Gecikme Zammı Yani söz konusu amme alacaklarının vade tarihinde ödenmemeleri halinde ödeme yapılan tarih ile vade tarihi arasında kalan süre için hesaplanmaktadır. Ceza niteliğinde olan diğer kamu alacakları için hesaplanmamaktadır. 6183 sayılı kanunda gecikme zammı için belirlenen oran % 4'tür.
Mükelleflerin kamu borçlarını zamanında ödememesi faiz, zam gibi cezai şart mahiyetindeki yükümlerle karşılaşmasına neden olmaktadır. Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde düzenlenmiş bulunan gecikme faizi Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine 6322 sayılı yasa yeniden düzenlenmiştir.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Gecikme zammı ise ikmalen, re'sen ve idarece tarhiyat sonucunda tahakkuku kesinleşmiş ve tahsili mümkün hale gelmiş olan vergi borçlarının vadesinde ödenmemesi durumunda, vade tarihinden itibaren ödendiği zamana kadar geçen süre için hesap edilmektedir.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
İlgili 23 soru bulundu
Gecikme zammı amme alacaklarının asıllarına uygulanmakla birlikte amme alacaklarına bağlı cezalardan sadece VUK'nun 344. maddesinde yer alan cezalarda ve yargı organlarınca verilmiş olan ceza niteliğindeki kamu alacaklarında uygulanmaktadır.
Anılan Kanunun 51 inci maddesine göre amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
6183 sayılı Yasanın 51'nci maddesi uyarınca Gecikme zammı bir liradan az olamaz.
1. Gecikme zammı 6183 Sayılı Kanunda yer alan bir düzenleme olup, vergi, harç gibi amme alacağının vadesinde ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda uygulanır. Gecikme faizi ise Vergi Usul Kanununda düzenlenmiş olup, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesinde hesaplanır.
Gecikme cezası, borçlunun üstlendiği taahhüdü, sözleşme hükümlerine göre kararlaştırılan yer ve zamanda gereği gibi veya hiç yerine getirmemesi nedeniyle alacaklıya ödemek zorunda kaldığı bedeldir. Nitekim tip sözleşmelerde gecikme cezasını düzenleyen hükümlerden de aynı tanımı çıkarmaktayız.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Bu kanuna göre gecikme faizi, aylık dilimlere göre hesaplanır. Gecikme zammı ise Amme Alacakları Tahsil Kanunu ile belirlenir.
Vergi Usul Kanunu Yönünden;
Dolayısı ile sözleşmeye istinaden ödenen ceza tutarları karşılığında fatura düzenlenmesi mümkündür. Fatura düzenlenmediği durumlarda ödemenin, söz konusu sözleşme, ödemeye dair makbuz, dekont vb. evrak ile tevsik edilmesi gerekmekte olup bu belgelerin muhafaza zorunludur.
Mahsup işlemi yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir. Mahsubu yapılacak vergi borçları için vade tarihinden, yıllık beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra söz konusu vergi borçları için gecikme zammı uygulanmaz.
Kendi özel kanununda gösterilen sürede tahakkuk ettirilmeyen bir verginin normal ödeme tarihinden sonra uzlaşma yoluyla tahakkuk ettirilmesi durumunda, gecikme faizinin hesaplanmasında herhangi bir tereddüt veya zorluk yoktur.
Öğretide gecikme zammı tazminat niteliğinde ayrı bir alacak kalemi olduğu için gecikme zammına dahi faiz işletilebileceği kabul edilmektedir.
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (AATUHK)'nın 51. maddesinde yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 (yıllık bazda %30) olarak yeniden belirlenmiştir.
İflasın devam ettiği müddet içerisinde vade tarihi iflas tarihinden önce ya da sonra olan amme alacaklarına gecikme zammı uygulanmayacaktır. İflasın kapanma ile sonuçlanması halinde, amme alacağına herhangi bir nedenle gecikme zammı tatbik edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Gecikme zammı Gecikme faizi ve her türlü cezalar gider olarak yazılmaz. KKEG olarak hesaplarda takip edilir.
Para cezaları gider yazılmaz. Kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıt yapılır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür. 689 hesap işleyişi, söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda hesabın borcuna kaydedilmesi ile işliyor.
Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %2,81 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı, 21 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylık % 2,5'e yükseltilmiştir (önceki % 1,6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri