EKG elektrotları kol, bacak ve göğse yapıştırılır. Bu elektrotlar kablolalarla EKG cihazına bağlanır. Test için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Elektrotlar takılmadan önce hekim, metal eşyaların çıkarılmasını, üst giysilerin çıkarılmasını ister.
EKG çekimi için göğüs kafesinin çeşitli yerleriyle el ve ayak bileklerine elektrot denen küçük metal plaklar yerleştirilir. Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür.
Göğüs, kol ve bacak bölgesine, cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar, kalbin yarattığı elektriksel aktivitenin ölçülmesine olanak tanır. Elektrotların bağlı olduğu cihaz, bu aktiviteyi grafiksel şekillere dönüştürerek özel bir kağıda basar. Böylece hekim, hastanın kalp ile ilgili şikayetini kolayca değerlendirir.
V6 orta axiller çizgi ile 5. interkostal aralığın kesişim noktasına yerleştirilir. Burada her bir elektrot pozitif olarak çalışır ve bağlandığı yerden kalbi görür.
Bu test genellikle kardiyoloji uzmanları tarafından talep edilir. Elektrotlar göğüs üzerine yerleştirilir ve koşu bandının hızı ve eğimi arttırılarak kalbin elektriksel ritmi takip edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kalpteki elektriksel aktiviteyi ölçmek için öncelikle kişinin kol, bacak ve göğüs bölgelerine elektrotlar yapıştırılır. Kişinin vücudunun üzerine yapıştırılan bu elektrotlar, EKG cihazına bilgi gönderir. Gönderilen bilgi ise EKG cihazı tarafından bir grafik oluşturacak şekilde kâğıda aktarılır.
EKG cihazının göğüs üzerine yerleştirilen altı adet elektrodu ve kollar ile bacaklara yerleştirilen dört elektrodu ile elektriksel aktivitenin konumu, çizgisel olarak bir grafiğe aktarılır. Bu sayede hem elektriksel aktivite hem de kalpteki atriyum ve ventriküllerin kasılma ve gevşemesi gözlenir.
Örneğin, V1 elektrotu sağ köprücük kemiğinin hemen solunda, V2 elektrotu ise sağ köprücük kemiğinin hemen sağında yer alır. V3, V4, V5 ve V6 elektrotları ise göğsün sol tarafında sırasıyla belirli noktalara yerleştirilir. Kol ve bacak elektrotları: Sol kol ve sol bacak üzerine elektrotlar yerleştirilir.
Özel EKG jeli veya alkollü pamuk deri ile elektrotlar arasına kaydın daha iyi olması için sürülebilmektedir. Çekim sırasında hasta hareket etmemeli veya konuşmamalıdır.
Sol ventrikül endokardından epikard yüzeyine uyarının yayılması için geçen süreyi gösterir.
Elektrotların pozisyonu:Elektrotlar birbirine değil deriye paralel olmalıdır. Elektrotlar arasındaki mesafe elektrotların deriye olan uzaklıkları toplamından büyük olmalıdır.
PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn. QRS : < 0.12 sn. PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
Kalp ritmi düzensiz ise (atriyal fibrilasyon, değişken bloklu atriyal flutter, vs.) ancak ortalama kalp hızından bahsedilebilir. Bu gibi durumlarda 6 saniyelik kayıt (30 büyük kare) içindeki QRS kompleksleri sayılır ve bu sayı 10 ile çarpılarak yaklaşık olarak bir dakikadaki kalp hızı elde edilir.
Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur. Rutil ve bazik çeşitler sıkça tercih edilen türler arasındadır.
Özellikleri ve Uygulama Alanları Paslanmaz çeliklerle alaşımsız çeliklerin birleştirme kaynaklarında ve alaşımsız çelikler üzerinde paslanmaz kaplama uygulamalarında kullanılan rutil örtülü bir elektrodtur.
Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
EKG çekimi nasıl gerçekleştirilir? EKG çekimi için hasta, göğüs ön duvarı, el ve ayak bilekleri açık olacak şekilde sırtüstü, rahat bir şekilde uzanır. Elektrotların yerleştirileceği bölgelere jel sürülür. Elektrotlar sağ ve sol el ile ayak bilekleri ve göğüs üzerine takılır ve çekime başlanır.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Ultrasonografi, doppler, efor testi uygulamalarında da kullanılabilen EKG jeli cilt ile prop arasında mevcut olan havayı keser. Bu sayede ultrasonografi dalgalarının ölçüm yapılan cihazın ekranında net ve kesintisiz bir şekilde görülmesine olanak tanır.
V4: beşinci interkostal aralık, sağ midklaviküler hat.
aVR: Augmented Voltage Right (arttırılmış sağ voltaj ) 12 derivasyonlu EKG'de yer alan unipolar derivasyonlardandır (diğer unipolar derivasyonlar aVL ve aVF).
P dalgası:Atriyal aktivasyonunun yarattığı elektrik kuvvetlerini gösterir ve P dalgasının başlangıcından bitişine dek olan aralığı ölçer. PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
Doktorun muayenehanesinde, bir hastanede veya bir ayakta tedavi tesisinde EKG testi yapılabilir.
Muayene için odanıza yeni giren yetişkin bir hastanın EKG'sine baktınız. Başka hiçbir EKG anormalliği olmasa bile, P dalga aksı > 60 derece ise hastaya sigara içip içmediğini sorun. Cevap sıklıkla "evet" olacaktır. Deneyin, çoğu hastada işe yaradığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri