* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
Sarı Plaka
Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.
Plaka Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar? Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
Geçici plaka verilecek kişilerin sahip oldukları ehliyet sınıfına uygun olan şartları taşıması gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gereken belgeler ile birlikte trafik tescil kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sürücülerin sarı plaka almak için ödemesi gereken belli bir harç ücreti bulunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Geçici plaka ile size tanınan süre boyunca cezai bir işleme tabi olmadan trafiğe çıkabilirsiniz.
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak araçlara, depo gümrük satış yerleri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için verilir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Tescili yapılmamış veya tescil ve trafik belgesi işlemleri tamamlanmamış araçlar için dilekçe ile başvurmaları halinde 6-30 güne kadar verilen belge türüdür.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilir.
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
3- “C” GEÇİCİ TRAFİK BELGESİ;
c) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesinin (sistemden kontrol edilmektedir), d) Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin, e) Harç makbuzunun, Ekleneceği bir dilekçe ile sahiplerinin başvurmaları halinde 6 gün süre ile verilmektedir.
* Yeni düzenleme ile araç satışında plaka değişimi yapılması ve yapılmaması durumunda devir ücreti aynı kalıyor. Plaka yenileme için arka veya ön plaka başına 80 TL, yani iki plaka için 160 TL ödemesi gerekir.
Geçici plaka: Motorlu bir taşıtın tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar trafiğe çıkabilmesi için düzenlenen bir belgedir. Tescil işlemi tamamlanıp asıl plaka düzenlendiğinde geçersiz kalır. Henüz tescil edilmemiş araçların trafiğe çıkmaları yasaktır.
Eğer talep edilen plaka hali hazırda bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
misafir plakalı araçlarını, Türkiye'de kaydettirebiliyorlar. Buradaki hazır misafir plakalı aracı satın alıp kayıt ettirebilirler ya da yurtdışından kendi araçlarını gümrükten sokup misafir plakasına da başvurabilirler. Bunun için en önemli şartlardan biri, Türkiye'ye geldikten 6 ay içinde müracaat yapmalarıdır.
Yurt dışından gelen MA MZ plakalı araçlara, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından, Türkiye'de ikamet ettikleri ve çalıştıkları sürece ve 4458 sayılı gümrük kanunu uyarınca misafir araç kapsamında bulundukları ilin plaka numarası ile başlayan, geçici bir plaka verilir.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
L plaka, temel olarak “T” harfi ile başlayan taksi plakaları gibi düşünebilir. Aynı şekilde “L” ile başlayan plakalar ise artık servis taşımacılığında kullanılacak. Yeni yapılanma ile artık servis araçları, hatlı minibüsler ve taksi araçları gibi kendine özel bir plakaya sahip olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri