgulu diş ağrısına diş hekimi tarafından verilen ağrı kesici iyi gelecektir. Bunun yanında ağız gargarası, buz ve soğuk kompres yöntemi de ağrının giderilebilmesi için uygulanabilir.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Geçici dolgu 24 saatte kurur.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Diş dolgusu sonrasında ağızda koku oluşması, yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak artan bakteriyel aktiviteden kaynaklanabilir. Dolgu yapılan bölgedeki yemek artıkları ve bakteriler, kokuya yol açabilir.
Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık 7-10 gün içinde geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ise ısırma esnasında oluşan hassasiyet bir süre daha sürebilir. Bu konuda hekiminiz daha net cevap verecektir.
Diş hekimleri kalıcı kuron hazır olana kadar dişi korumasız bırakmamak adına geçici bir dolgu yerleştirir. Bu dolgunun oturmasını beklemeden hemen işlemin ardından yemek yemeniz, dolgunuza zarar verebilir.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Dolgular zaman içinde eskir ve yıpranırlar. Renkleri değişir, kararma ve lekelenmeler olabilir. Normal şartlarda bir dolgunun ömrü 5-10 sene arasında değişir. Ancak bu süre dişin durumu, dolgunun yapısı, ısırmada uygulanan basınç gibi faktörlere bağlı olarak daha uzun olabilir.
Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde 1 ml dolgu fiyatı 1000 TL ile 2000 TL arasında değişir. Ancak bu fiyatlar tahmini rakamlar olup en doğru fiyatları için kliniğe başvurmak gerekir. Çünkü bazı kişilerde cilt yapısına göre 0.5 cc dolgular da kullanılabilir ve bunlar için fiyatlar daha düşük olur.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Diş Dolgusu Düşmesi Nasıl Engellenebilir? Bir diş dolgusunun gevşeyip düşmesini engellemek için, ağız ve diş hijyenine dikkat etmek, ayrıca düzenli diş muayeneleri yaptırmak gerekir.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri