Bununla birlikte bir iki haftadan daha uzun süren boyun ağrıları sıradan görülmemeli, bir uzmandan yardım istenmelidir. Özellikle yaralanmayı takip eden şiddetli boyun ağrılarında, ellerde güç kaybı ile birlikte olan ağrılarda, kramplar şeklinde tekrarlayan ağrılarda fazla beklemeden tıbbi yardım almak önerilmektedir.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Nadiren çok ağrılı, hatta özürlülüğe neden olacak kadar ağır da olabilir. Boyun ağrıları, başın arka kısmı, omuz çevresi, kol ve göğüs ön kısmına da yayılabilir. Boyun ağrısıyla birlikte kolda ve elde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı görülebilir. Boyun ağrısı görülme oranı yaşla birlikte artmaktadır.
Boyun ağrısı tipleri
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
İlgili 23 soru bulundu
Boyundan başlayıp kola yayılan ağrı; keskin, elektrik çarpması gibi acı, kolda uyuşma karıncalanma hissi, kolda veya elde kuvvetsizlik şikayetleri fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olmanızı gerektirebilir. Boyunda şişlik, kitle olması lenf bezi büyümesi ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir.
Boyun ağrısı kas spazmları gibi daha basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Boyun ağrısının neden kaynaklandığının belirlenmesi ise tedavide ilk adımı oluşturur.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Hiçbir şekilde geçmeyen boyun ağrıları için Fizik Tedavi bölümüne veya Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Bu durum ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Boyun ağrısı için, ortopedi doktoruna gitmek gerekir. Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Boyun ağrısına ilk olarak hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümü bakar. Gerek görülürse Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine sevk edilebilir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir. Reçetesiz satılan ilaçların riskleri, olası yan etkileri ve ilaç-ilaç etkileşimleri vardır.
Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde boyun düzleşmesi kişinin yaşam kalitesini önemli bir derecede etkiler.
Çoğu durumda, boyun ağrısı ve sertlik bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak, boyun tutulması sürecini nasıl yönettiğiniz boyun ağrısının şiddetini ve iyileşme süresini etkileyebilir.
Stres vücudumuzda birikmeye başladığında kendini gösterdiği ilk yer boynumuz ve omuzlarımız olur. Kronik boyun ve omuz ağrısı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.
Boyun ve Omuz Ağrıları: Psikosomatik ağrıların görüldüğü başka bir bölgede boyun ve omuz bölgesidir. Genellikle yaşanılan psikolojik sorunlar veya olumsuz olayların vücutta kendini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Bazı kan tahlilleri kaçınılmaz olarak yapılacaktır. Kan tahlilleri baş-boyun kanserlerinde hemen hep genel durumun kontrolü amaçlıdır; yani kansere özgü kan tahlili-henüz-sözkonusu değildir. Muayeneyi tamamlamayıcı işlemler sıklıkla röntgenler, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR, sintigrafi, PET olacaktır.
Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük. Boyun bölgesine MR çektirecek olanlar herhangi şekilde radyasyona maruz kalmaz. Manyetik Rezonans teknolojisi isminden de anlaşılacağı üzere radyasyon içermeyen bir teknolojidir.
Boynu destekleyen kaslar ani, uzun süreli ve istemsiz olarak ağrılı kasılıyorlarsa kas spazmı oluşur. Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri