LEBLEBİ KABIZ YAPAR MI? Aşırı tüketildiği taktirde hazımsızlık, şişkinlik ve kabıza yok açabilir. Bu durumda kabızlık yerine ishal için kullanılabilir. Basit ve kısa süreli görülen ishallere karşı tüketilebilir.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir. İshali ne keser yaban mersini ishali hafifletici etkidedir.
Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Gün içerisinde leblebiyi sık tüketmek, sadece mide krampı değil, mide bulantısı ve ishale de sebep olabilmektedir.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Leblebinin günümüzde birçok çeşidi olsa da en bilinenleri sarı ve beyaz leblebidir. Ürünümüz sarı leblebi ise leblebinin özel yöntemlerle kavrulmuş, beyaz leblebiye göre daha çok tercih edilen halidir. Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur.
Sarı Leblebinin Faydaları
Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır Tokluk hissi verir. Leblebi diyetlerde kilo kaybına yardımcıdır. Bir türlü başlanamayan sabah koşuları için duyulan pişmanlığı azaltır.
İshal, sindirim sisteminin normale göre daha hızlı çalıştığı bir durumdur ve genellikle sıvı kaybına yol açabilir. Leblebi, lif açısından zengin bir gıda olabilir ve lif, sindirim sistemi için faydalı olduğundan ishale iyi gelebilir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Sarı leblebi kansızlık gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği için uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Ancak aşırı tüketiminde bazı sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Ayrıca aşırı sarı leblebi tüketimi yetişkinlerde gaz problemlerine de yol açabilmektedir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Dr. Feridun Kunak, içerisinde yoğurt ve maden suyu olan ishali önleyen karışım tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımın ishal sırasında içilmesini ve faydası olacağını söyledi. Feridun Kunak, içerisinde limon, kuru nane, zencefil ve bal olan kusma sorunlarını gideren etkili kür tarifi verdi.
Bol sıvı vermek: İshal, vücutta sıvı kaybına neden olduğu için bol sıvı tüketmek önemlidir. Su, meyve suları, çorba içilebilir. Hafif yiyecekler vermek: İshal sırasında, çocukların midelerini rahatsız etmeyecek hafif yiyecekler verilmelidir. Muz, pirinç, patates, haşlanmış yumurta ve yoğurt gibi yiyecekler verilebilir.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Bu gelenek yıllardır devam etmektedir. Leblebi birçok türde reyonlarda yer alır. Sarı leblebi, beyaz leblebi ve baharatlı tatları ile damak zevklerine hitap eder. Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir. Tabi, beyaz leblebinin şekerle süslenmiş olanları diyet için tercih edilmemelidir. Zayıflatır olanı sade çeşitleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri