Bireyin bazı zamanlarda yaşadığı durum, dürtü, istek veya herhangi bir yaşam olayı için sadece bastırma ve yadsıma savunma mekanizmaları yeterli gelmeyebilir. Bu olguların doğrudan kendisinde değil öncelikle dışarıya aktarılıp, dışarıdan kendisine yöneltiliyormuş gibi algılanmasına yansıtma denir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Yansımalar, ışığın ve rengin bir nevi taklit edilmesidir. Fotoğrafçılığın farklı bir tekniği olan yansıma çekimleri genellikle kompozisyona ilgi uyandırmak için kullanılır. Yaratıcı fotoğraflar çekmeyi sağlayan yansımalar; su birikintileri, camlar, gözlükler gibi görüntüleri taklit eden öğeler kullanılarak yapılır.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
İlgili 21 soru bulundu
Yansıtıcı düşünme temel olarak eğitimle ilgili olguları düşünme olarak tanımlanabilir. Bu düşünme şekli problemleri çerçeveleme (tanımlama ve düzenleme), akılcı seçimler yapabilme, beklenen ya da beklenmeyen sonuçları değerlendirme ve bu seçimlerin sorumluluğunu üstlenme becerisiyle ilgilidir.
Bir dil – anlatım konusu olarak yadsıma cümleleri, işte böyle kişilerin söz ve davranışlarını örneklemektedir. “Sınav sorularını odanızdan ben mi almışım?” cümlesinde, kişinin soruları aldığını inkâr etmesi söz konusu olabilir. İşte bu bir yadsıma cümlesi örneğidir.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Psikolojide Yansıtma – Sıkça Sorulan Sorular
Duyguları yansıtma, bir kişinin kendi duygularını başkalarına atfetme sürecidir. Örneğin, bir birey kendini üzgün hissediyorsa, arkadaşının üzgün olduğunu iddia ederek kendi duygularını yansıtabilir.
Psikolojide yansıtma kavramını ilk ortaya atan sigmund freuddur. Freud yansıtmayı bireylerin istemedikleri durumları, davranışları karşı tarafta varmış gibi gösterme olarak tanımlamıştır. Kişiler kendinde eksik gördüğü şeyleri, kendilerine söylemek istediklerini karşısındakine söylerler.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor.
Freud'un insan doğasına bakışı temelde deterministtir, yani insanın kişiliğinde önceden belirlenmiş unsurların zorunlu etkisini savunur. Buna göre kişilik, yaşamın ilk altı yılında geçirilen önemli aşamalarda mantık dışı güçler, bilinç dışı motivasyonlar, biyolojik ve içgüdüsel dürtüler tarafından belirlenir.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
Smart TV diye tanımladığımız akıllı televizyonların bünyesinde yerleşik olarak bulunan ekran yansıtma fonksiyonu vardır. Eğer telefonunuzdaki görüntüyü evinizdeki bir akıllı televizyon ekranına aktarmak isterseniz öncelikle telefonun ve televizyonun aynı ağa bağlı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
YANSI KURAMI NEDİR? Yansıma ve yansıtma özdeğin bir özelliğidir. Her özdek, karşılıklı etkileşiminde, başka bir özdekte yansır ve başka bir özdeği yansıtır. Yansı, yansıtılan özdeğin etkilenen özdekte iç değişime uğratılarak yeniden üretilmesidir.
Televizyonda ekran yansıtma ile cep telefonunuzda veya tabletinizde yer alan müzikleri televizyonunuzdan dinleyebilir, oyun oynayabilir, dilediğiniz dizi ve film ve ya videoları izleyebilirsiniz. Telefondan televizyona ekran yansıtma ile telefon ekranınızı televizyonunuzda kullanabilirsiniz.
İçerik Yansıtma: Anlamı yansıtma, yeniden ifade olarak da nitelendirilen içeriğin yansıtılması, danışanın düşüncelerinin doğru anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol etmeye yarayan, danışanın yansıttıklarının içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır.
Açıcı yankı soruları olarak da bilinen, amacı aslında soru sormak olmayan, mesajı alan kişinin mesajı gönderen kişiye bahsi geçen mesajı, kendi anladığı şekilde geri iletmesidir yansıtma soruları.
Yansıtma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yansıtmak işi. mecaz İletme, duyurma.
inkâr etmek, 2. yabancılık taslamak, 3. (Allahın varlığını) tanımamak.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Türk Dil kurumuna göre yadsımak kelime olarak yapılan bir işi inkar etmek ve işi yok saymak anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri