Egzersiz öncesi ve sonrasında esneme çalışmaları yapmak, idman öncesi kasları ısıtmak ve idman sonrası kademeli olarak soğutmak, geciken kas ağrısı semptomlarını azaltıcı etkiye sahiptir.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Soğuk bir duş ve üstüne sauna da rahatlama verebilir. Hamlığın yoğun olduğu bölgelere gün içinde birkaç kez soğuk kompres yaptığınızda ağrının azaldığını fark edebilirsiniz. Bol bol su içerek vücut metabolizmanızın hızlanmasını ve fazla laktik asidin atılmasını sağlayabilirsiniz.
Spor Sonrası Kas Ağrıları
Birçok egzersizde yaşanan bu ağrılar özellikle ağırlık çalışması sonrası kendini gösteriyor ve spordan 24 saat sonra kendini hissettirmeye başlıyor. Ortalama 2-3 gün süren bu ağrılar vücudunuzun ve kaslarınızın oldukça iyi çalıştığını gösteriyor.
İlgili 35 soru bulundu
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Kas ağrısı tıp dilinde miyalji olarak adlandırılır. Vücudumuzun hemen hemen her yerinde kas dokusu bulunduğu için kas ağrısı son derece yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Aslında tüm bireyler yaşamlarında en az bir kez bu tür bir acı çekmiştir. Ağrılar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden geçer.
Kas gevşeticiler kas spazmı ve spastisiteyi azaltıp bunlara bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığını tedavi etmek için reçete edilebilir. Bu ilaçlar kasların işlevselliğini bozmadan aşırı uyarılma durumunu azaltır.
Aksine, gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı (GKA/DOMS), genellikle alışılmadık fiziksel aktiviteye katıldıktan son- ra, egzersizden sonraki ilk 24 saat içinde ağrı hissedilen ve yoğunluğu 24 ila 72 saat arasında artan ağrı, kaslarda rahatsızlık ve sertlik hissidir.
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Kas ağrısının en sık nedenleri; Gerginlik, stres, aşırı kullanım, küçük yaralanmalardır. Ağrının bu türü genellikle lokalize olmuştur ve tüm vücudunuzun bölümlerini etkileyen ya da sadece bir veya birkaç kası etkileyecek şekilde olabilir.
Buz torbası, soğuk jel kompres vb. ürünlerle ile soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Cildinize direkt olarak buz koymamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kas ağrılarını rahatlatan en faydalı yöntemlerden diğeri ise masajdır. Masaj sayesinde DOMS ağrıları azalacağı gibi kas performansı da gelişebilir.
KAS AĞRISI NASIL GEÇEBİLİR? Bu noktada, en önemli destekler kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve potasyumdur. Doğal kaynaklardan karşılamak çok önemlidir. Doğal beslenme dışında, günlük su tüketimi de büyük önem taşır.
Kas spazmı, bir veya birden fazla kasın ani, istemsiz ve beklenmedik bir şekilde kasılması ve gerilmesidir. Kişinin iradesi dışında gerçekleşen kas spazmı, genellikle ağrılı bir şekilde meydana gelir ve kas gevşetici, krem ve fizik tedavi hareketleriyle iyileşir.
Myastenia graviste görülen en temel belirti, iskelet sistemi kaslarında zayıflama ve sıklıkla gerçek kas yorgunluğudur. Yorgunluk hissinden çok, kasların kasılma gücünde azalmaya bağlı kas yorgunluğu ortaya çıkar. Hastalarda genel kas yorgunluğu yerine belirli kaslarda yorulma gözlenir.
Hareketsizlik ayrıca obeziteye, iskelet sistemi bozukluğuna, omurga ve kas ağrılarına da neden olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.
Bazı kişiler kas ağrısını belli bir bölgede yaşarken bazılarında ise bütün vücutta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette ortaya çıkan kas ağrıları, fiziksel aktivite yaptığınızda ya da rutininizi değiştirdiğinizde de yaşanabilir. Kas ağrıları 12 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi 48 saate kadar da sürebilir.
Arveles, kas-iskelet sistemi ağrıları, adet ağrısı, diş ağrısı gibi kısa süreli ağrıların tedavisinde kullanılır.
Egzersiz sonrası kas ağrılarını azaltır
Profesyonel sporcular, bir oyun veya yarıştan sonra kas ağrılarını yatıştırmak için buz banyolarını veya soğuk duşu tercih ederler. Kortizol seviyesi azalır, kas ağrıları azalır ve testosteron seviyesi artar.
Kas ağrısı olan bölgeye sıcak su torbası veya sıcak su ile ıslatılmış havluyla belirli sürelerle tampon yapmak kas ağrısı yaşanan bölgeyi rahatlatır ve kas ağrılarının oluşmasını engeller.
Ağrı kesici yağlar arasında nane yağı, okaliptüs ve at kestanesi başta gelmektedir. Bunların dışında ağrı kesici yağların bulunduğu kremleri de kullanabilirsiniz. Kas ağrısına iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Bunların arasında; biberiye, nane, yeşil çay, kiraz sapı, papatya, lavanta, kedi otu başta gelmektedir.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Ağrılar yaralanmaya veya sistemik hastalık sebebi ile oluşan kas ağrıları genellikle ciddi bir durum olup tıbbi bakım gerektirmektedir. Bu ağrılar için genellikle ilk gidilmesi gereken doktor dahiliye bölümü uzmanları olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri